Hitta diskussioner med liknande innehåll

Öland

#1 2009-09-13, 16:09
nollett
Tjena

Tänkte mig en hösttur ner till Öland. Aldrig varit där pinsamt nog... tänkte mig 2 nätter, dra med bilen. Och skulle behöva lite tips på smultronställen, fina vyer, och annat gott... Fotar en jäkla massa och tänkt att bli en fotoresa...

Så, tips?
#2 2009-09-14, 17:24
Lampfot
Lite som du kan besöka och fota:
Spoiler:

Trollskogen
Spännande skogsmiljö av gamla, vindpinade tallar och ekar, övervuxna av murgröna. Inne i skogen finns också gravrösen och rester av försvarsverk. Strövstigar.
Neptuni åkrar
Stort fält av så kallad klappersten som malts och slipats av havet. Fältet är gamla strandvallar som fick sitt namn av Linné som besökte området 1741.

Byrums raukar
Inte bara Gotland har raukar! Vid Byrum har havet mejslat ut ett sevärt raukfält och samtidigt skapat en annorlunda badplats med djupt vatten.

Jordhamn och Grytehamn
Den karga, västra kusten på norra Öland var förr centrum för Ölands stenindustri. Vid Jordhamn finns Ölands enda bevarade skurverk för slipning av kalksten.

Högenäs Orde
Vackert exempel på de åsar som inlandsisen lämnat efter sig i på östra Öland. Orde är ett öländskt ord för udde. Fin utsikt över sjömarker med betande boskap, orkidéer och fågelliv.

Södra Greda ängar
En bevarad rest av 1700-talets landskapstyp ängen. Här växer många av ängens växter, bland annat orkidéerna Adam och Eva och göknycklar.
Kapelludden
En 32 meter hög järnfyr från 1800-talet vakar över en gammal handelsplats från medeltiden. I dag återstår bara ruinen efter ett kapell och ett tre meter högt andaktskors av sten. Förbi udden passerar många flyttfåglar.

Störlinge kvarnrad
Kvarnar i Störlinge, 7 st i rad. Den vanligaste kvarntypen på Öland är den s.k. stubbkvarnen med vridbart kvarnhus, även kallad stolpkvarn.

Halltorps hage
En rest av den vidsträckta ädellövskog som en gång täckte Ölands västra kustremsa söderut från Borgholm. Hagen med sina gamla ekar är en av Sveriges artrikaste miljöer för insekter.

Karums gravfält
Stort gravfält som använts under flera tusen år. Här finns många resta stenar, fyrkantiga stensättningar och skeppssättningen Noaks ark som har stenar utlagda som roddarbänkar.

Ismantorps borg
En av Ölands mest sevärda fornborgar, troligen byggd på 300-talet. Borgen ligger vackert inbäddad i den öländska Mittlandsskogen, och har bland annat en mängd rester av husgrunder innanför murarna.

Rönnerums fornby
På Öland finns över 1500 kända husgrunder från järnåldern. Öster om Rönnerum ligger föregångaren till denna nutida by. Fornbyn består av ett tiotal husgrunder, stenhägnader och en gammal, stensatt brunn.

Lerkaka kvarnrad
På 1800-talet hade Öland omkring 2000 väderkvarnar där bönderna malde mjöl av sin spannmål. Lerkaka kvarnrad är ett minne från denna tid då väderkvarnar stod uppradade på öns gamla strandvalla - landborgarna.
Gråborg fornborg
Ölands största fornborg. Den är påbyggd och använd under flera perioder och var troligen en betydelsefull handelsplats under medeltiden. I närheten finns Borgs ängar med strövstigar och fikaplatser.

Karlevistenen
Denna runsten är en av Ölands - och Nordens - märkligaste. Inskriften från 900-talet är ett av ett fåtal bevarade exempel på det mycket gamla versmåttet drottkväde.

Beijershamn
En av Ölands mest ryktbara fågellokaler. Flera fågeltorn ger utsikt över fågelrika, välbetade marker. Man kan också promenera ut på den två kilometer långa hamnpir som skapade fågelområdet. Strövstigar.

Stora alvaret,Vickleby
Från parkeringen vid Vickleby kyrka kan man promenera den lilla alvargatan rakt ut på Stora Alvaret. Omtyckt strövområde när orkidéer och Ölandssolvända blommar i maj och juni.
Stenåsa-Slagerstad radbyar
En av anledningarna till att södra Öland blivit världsarv är de gamla radbyarna där gårdarna ligger uppradade längs bygatan. Stenåsa och Slagerstad bildar tillsammans en imponerande sådan bygata.

Bårby fornborg
Denna borg har ett unikt läge genom att den branta landborgsklippan fungerar som försvar mot väster. I borgen har bland annat hittats ett romerskt guldmynt från 400-talet.

Cykelväg Kastlösa-Skärlöv
Den gamla banvallen för Södra Ölands Järnväg (byggd 1910) fungerar nu som cykel- och vandringsled och är utmärkt om man vill uppleva Stora Alvaret. Parkering finns vid Penåsa, två km öster om Kastlösa.

Gettlinge gravfält
Längs östra och västra landvägen på Öland ligger gravfälten på rad. Gettlinge är det kanske mest storslagna, med stora, resta flisor (kalkstenar) och en skeppssättning med en stävsten med skålgropar.

Gräsgårds hamn
Fiske och sjöfart har i årtusenden varit viktiga för ölänningarna. Gräsgårds hamn används idag av yrkesfiksare som bland annat fiskar lax och torsk. Området norr om hamnen är på vintern tillhåll för många sjöfåglar.

Södra Bruket
Från västra landsvägen syns de stora högarna av rödfyr från de alunbruk som fanns här på 1700 och 1800-talet. Här finns också bruksruiner och en hög fabriksskorsten. Längs bruksgatan ligger renoverade arbetarbostäder.

Karl X Gustavs mur
Denna 4,5 kilometer långa mur byggdes på 1600-talet för att hindra Ottenbys kungliga dovhjortar från att rymma. muren anses också vara ett "skrytbygge" som kom till för att visa upp kungamaktens betydelse.

Ottenby lund
Lunden är ett minne från den tid då Ottenby kungsgård tillhörde Gustav Vasa och Fågellivet är enastående. Strövstigar och fågeltorn.

#3 2009-09-15, 09:29
elitz
besök ottenby, ligger längst söder ut på öland. vacker natur och mycket fåglar.
#4 2020-06-23, 23:37
autografsamlaren
Hittade den här gamla tråden och eftersom det är sommar och jag just befinner mig på Öland just nu så tänkte jag ge några tips inför din och alla andras ev tilltänkta Ölandssemester.

Alla större evenemang är liksom i hela övriga Sverige inställda. Däremot har alla hotell, restauranger, nattklubbar och pubar öppet som vanligt. Samt, och det ska väl inte glömmas bort, Ölands underbara natur och underbara badstränder är naturligtvis öppna som vanligt. Hitintills har ju våren vara ganska kylig i hela södra Sverige och så även på Öland, så sannolikheten, förutsatt att vi inte får en extremt varm sommar, så slipper vi algblomningen i Kalmarsund och Östersjön senare i sommar.

Här kommer en sida med massa fina bilder från Öland. Hoppa över texten som inleder sidan och gå rakt ner till bilderna en bit ner på sidan.

http://www.olandturist.com
#5 2020-07-02, 21:10
bithax
Vart kan man tälta på Öland? Går det att tälta på allemansrätten, eller måste man leta upp en camping och vad kostar det?

Tänkte ta bilen och ett tält och åka dit med tjejen i helgen.