Kapstaden

Kapstaden är den administrativa huvudorten för Västra Kapprovinsen och ligger nära Godahoppsudden. Staden är den lagstiftande huvudstaden i landet, vilket innebär att parlamentet har sitt säte där, medan regering och president residerar i Pretoria och de juridiska institutionerna ligger i Bloemfontein.

Kapstaden är ett av de mest populära turistområdena i Sydafrika, tack vare sitt goda klimat, naturliga miljö och välutvecklade infrastruktur. Taffelberget kan bestigas antingen genom att vandra upp eller att ta en kabinbana. Cape Point klassas som den mera dramatiska spetsen av Kaphalvön än den närliggande Godahoppsudden.

Många turister besöker också Kapstadens stränder som är populära även bland lokalbefolkningen. Tack vare stadens unika geografi är det möjligt att besöka flera olika stränder varje dag, med skilda miljöer och atmosfärer. Stränder som ligger längs Atlanten har en tendens till att bli ganska kalla då vattnet huvudsakligen är smältvatten från glaciärer i Antarktis. Vattnet vid False Bay-stränderna är ofta upp till 10 grader varmare. Båda kusterna är lika populära, även om stränderna i välmående Clifton och andra platser på Atlantkusten är mer utvecklade med restauranger och kaféer. Den mest berömda stranden i Kapstaden, Boulders Beach, är känd för sin koloni av glasögonpingviner. Surfning är också populärt och staden håller surfningstävlingen Red Bull Big Wave Africa varje år.

Staden har också andra kulturella attraktioner. Victoria & Alfred Waterfront, byggd bland de gamla kajerna i Kapstadens hamn är idag en av stadens mest populära handelsområden med flera hundra butiker och Two Oceans Aquarium. Från Nelson Mandela Port går färjor över till Robben Island. Det är möjligt att ta färjan från Victoria & Alfred till Hout Bay, Simon's Town och kolonier med sydafrikanska pälssälar på Seal och Duikeröarna.

Kapstaden är också känd för sitt arkitektoniska arv med den högsta tätheten av kapnederländsk byggnadsstil i världen. Stilen, som kombinerar de arkitektoniska traditionerna i Frankrike, Nederländerna och Tyskland, är mest synligt i Constantia, men också bland de gamla administrationsbyggnaderna i de centrala delarna av staden och längs Long Street. Den årliga Coon Carnival, också känd på sitt namn på afrikaans, Kaapse Klopse, är en stor festival som firas 2 januari. Artscape Theatre Centre är huvudområdet för utövande konst i Kapstaden.

Relaterade länkar

Artiklar om Kapstaden Visa fler (1)

Världens bästa och sämsta storstäder

Medlemmarnas bilder från Kapstaden

Sydafrika
Sydafrika
Sydafrika
Sydafrika
Sydafrika

Diskussioner om Kapstaden Visa fler (18)

Övriga världen 3 år sedan
29
Övriga världen 4 år sedan
14
Övriga världen 5 år sedan
27
Övriga världen 6 år sedan
4
Övriga världen 6 år sedan
91
Övriga världen 7 år sedan
6
Övriga världen 8 år sedan
10
Övriga världen 8 år sedan
12
Övriga världen 9 år sedan
2
Övriga världen 9 år sedan
4
Clear

VÄDRET

Kapstaden
+23°


Lokal tid: 13:01
Land:Sydafrika
Huvudstad: Bloemfontein, Kapstaden, Pretoria
Största stad:Johannesburg
Statsskick:republik
Språk:afrikaans, engelska, ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa, zulu
Religion:kristendom
Yta: 1 219 912 km²
Folkmängd:51,7 miljoner (2011)
Befolkningstäthet: 40 invånare per km²
Medellivslängd:49 år
Analfabetism:14 %
Valuta: rand (ZAR)
1 rand = 0.59 kr
BNP per capita:$ 10 500 (2010)
Tidsskillnad:+1 timme
Elektricitet:220/230/250 V AC, 50Hz
Nationaldag:27 april
Landsnummer:27
Landskod:ZA
Näringsliv:tjänstesektor 62%, industri 24%, jordbruk 14%
Klimat:huvudsakligen stäppklimat (halvtorrt); subtropiskt på sydöstkusten
Sydafrika Sydafrika
Flagga Statsvapen
Republiken Sydafrika
Republiek van Suid-Afrika (afrikaans)
Republic of South Africa (engelska)
Sydafrika

Illustrationer

Städer i Sydafrika