Tre döda efter oroligheter i Egypten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-25

Tiotusentals krävde Mubaraks avgång

Protesterna spred sig från Kairo och tiotusentals egyptier landet runt krävde president Mubaraks avgång under "Vredens dag".

Inspirationskälla: Tunisien.

Minst tre liv krävdes i oroligheterna och sent på natten kom uppger om att polisen använt tårgas mot demonstranterna.

Demonstranter bröt sig igenom barrikader och tågade fram längs gatorna i Kairo på tisdagen med slagord som "Ned med Mubarak!" och "Tunisien är lösningen!", trots att de möttes av ett massivt uppbåd på uppemot 30 000 poliser. Protesterna var landets största sedan upploppen 1977 då man krävde brödsubventioner.

Demonstranter möttes av tårgas, vattenkanoner och batongslag. Protester som saknar tillstånd är olagliga i Egypten och demonstranter riskerar att fängslas. Av den anledningen brukar demonstrationer bli ganska folktomma och snabbt tystas ner.

Spred sig ut i landet

Protesterna spred sig till flera håll i landet, bland dem Alexandria och Ismailiya i norr. Även från städerna Mansura och Tanta i Nildeltat och Aswan och Asiut i syd kom vittnesuppgifter om demonstrationer.

Minst tre personer ska ha fått sätta livet till. I Suez stad, öster om Kairo, rapporterades två män ha dött efter sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Dödsorsaken var dock oklar på tisdagskvällen. Och en polis dog av skador han ådrog sig under demonstrationerna.

I hamnstaden Ismailiya skanderade över 1 000 personer slagord emot regeringen och varnade för att andra arabiska ledare skulle möta samma öde som Tunisiens Ben Ali.

I Al-Mahdia, nära israeliska gränsen, krävde hundratals frihet för politiska fångar samt ett slut på polisens hårdhänthet.

Polisen reagerade dock på de flesta håll med återhållsamhet, enligt vittnen. Men inrikesdepartementet varnade för att man kommer att agera med fast hand mot dem som bryter mot lagen, ett uttalade som inrikesminister Habib al-Adli sedan mildrade genom att säga att man "tolererar stillastående demonstrationer under korta perioder".

Använde Facebook

En del demonstranter har sagt att de ska försöka omgruppera sig under onsdagen. Säkerhetsstyrkorna har dock meddelat att demonstranterna inte kommer att tillåtas att samlas på nytt.

En aktivist manade egyptierna att strejka på onsdagen.

"Gå inte till jobbet! Gå inte till universitetet! Vi ska alla gå ut på gatorna och stå hand i hand för vårt Egypten. Vi kommer att vara miljoner" skrev aktivisten på en Facebook-grupp som varit ett viktigt verktyg för att mobilisera protesterna.

"Regimen kan falla"

USA:s utrikesminister Hillary Clinton manade alla parter i Egypten till "återhållsamhet" under de pågående demonstrationerna. Hon betonade också att USA anser att den egyptiska regeringen är "stabil".

I Egypten har satsningarna på utbildning varit blygsammare än i Tunisien och en större del av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Ändå tror Ellen Lust, professor i statsvetenskap vid Yale, att folket kan revoltera mot den auktoritära regimen.

– Det bor omkring 80 miljoner människor i Egypten och den breda majoriteten i Kairo är antagligen missnöjd med regimen. Om de verkligen tror på det så tror jag att regimen skulle kunna falla förvånansvärt snabbt.

UD manar svenskar i landet till viss försiktighet.

Fredlig uppmaning

USA uppmanade på onsdagen myndigheterna i Egypten att bemöta protesterna fredligt. I uttalandet från amerikanska utrikesdepartementets talesman P J Crowley sades också att Washington hoppas på reformer i Egypten och på andra platser för att skapa fler politiska och ekonomiska möjligheter.

"USA stöder alla människors grundläggande yttrandefrihet och mötesfrihet. Alla parter bör iaktta återhållsamhet och vi uppmanar de egyptiska myndigheterna att bemöta dessa protester fredligt", hette det i uttalandet.

TT