Petrozavodsk

Efter ryska revolutionen, främst på 1920-talet och i början av 1930-talet kom många utländska kommunister till Petrozavodsk med omnejd, för att skapa ett nytt socialistiskt samhälle i Karelen. Större delen var finländare, direkt från Finland eller via USA eller Kanada, beroende på Karelens finskspråkighet. Svenskan Signe Kaskela har i boken Under Stalins diktatur skrivit om dessa utländska emigranter, då hon själv tillhörde gruppen Kirunasvenskarna som lockades på samma premisser till Karelen, men vilka de flesta försvann under Stalins utrensningar. Masshäktningarna inleddes i Petrozavodsk 1937. I samma veva försvann den finska tidningen Punainen Karjala (Det röda Karelen) som hade varit språkröret för finska och karelska läsare i Petrozavodsk. Inte bara tidningen förbjöds, även det finska språket var förbjudet när terrorn var som värst.

Under fortsättningskrigets inledning, 1 oktober 1941 erövrade finländska trupper Petrozavodsk. Stadens namn ändrades till Äänislinna (Onegaborg) och sovjetrepublikens minnesmärken togs bort från staden. Namnet Äänislinna är en översättning från Abraham Ortelius' karta anno 1592, där Onegaborg stod som namn på bosättningsorten på platsen av den blivande staden. Man bestämde även att Öst-Karelen inte skulle införlivad med resten av Finland, utan istället skulle skötas av en militärförvaltning och således skapades den Öst-Karelska militärförvaltningen.

Under sin närvaro i Äänislinna flyttade finländarna bland annat Lenins staty från centrala staden till en undanskymd plats och placerade en finländsk fältkanon i dess ställe. Den sovjetiska förvaltningen i Öst-Karelen hann evakuera större delen av befolkningen och de som blev kvar var knappt hälften av dem på något sätt av finsk "härkomst".

Den ryska befolkningen som blev kvar fick sin rörlighet delvis begränsad och diverse restriktioner infördes i Öst-Karelen för hela befolkningen. De som var av rysk härkomst och som bodde närmast frontlinjen internerades i transitläger av den finska militärförvaltningen.

De rysktalande Petrozavodskborna fördes till ett i staden uppfört interneringsläger som öppnades 1941. Interneringslägren i bland annat Äänislinna var i princip avspärrade stadsdelar som omgärdades av taggtrådsstängsel. Förhållandena var svåra i de finska interneringslägren, men förbättrades gradvis. Röda Korset och journalister från bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet gjorde flera inspektionsresor till Öst-Karelen och lägren som publicerades i tidningarna.

Staden var i finländska händer i knappt tre år, då det återerövrades av ryska styrkor 1944 efter att den finska försvarsmakten evakuerade staden dagen innan och närliggande kommuner.

Relaterade länkar

Petrozavodsk


Lokal tid: 14:02
Land:Ryssland
Huvudstad: Moskva
Största stad:Moskva
Statsskick:federativ republik
Språk:ryska
Religion:kristen ortodox
Yta: 17 075 200 km²
Folkmängd:143,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 8 invånare per km²
Medellivslängd:66 år
Analfabetism:1 %
Valuta: rysk rubel (RUB)
1 rubel = 0.14 kr
BNP per capita:$ 15 700 (2010)
Tidsskillnad:+1 till +11 timme
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:12 juni
Landsnummer:7
Landskod:RU
Näringsliv:industri 27%, jordbruk 15%, utbildning och kultur 11%, övrigt 47%
Klimat:varmt och torrt i söder; kalltempererat (långa, kalla vintrar och korta, milda somrar) i stora delar av de inre delarna; polarkl
Ryssland Ryssland
Flagga Statsvapen
Ryska federationen
Rossijskaja Federatsija (ryska)
Russian Federation (engelska)
Ryssland

Illustrationer

Städer i Ryssland