De 10 bästa skidorterna för sen skidåkning

onsdag, 04 mars 2015

Vad sägs om en skidresa till våren eller sommaren?




Oroar du dig över att ha missat årets chans till skidåkning? Ta det lugnt! Det finns en hel del skidorter som håller öppet för dig som är sent ute. 
 
Varför ska man åka på skidresa på våren?
 

1. Det är billigare.
 
Sensäsong är lågsäsong och allt från liftkort till boende kostar betydligt mindre än under de vintermånaderna. 
 
2. Det är tystare. 
 
Mindre folk i backarna, mindre risk för köer till liftarna. 
 
3. Det är soligare!
 
Vädret blir för det mesta mer behagligt i slutet av vintern – så du kan förvänta dig mer sol, längre dagar och lifter som håller öppet längre; njut av grillade rätter och öl när solen värmer barernas och restaurangernas terasser. 
 
Men, det är inte ovanligt med kallt väder och tung snö även i maj, så räkna inte helt med att det blir soligt utan kom alltid beredd på kyla. 

 

 

 
 
Tips för skidåkning sent på säsongen
 
Den generella regeln när man väljer en skidort för sen skidåkning är: ta dig högt upp eller bege dig norrut. Ju högre skidorten ligger desto kallare är det och snön ligger kvar längre. Satsa därför på skidorter som ligger mint 2000 meter upp. Om skidorten har en glaciär gör det saken ännu bättre då detta innebär att man i princip kan åka skidor där året runt – om än inom ett begränsat område. 
Håll ett öga på snödjupet som kan variera från år till år och som du hittar på skidortens hemsida. En snörik vinter kan förlänga skidsäsongen med veckor. 
 
 
De 10 bästa skidorterna för skidåkning sent på säsongen
 
1. Val Thorens, Frankrike
Europas högst belägna skidort där den mesta av åkningen görs på över 2000 meters höjd. Här ligger snön längre och lifterna är öppna framtill maj. Val Thorens är en del av det stora skidområdet Three Valleys och ett säkert alternativ för sen skidåkning. 
Ta dig dit: flyg till Chambery, Geneve eller Lyon. 
 
2. Riksgränsen, Sverige
Beläget 200 kilometer norr om polcirkeln vid gränsen till Norge. Riksgränsen är en av världens nordligaste skidorter och midnattssolens land. Den bästa skidåkningen här äger rum sent på säsongen och lifterna stänger inte förrän i slutet av juni!
Ta dig dit: Flyg till Stockholm eller Kiruna. 
 
3. Åre, Sverige
Vår mest kända skidort är också norra Europas största och mest avancerade. Skidsäsongen i Åre börjar i november och varar till maj. Här finns 100 pister att njuta av och här finns dessutom möjligheten till nattlig skidåkning. Åre är ett populärt alternativ för skidåkning sent på säsongen. 
Ta dig dit: Flyg till Östersund, Stockholm eller Oslo. 
 
4. Tignes, Frankrike
Ett skidort med en glaciär där vintersportsentusiaster kan sysselsätta sig med skidåkning i huvudorten fram till maj. Sommarskidåkning på glaciären börjar i juni och inkluderar 20 kilometer banor och ett fall på över 750 meter. 
Ta dig dit: Flyg till Grenoble eller Geneve.
 
5. Zermatt, Schweiz
Denna berömda schweiziska skidort har lifter som tar dig upp till 3899 meters höjd och erbjuder skidåkning fram till maj. Därefter är det skidåkning på glaciären som gäller, vilket gör Zermatt till en av de få riktiga året runt-destinationer för skidåkare. 
Ta dig dit: Flyg till Zürich. 
 
6. Saas Fee, Schweiz
Med ett skidområde beläget på mellan 1800 och 3500 meters höjd är Saas Fee ett sensäsongs-alternativ med mycket snö och charm. 
Ta dig dit: Flyg till Zürich eller Geneve. 
 
7. Livigno, Italien
En av Europas högst belägna skidorter med pister upp till 3000 meter, en bra snöhistorik och ett soligt läge. Här finns en av Europas högsta terrängparker med skidåkningen här pågår under ett bra år fram till sen april/tidig maj. Livigno status som tax free-destination är också ett plus och innebär bland annat mycket prisvärd mat och dryck. 
Ta dig dit: Flyg till Milano eller Innsbruck
 
8. Gassan, Japan
Beläget i Yamagata på Japans huvudö, Honshu. Gassan får så mycket snö (upp till 8 meter!) under vintern att man inte öppnar förrän i april då det helt enkelt inte går att ta sig fram till orten. Lifterna håller därefter öppet till sent i juli och skid- och snowboardåkare kan njuta av 1000 meter vertikal terräng. 
Ta dig dit: Flyg till Tokyo eller Nagoya, ta därefter snabbtåget norrut. 
 
9. Whistler-Blackcomb, Kanada
Tack vare glaciären på berget Blackcomb kan man njuta av skidåkning fram till januari på denna populära skidort. De utmärkta faciliteterna i form av bland annat konstgjort snö hjälper till att försäkra åkarna om en lång säsong i det som flerfaldigt röstats fram som den bästa skidorten i världen. 
Ta dig dit: Flyg till Vancouver. Whistler nås på drygt två timmar med bil längs med den spektakulära motorvägen ”Sea to Sky”. 
 
10. Mammoth, Kalifornien
Med en säsong som normalt varar till juni och dessutom 300 soldagar om året kan skid- och snowboardåkare njuta av de bästa av två världar i en av USA:s allra bästa skidorter. 
Ta dig dit: Flyg till Fresno eller Sacramento. 

 
LÄS MER: Världens konstigaste skidorter
LÄS MER: Jetlag - 15 tips för att slippa tröttheten
LÄS MER: Så fixar du billigaste semesterresan – Skyscanner listar knepen
 
Skyscanner är världens ledande resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.




skidåkning, reseinspiration Läs hela artikeln »