Rhodos festpärlor.

Rhodos har länge varit en charterparadis där otaliga ungdomar sedan många generationen tillbaka har har åtnjutit sol och bad och härliga fester.
Rhodos är en stad som aldrig sover och där det, dygnet rund, erbjuds en uppsjö festmöjligheter.

Den tvåhundrafemtio meter långa bargatan Orfanidou st. har de senaste tjugo åren lockat till sig merparten av de main-stream festsugna semesterfirare från central och norra Europa men även Östersjön och Ryssland som trycks in och trängs ihop till en jublande och härligt pulserande festpöbel. För de emellertid som vill och vågar komma ifrån inkastarnas klor, lämna charterträngseln på den numera föråldrad och överkommersialiserad Bargatan finns det alternativ.

En stenkast ifrån bargatan och tio minuters promenad längst stranden finner man Rhodos medeltida stad som fram till tio på kvällen är en shoppingparadis med förvandlas nattetid till en salig blandning av trendiga ute- och innekrogar, mysiga uteserveringar och sköna caféer. En blandning av kulturella och musikaliska tema, smaker och dofter Grekland möter Skandinavien som möter Orienten som möter Italien Innanför muren på torgen och längst de stenbelagda långa gränderna finner man några av den europeiska Jet-setens favorit ställen och det är inte sällan man stöter här på svenska och internationella kändisar.

Efter en taxifärd på tio minuter till en kostnad på cirka tjugo euro - så står man mitt i Faliraki som för många decenier och fram till 2010 var britternas place to be när det gällde frosseri och gränslöst vild festande. Idag har engelsmännen funnit nya exploateringsort och låtit Faliraki övergå till en mera normal tempo. Faliraki gästar idag de flesta av öns superlyxiga hotell med många utmärkelser för sitt utbud av upplevelser. Här finner man ett bred utbud av pubar, barer, restauranger och caféer (arvet från britternas tid) och även en bargata som är minst lika lång och händelserik som bargatan in i Rhodos stad. Under de varmaste månaderna Juni och Juli är det mycket poppis med poolbarer och det ordnas massor med beach-partys längst Faliraki stranden men även på Anthony Quinn Bay. Besök på Bar - strandpromenaden rekomenderas starkt.

Lindos, om än betydligt mindre till storlek i förhållande till Rhodos, har länge varit öns mest besökta plats och en exklusiv semesterort för kräsna världsmedborgare. Den domineras av typiskt egeiska pittoreska vita småhus och består i princip av en komplex av stenbeklädda smågränder som utgår ifrån strandkanten och klättrar ända upp till klipptoppen där stadens antika Akropolis ligger och villar. Här finns det en hel del att finna när det kommer till nattliv härliga strandserveringar med live musik, heta, svettiga dansbarer längst de smala gränderna, mysiga musikcaféer på torget i byn och Greklands första och enda Ice-Bar.

Det finns säkert massor med ställen jag har missat och därför inte nämnt här och för detta ber jag om ursäkt. Hoppas denna min lila bidrag sprider mera kunskap om nattelivets oexploaterade möjligheter på Rhodos.

PS. Missa inte solnedgången över Rhodos Stad från Monte Smith kullen den är en upplevelse i sig.

Michael

www.h2orhodes.com