Groznyj

Groznyj grundades 1818 som del av det kaukasiska kriget samt var ett av flera ryska fort längs Sunzja. Själva orten grundades vid fortet av terekkossacker. Groznyj, vars namn på ryska betyder ungefär "förskräcklig" (jämför Ivan den förskräcklige) fick stadsrättigheter 1870. Det var en mindre utpost fram till dess att kommersiell oljeproduktion tog fart 1883. Detta blev början på en snabb utveckling av staden som blev centrum för oljeindustrin i ett större område, med raffinaderier, kemisk industri och annan verksamhet relaterad till olje- och naturgasproduktionen. Produktionen i staden nådde sin topp 1932, då oljefälten vid Groznyj svarade för en tredjedel av den totala sovjetiska oljeproduktionen.

Groznyj drabbades svårt av striderna under både det första tjetjenska kriget och det andra tjetjenska kriget. År 1992 hade staden omkring 480 000 invånare, men efter de två krigen och mer än tio år av oroligheter har befolkningen halverats. Stadens olje- och naturgasindustri och stora delar av dess infrastruktur ligger idag i ruiner, i likhet med det mesta av Tjetjeniens ekonomi.

Ryska styrkor invaderade Groznyj i december 1994 under det första kriget, och intog staden i mars 1995, efter hårda strider som lade stora delar av den i ruiner. De tjetjenska styrkorna förde ett gerillakrig med bas i de närliggande bergen, och tvingade de ryska styrkorna att dra sig tillbaka 1996. Då det andra kriget bröt ut 1999 inledde den ryska armén återigen en offensiv mot staden, som föll i februari 2000 och har varit under rysk kontroll sedan dess. Den ryskstödda regeringen i Tjetjenien har sitt säte i Groznyj. Regeringsbyggnaden utsattes i december 2002 för ett bombattentat.

Efter Dzjochar Dudajevs död 1996 kom tjetjenska separatister att kalla staden Dzjochar-Ghala. I december 2005 beslutade den tjetjenska nationalförsamlingen enhälligt att byta namn på staden till Achmat-Ghala, efter den förre presidenten Achmat Kadyrov, som dödades i staden i maj 2004. Kritiker menar att detta är en del av uppbyggandet av en personkult runt familjen Kadyrov, som förutom den förre presidenten även inbegriper dennes son, den nuvarande presidenten Ramzan Kadyrov. För att träda i kraft hade namnbytet behövt godkännas av de ryska myndigheterna, till vilket Rysslands president Vladimir Putin svarat nekande; även Ramzan Kadyrov har avvisat förslaget.

En återuppbyggnadsplan för Groznyj och Tjetjenien i helhet över en 30-årsperiod har antagits av den ryska regeringen. Under 2006 har återuppbyggnaden av staden kommit igång, och dess nya flygplats kunde invigas i oktober det året. Många av stadens invånare bor dock fortfarande i hus som delvis förstörts under krigen.

Relaterade länkar

Groznyj


Lokal tid: 14:53
Land:Ryssland
Huvudstad: Moskva
Största stad:Moskva
Statsskick:federativ republik
Språk:ryska
Religion:kristen ortodox
Yta: 17 075 200 km²
Folkmängd:143,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 8 invånare per km²
Medellivslängd:66 år
Analfabetism:1 %
Valuta: rysk rubel (RUB)
1 rubel = 0.14 kr
BNP per capita:$ 15 700 (2010)
Tidsskillnad:+1 till +11 timme
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:12 juni
Landsnummer:7
Landskod:RU
Näringsliv:industri 27%, jordbruk 15%, utbildning och kultur 11%, övrigt 47%
Klimat:varmt och torrt i söder; kalltempererat (långa, kalla vintrar och korta, milda somrar) i stora delar av de inre delarna; polarkl
Ryssland Ryssland
Flagga Statsvapen
Ryska federationen
Rossijskaja Federatsija (ryska)
Russian Federation (engelska)
Ryssland

Illustrationer

Städer i Ryssland