Hitta diskussioner med liknande innehåll

Hur ser det chilenska klassamhället ut?

#1 2011-06-21, 20:37
Hegamon
Chile har visst ett tydligt strukturerat klassamhälle bestående av många skikt eller nivåer. Högst upp är vita personer ofta med tysk bakgrund. Lägst status har fattiga gäng och den lägre arbetarklassen. Kan det här väldigt dåligt. Det ska också vara uppdelat på yrken. Väldigt måna uppdelningar och nivåer.
Jag har väldigt dålig insyn och förståelse i hur det chilenska samhällets klassystem är förutom att jag kort hörtalas om det.

Skulle någon närmare kunna förklara i stort hur det chilenska klassamhället ser ut och fungerar?

En mindre delfråga kan också vara om det ser ut så här i övriga sydamerikanska länder också?
#2 2011-06-21, 21:34
Plattan
Ingen aning faktiskt men en inte allt för vild gissning är att nästan alla chilenare i Sverige tillhör(de) de absoluta bottenskicktet i Chile.
#3 2011-06-28, 12:19
stockholmspojken
Ursprungligen postat av Plattan
Ingen aning faktiskt men en inte allt för vild gissning är att nästan alla chilenare i Sverige tillhör(de) de absoluta bottenskicktet i Chile.


Stämmer mycket väl, förutom några vänsterintellektuella från övre medelklassen så var det främst människor som av ekonomiska skäl sökte sig till Sverige. Väldigt få var politiskt aktiva, även om överväldigande majoriteten uppgav det. Pinochet skickade även iväg brottslingar för att minska trycket i de chilenska fängelsena.

Gällande klasssamhället. Som alla latinamerikanska länder existerar än stora klasskillnader i dagens Chile. Det trots de förbättra förutsättningarna för fattiga under de senaste åren. Dessa förbättringar har lyft många från extrem fattigdom, till arbetarklass eller lägre medelklass. Att vara arbetarklass är väldigt svårt i Chile. Avsaknandet av reella sociala försäkringar gör att om du blir sjuk eller förlorar ditt jobb är du återigen nere i extrem fattigdom. Även som medelklass har du det svårt. Med en snittlön på ungefär 7000kr men en statlig skola vars undervisning är ytterst bristfällig och en sjukförsäkring inte ens värt namnet är du tvungen att betala stora premier för att åtnjuta någondera på privat regi. Men man måste komma ihåg att förr var saker än värre, många fick hoppa av skolan för att jobba och sökte sig till alternativ medicin för att överleva sjukdomar. Så sammanfattningsvis kan man säga att det går framåt fast oerhört sakta pga korruption, byråkrati, avsaknande av IT och en underutvecklad akademia.
#4 2011-07-29, 21:37
r3450n
Ursprungligen postat av stockholmspojken
Även som medelklass har du det svårt. Med en snittlön på ungefär 7000kr men en statlig skola vars undervisning är ytterst bristfällig och en sjukförsäkring inte ens värt namnet är du tvungen att betala stora premier för att åtnjuta någondera på privat regi.


Håller med om att en medelinkomst i Chile inte är att ta i men 7000kr är MEDELINKOMST och inte medelklassinkomst!!! I Chile räknar man allting som "liquido", altså nettolönen.

Så här skulle jag förklara Chiles struktur:

1. 8-10 familjer som äger 70-80% av allt land antingen privat eller genom företag. De är grymmt rika.
2. Företagare som introducerat västvärldens ideer i Chile (typ subway, McDonalds etc.) tjänar som företagare världen över
3. De rika lönetagarna (1%) tjänar som chefer världen över.
4. De högbetalda (10%) tjänar som högbetalda världen över.
5. De medelbetalda (20%) tjänar lite mindre än i resten av världen men inte så tokigt mycket mindre. Kan säga att en färdigutbildad X (spelar inte så stor roll vad man studerat) som går in i ett relativt stort företag kommer att tjäna 1-1,5 miljoner pesos Chilenos, som är 14-20,000kr i nettolön.
6. De fattiga. Dessa jobbar för små företag eller är egenföretagare eller andra låglöneyrken (städare, säljare etc.) minimilönen är på lite över 3000kr i månaden och de flesta får väl ut det eller lite mer.

Jag kan säga att jag tjänar 12 gånger mer än vad vår "junior" (städ och ärende killen) tjänar (och han är 55 år gammal), och jag tjänar väl kanske 6 gånger mer än vad vår sekreterare tjänar. Och jag är definitivt inte högt uppsatt...