Hemligheten bakom Ryanairs prissättning

Planerar du att flyga med Ryanair ska du aldrig boka biljetten mer än sju veckor innan avresa. Bokar du tidigare får du betala mer. Men vänta inte heller till sista minuten, får då stiger priserna igen.

Ekonomiprofessor Claudio Piga, verksam vid Keele University i England, har analyserat Ryanairs prissättning, och kommit fram till att det lägsta priset får den som bokar biljetten exakt tio dagar innan avresa.

Enligt Claudio Piga följer Ryanairs priser en U-formad kurva. Dyrt i början, billigast i mitten, och dyrt på slutet igen.

Ryanair tar ut höga biljettpriser vid bokning långt i förväg eftersom de vet att många bokar i god tid på grund av att de måste flyga på en särskild dag. Dessa säkrar ofta sin biljett i god tid även om det kostar mer.

Samtidigt vill bolaget inte att kunderna bokar i sista minuten. Därför höjs priserna med så mycket som 50 till 75 procent dagarna innan avresa. Att jaga sista minuten-biljetter är med andra ord inget du bör göra på Ryanair.

Flera liknande studier som gjorts tidigare visar alla samma resultat. Att det inte är billigare att boka flygbiljetter precis innan avresa. Samma sak gäller för såväl andra lågprisbolag som för traditionella flygbolag. Det finns också tidigare studier som visar att biljetterna inte nödvändigtvis blir billigare bara för att man bokar tidigt.

Ryanair har inte oväntat tillbakavisat Claudio Pigas kalkyl, och säger till Sunday Times att den inte stämmer.