Uniformer fläckade med röd färg symboliserar blod under en polisprotest i Rio de Janeiro. Arkivbild.
Uniformer fläckade med röd färg symboliserar blod under en polisprotest i Rio de Janeiro. Arkivbild.

Många döda under polisstrejk

ANNONS
|

Enligt uppgörelsen skulle poliserna gå tillbaka till jobbet klockan sju på lördagsmorgonen lokal tid. Så blev det dock inte.

- Det här är en rörelse som leds av fruarna till polismän och ingen av oss var där (vid förhandlingarna). Rörelsen fortsätter, säger en polisfru till nyhetssajten G1.

Det är förbjudet för poliser i Brasilien att strejka, men det har poliserna kringgått genom att låta anhöriga blockera ingångarna till polisstationer i Espírito Santo.

ANNONS

Delstaten har hotat 700 poliser med åtal.

Strejken har möjliggjort en brottsvåg som krävt minst 138 liv på en vecka. Strejken inleddes på grund av missnöje med att den fattiga delstaten inte klarar av att betala ut hela polisernas löner, och att gängvåldet har krävt många polisers liv sedan 1994.

Omkring 3000 soldater har kallats in som patrullerar i Espírito Santo, vilket fått situationen att lugna sig. Ytterligare 1000 soldater väntades till regionen under lördagen.

I fredags spreds strejken delvis till granndelstaten Rio de Janeiro. En talesperson för polisen där uppger dock att 95 procent av polismännen jobbar som vanligt.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Oroligheter i Espírito Santo

Fler än 120 människor har dödats sedan polisens strejk inleddes i lördags i förra veckan. Det är en hög siffra för delstaten, vars huvudstad Vitória registrerade 51 mord under hela förra året. Skolor hålls stängda, liksom vårdcentraler och olika myndigheter.

Mediegruppen Globo har sänt mobilfilmer som visar hur bussar vandaliseras och bränns, butiker plundras, bilar kapas och hur en folkmassa flyr i panik från vad som uppfattas som skottlossning.

Armén har sänt in flera tusen soldater som patrullerar i delstaten, för att få situationen under kontroll.

ANNONS