Stor Londonguide med allt sevärt du inte ska missa

London är storfavoriten vi svenskar aldrig tröttnar på. Det finns massor att göra i London. Antagligen har du sett både ­Buckingham Palace och Madame ­Tussauds vid det här laget. Här är 20 tips som tar dig bort från ­turistiga Oxford Street och Piccadilly Circus. Från South Bank och Brick Lane till Harry Potter och The Shard.

Här är allt du behöver veta om Londons sevärdheter!
Här är allt du behöver veta om Londons sevärdheter! Foto: SHUTTERSTOCK / Allt om Resor

De bästa vintagebutikerna ligger i östra London, och den härligaste förorten stavas Highgate. I alla fall enligt Allt om Resors Londonguide. London är ju staden som vi gärna återvänder till om och om igen – för här finns ju alltid något nytt att upptäcka.

Jermyn Street andas klassisk Londonhistoria

Kanske har du också varit i London förut och prickat av några turistmåsten. Nu vill du lära känna staden lite bättre. I så fall är Allt om Resors 20 Londonpärlor något för dig.
Allt om Resor guidar dig till de härligaste matmarknaderna och de läckraste varuhusen, till de tjusigaste tesalongerna och den högst belägna champagnebaren, till den snabbaste ribbåten på Themsen och det bästa klätteräventyret. Dessutom tipsar Londonguiden om att gå på cityguidetur i filmens värld, att strosa längs South Bank, och att sippa en välblandad martini på The Duke Hotel. 

1. South Bank 

Vackert väder och promenadsugen? Styr kosan mot South Bank, på Themsens södra sida.
Här bjuds på gratisunderhållning - framför allt under helgerna. Här vimlar av gatukonstnärer - eldslukare, stålmannen, jonglörer och klassisk, brittisk stand up. Utsikten över floden, parlamentet och Big Ben är bästa tänkbara. Bonus: hela nöjet är gratis. En bit bort, på the Queen's Walk, vid Millenium Bridge, väntar Tate Modern för den som känner för att varva promenaden med konst. 

Utsikten från South Bank är Londons bästa.
Utsikten från South Bank är Londons bästa. Foto: SHUTTERSTOCK


2. Ta en guidad tur ur filmernas värld

Häng på en annorlunda guidning i populärkulturens fotspår. Upplev London med guide och ur olika filmers perspektiv. Välj mellan teman som Harry Potter, James Bond, Downton Abbey, Game of ­Thrones, Bridget Jones och Sherlock Holmes. Att resebranschen vill slå mynt av den turism som uppstår i populärkulturens kölvatten är helt logiskt. Mamma Mia-öarna drar folk till Grekland och Wallander­filmerna lockar resenärer till Ystad. Som resenär är temaguidningarna ett kul sätt att upptäcka en välkänd stad - man ser garanterat saker som man aldrig har tänkt på tidigare.

3. Besök Brick Lane i östra London

På söndagar är en utflykt till östra delen av stan given. Brick Lane är egentligen en gata i östra London, men också ett helt område med marknader.  Här är proppat med folk, och det är kul att bara gå runt bland butikerna och marknaderna, och att spontanäta i något av alla matstånd med rätter från jordens alla hörn. Testa förslagsvis mat från Bangladesh. Här vimlar av ­gallerier och konstutställningar, och här finns flera bra nattklubbar. Man kan lätt tillbringa en hel weekend i området. Helgernas vintagemarknader lockar turister och lokalbor från hela London. Även den som inte är shoppingsugen brukar gilla söndagsstämningen i de marknadstäta, östra delarna. Sunday Up-Market och The Tea Rooms, Brick Lane E1 ligger i det gamla Trumanbryggeriets lokaler. Klassiska Spitalfields Market är numera hälften galleria, hälften marknad.

Mysiga Brick Lane charmar alla.
Mysiga Brick Lane charmar alla. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Shopping!

Varuhuset Selfridges & Co är en bra shoppingstart, här finns världens största jeansavdelning samt skoavdelning, och säljer dessutom mest skönhetsprodukter i världen.  Många vill också hinna med en sväng till det som antagligen är världens mest kända varuhus – Harrods, ett elegant shoppingmecka som har ett sortiment som spänner från hårnålar till hästar, och med de karakteristiskt gröna shoppingpåsarna. Liberty, på Regent Street, är kanske Londons vackraste och bästa varuhus.  Dover Street Market (18-22 Haymarket) är alltid värt ett besök. Här är designkläder från hela världen samlade. Marks & Spencer är Londons Åhléns. Här finns basgrejerna. Pålitligt och bra kvalitet, men oglammigt och ganska präktigt. Brittisk storsäljare av vardagsprodukter. Klart folkligast av de fem varuhusen, men värt ett besök.

Liberty på Regent Street är kanske Londons vackraste och bästa varuhus

Ett shoppingtips är dock att söka dig bort från turistområdena, till lugnare gator som exempelvis King's Road, med udda och exklusiva butiker. Också på Portobello Road i Notting Hill finns mindre affärer med annorlunda utbud. Den som är på jakt efter exklusiva märken som Chanel, Prada och Louis Vuitton ska åka till Bond Street.  Oxford Street, en klassiker och Londons svar på Drottninggatan i Stockholm.

Liberty, Londons vackraste och bästa varuhus.
Liberty, Londons vackraste och bästa varuhus. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Dukes Bar

Är det någonstans du ska unna sig en välblandad martini så är det på Dukes Bar på hotellet Dukes London. Mer England, mer tidlös, klassisk miljö går inte att finna. En av Londons mest eleganta barer, där en av bartendrarna lär ha inspirerat till den berömda James Bond-repliken "Shaken, but not stirred". En vanlig kväll blandas här över 300 martinidrinkar. En klassisk Vesper (en del vodka, tre delar gin, en halv del torr vermouth) är inte billig, men så innehåller den också elva centiliter alkohol...
Adress: 35 St James's Pl, St. James's

Dukes bar, ett måste om du gillar Dry Martini (och James Bond)!
Dukes bar, ett måste om du gillar Dry Martini (och James Bond)! Foto: SHUTTERSTOCK

6. Klassisk afternoon tea

Afternoon tea är en brittisk klassiker. Den som vill sippa te och champagne, njuta av vackra bakverk och rustika scones med clotted cream ska passa på i den brittiska huvudstaden. 

The Chesterfield Mayfair

Alla de anrika hotellen erbjuder afternoon tea. Ett prisvärt, men ändå klassiskt och vällagat, alternativ till de allra lyxigaste hotellen är The Chesterfield Mayfair. Hotellets afternoon tea har tilldelades utmärkelser flera år i rad. Det är generöst, trevligt, barnvänligt och garanterat hembakat.
Adress: 35 Charles St, Mayfair

The Dorchester Hotel 

Teritualen på The Dorchester Hotel ser ut som den alltid har gjort. In på bordet kommer snittar och fruktdrink följt av scones, ljuvliga marmelader, clotted cream, utsökta bakverk och Dorchesters egen svarta teblandning. Lämna jeans och sneakers på hotellrummet - här är uppklätt, konservativt - och faktiskt mycket trivsamt. Omsorgsfull service - "Vill du ha marmeladburkar att ta med hem?". Här är det förbokning och dress code (ingen keps och inga gympaskor) som gäller.
Adress: 53 Park Lane, Mayfair

Fler tesalonger

Anrika tesalongen The Palm Court på hotellet The Ritz är antagligen världens mest kända, och här får du ligga i för att få plats. Fashionista-drömmen Prêt-à-Portea på The Berkeley Hotel är en sann modedröm där inspiration hämtas från catwalken. Och Radisson Edwardian Mercer Street Hotel utmärker sig för sitt barnanpassade afternoon tea med milkshake till de små och te för de vuxna. The Goring Hotel är en favorit. Har utnämnts till bästa afternoon tea vid flera tillfällen. Boka bord är ett måste!

Ett afternoon tea är ett Londonmåste, men välj tesalong med omsorg - och kom ihåg att de mest populära teserveringarna måste bokas veckor i förväg.
Ett afternoon tea är ett Londonmåste, men välj tesalong med omsorg - och kom ihåg att de mest populära teserveringarna måste bokas veckor i förväg. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London 

7. Jermyn Street

Du kan ha missat den endast 500 meter långa gatan som ligger runt hörnet från Piccadilly Circus, ett stenkast från Fortnum & Masons berömda delikatessbutik. Jermyn Street andas klassisk Londonhistoria. Genom århundradena har gatan varit hemvist för Londons duktigaste skräddare, hattmakare, skomakare, vinhandlare, parfymtillverkare och andra specialister på exklusiva varor. Londons mest kända parfymbutik heter Floris och ligger på Jermyn Street 89. Här kan man lägga timmar på att dofta på klassiska parfymer. Här finns bland annat Bondparfymen "No 89" - affären var för övrigt en av Bondförfattaren Ian Flemings favoritbutiker. "No 89" är en tidlös doftblandning av sandelträ, ros, citron och apelsin.

Missa inte Jermyn Street precis runt hörnet från Piccadilly Circus. Här ligger Floris, Londons mest kända parfymbutik.
Missa inte Jermyn Street precis runt hörnet från Piccadilly Circus. Här ligger Floris, Londons mest kända parfymbutik. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Gastropubarna

Gastropubarna har tagit över London. Det var länge sedan en publunch var lika med flottig scampi och industritillverkad pommes frites.

The Harwood Arms i Fulham är den enda puben i London med en Michelinstjärna. Här serveras nyfiskat och nyjagat och vinlistan är digrare än ölutbudet. Spana in den – jämfört med middagen – prisvärda lunchmenyn. The Cow, i Notting Hill, och The Owl and the Pussycat, i Shoreditch, är ytterligare två pubar värda besök. Den som gillar tv-kocken Gordon Ramsay kanske vill besöka hans pub The Narrow, vackert belägen i Limehouse i östra London. Husets fish and chips med ärtpuré, serverad på tidningspapper, rekommenderas. I South Kensington har jag två favoritpubar, inte alls turistiska, hit går folk som bor i området. The Hereford Arms (127 Gloucester Road) är avslappnad och mysig, med trevlig personal. Stora portioner, klassisk pubmat, bra ölutbud. En äkta engelsk pub helt enkelt. The Queen's Arms (30 Queen's Gate Mews) är ofta fullsatt och ljudvolymen är hög. Var beredd på att här kan vara lite trångt, men bra stämning och bra mat – dock kanske inte gastropubnivå.

The Queen's Arms i South Kensington är en favorit.
The Queen's Arms i South Kensington är en favorit. Foto: SHUTTERSTOCK

9. The Shard

Skyskrapan mäter 310 meter och är en av Europas högsta byggnader. Ritad av arkitekten Renzo Piano, som själv jämför byggnaden med en glasskärva, därav namnet: "Shard of Glass". Utsikten från våning 72 är ingenting annat än imponerande – här befinner man sig dubbelt så högt som vid den näst högsta utsiktsplatsen i London. 360 grader och sex mils utsikt – coolt.
Adress: Joiner Street

The Shart, Londons senaste tillskott i kategorin ”utsiktsplatser”.
The Shart, Londons senaste tillskott i kategorin ”utsiktsplatser”. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Vertigo 42

Londons coolaste champagnebar stavas Vertigo 42. Diger meny med olika sorters årgångschampagne och afternoon tea, men det är utsikten som är den egentliga höjdpunkten. Panoramavyn över stan ingår i champagnepriset. Vertigo är inte en restaurang, men måndagar till fredagar finns en barmeny. Lätt uppklädd klädkod, så undvik flipflops och shorts. Och kom ihåg att boka bord, samt var medveten om att du måste passera en säkerhetskontroll à la flygplatser för att få åka upp med hissen.
Adress: Tower 42, 25 Old Broad St

Utsikten ingår i priset oavsett om du väljer champagne eller te!
Utsikten ingår i priset oavsett om du väljer champagne eller te! Foto: SHUTTERSTOCK

 

11. Fotboll!

London är bas för flera storklubbar i Premier League. Varje år reser tusentals svenskar till den engelska huvudstaden för att se lag som Tottenham, Arsenal, Chelsea, Fulham och West Ham.

Lättast är förstås att köpa ett färdigt reseupplägg av en sportresearrangör. Upplägget varierar – ibland inkluderas enbart matchbiljett och hotell, ibland innefattas också flyg. Prisskillnaden är stor, så det lönar sig att jämföra olika erbjudanden. Till vissa matcher är det möjligt att köpa biljett direkt från klubben (via hemsidan), men tänk på att vara ute i god tid – framför allt till de eftertraktade matcherna. Att få tag i en biljett till ett Londonderby mellan Arsenal och Chelsea kräver lite jobb, och ibland är biljetterna vikta för medlemmarna i supporterklubbarna. För hardcorefansen kan en guidad tur på arenan vara kul. De flesta klubbar arrangerar guideturer.

Wembley arena, en klassiker i fotbollssammanhang.
Wembley arena, en klassiker i fotbollssammanhang. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Highgate

Här är jag partisk, jag har ju jobbat som au pair i en av de vackra villorna. Men det är inte bara därför jag placerar Highgate på favoritlistan - förorten förtjänar absolut sin plats på egna meriter. Det är lite "landetkänsla" över hela förorten med pittoreska fik och pubar (The Flask!) och lätt tillrättalagda butiker. Och här finns grönområdet Hampstead Heath med vacker utsikt över stan (gå till utsiktsplatsen Parliament Hill) och många sköna bänkar som har donerats av privatpersoner och som är en perfekt bas för picknick.

Faschinabla Highgate där många kändisar huserar.
Faschinabla Highgate där många kändisar huserar. Foto: SHUTTERSTOCK

13. Matmarknaden Borough Market

Här handlar matintresserade londonbor sin middag, och här kan man på kort tid lära mycket om brittisk kokkonst. Här är mysigt att bara ströva runt (förslagsvis efter en promenad längs Southbank), och provsmaka starka ostar, färgglada marmelader och nybakade surdegsbröd. Efter en timme på marknaden kan man för alltid förkasta idén om att engelsk husmanskost är ett gastronomiskt misslyckande. Producenter från hela England säljer sina varor på marknaden.
Adress: 8 Southwark St

Matmarknaden Borough Market är belägen under London Bridge.
Matmarknaden Borough Market är belägen under London Bridge. Foto: SHUTTERSTOCK

14. Saatchi Gallery

Flera av de stora museerna i London tar inte ut någon entréavgift. En favorit är Saatchi Gallery, vid Duke of York Square i Chelsea – en konsthall för samtidskonst.
Adress: Duke of York Square

15. National Portrait Gallery 

National Gallerys lillasyster, som är beläget vägg i vägg med det stora nationalmuseet – är ännu ett favoritmuseum. Här visas enbart porträtt.

16. Tate Modern

Tate Modern är en klassisk Londoninstitution. Den återinvigdes 2016 och är ännu mer intressant efter omgörningen. Här finns verk av Pablo Picasso, Salvador Dali, Henri Matisse och Andy Warhol. Det är gratis att gå in, dock måste man betala inträde för specialutställningarna. Fin museibutik. Också på Tate går det att få sig ett afternoon tea. En bonus är att du från kaféet har utsikt över St Paul's Cathedral och delar av centrala London.

Ta Millennium bridge till Tate Modern.
Ta Millennium bridge till Tate Modern. Foto: SHUTTERSTOCK

17. Klättra på O2-arenan

På med klätterutrustning - sele och säkringar - och bestig multiarenan O2 (Millennium Dome). Klättra på den klotformade byggnadens tak. I ärlighetens namn är det inte särskilt läskigt - men utsikten är värd besväret att ta sig upp.Det är en härlig känsla att befinna sig ute i det fria - och inte instängd i en byggnad - och njuta av de vackra Londonvyerna. Hela äventyret tar 90 minuter, och barnen måste ha fyllt tio år för att få klättra. Mer info: theo2.co.uk

The Millennium Dome ligger där som ett flygande tefat vid Themsen.
The Millennium Dome ligger där som ett flygande tefat vid Themsen. Foto: SHUTTERSTOCK

18. Teaterdistriktet West End

Många svenskar associerar London till konsert och musikal. De populära teater- och musikalföreställningarna i teaterdistriktet West End lockar åtskilliga turister varje år. "Lejonkungen" är en av de populärare musikalerna, med musik av bland andra Elton John. Här hänger också barnen med i handlingen - musikalen baseras ju på Disneys film med samma namn. Ett av de säkraste och billigaste sätten att komma över bra och billiga biljetter är teatrarnas gemensamma biljettkiosk på Leicester Square. Intäkterna går till teatrarna och det går ofta att få bra pris på biljetter till föreställningar samma dag, ibland ner till halva priset. Kolla Visit Londons hemsida för rabatterade specialerbjudanden. 

Lejonkungen still standing på Lyceum Theatre.
Lejonkungen still standing på Lyceum Theatre. Foto: SHUTTERSTOCK

 

19. Kew Royal Botanic Gardens, Richmond

Till Hyde Park och Kensington Gardens hittar de flesta, men många missar Kew Gardens, den kungliga botaniska trädgården i sydvästra London, som numera är upptagen på Unescos världsarvslista. Den är vacker året om, här finns flera stora växthus att krypa in i kyliga vinterdagar. Det stora grönområdet Hampstead Heath, med vacker utsikt över stan och många sköna bänkar som har donerats av privatpersoner, är också ett utflyktstips. Här är vilt och vackert, men ändå lättillgängligt – bara en knapp halvtimmes tunnelbaneresa från stan.

Kew Gardens är upptagen på Unescos världsarvslista.
Kew Gardens är upptagen på Unescos världsarvslista. Foto: SHUTTERSTOCK

20. Warner Brothers filmstudio "The making of Harry Potter"

Ingen som har förtrollats av berättelserna om Harry Potter det senaste decenniet bör missa ett besök i filmstudion. Följ med bakom kulisserna, titta på den riktiga rekvisitan och kostymerna, vandra runt i miljöerna där filmerna spelades in. Warner Brothers filmstudio i Leavesden ligger ett par mil utanför London. Den 50 000 kvadratmeter stora filmstudion har varit bas för samtliga åtta Harry Potter-filmer. Under guideturen får vi reda på detaljer om hur filmerna gjordes, om specialeffekterna och om vad som faktiskt hände under inspelningarna. Ge besöket ordentligt med tid, gärna en halvdag eller mer. Missa inte Warner Brothers Studio tour "The making of Harry Potter"!

Hogwarts så som det presenteras på Warner Brothers Studio.
Hogwarts så som det presenteras på Warner Brothers Studio. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 10 saker du inte ska missa i hippa Shoreditch