Vladivostok

Under åren 1958 till 1991 var endast sovjetiska medborgare tillåtna att bo i Vladivostok, och inga utländska besökare var tillåtna. Sovjetiska medborgare utanför staden var under perioden tvungna att ansöka om tillstånd för att få besöka Vladivostok. Orsaken var att den sovjetiska stillahavsflottan hade sin bas i staden.

Före 1958 hade Vladivostok en stor andel koreanska och kinesiska invånare. Många koreaner deporterades under Stalins styre bort från fjärran östern, och har alltsedan dess återvänt till trakterna. På senare tid har även nordkoreanska flyktingar bosatt sig i Vladivostok.

Vladivostok är hemstad åt en av de största armeniska grupperna i östra Ryssland. Staden har flertalet armeniska bagerier och restauranger.

Sedan Sovjetunionens fall har många företag öppnat kontor i Vladivostok som har en bra strategiskt läge, nära många större hamnstäder. Efter Sovjetunionens fall ökade även kriminaliteten och levnadskostnaderna. Många bedömare tror idag att Rysslands organiserade maffia har sitt säte i staden.

Två tredjedelar av Vladivostoks förorter är så förorenade att det anses direkt hälsofarligt att bo där, enligt lokala miljöexperter. Även centrala delar av staden anses vara så förorenade att de betraktas som miljömässiga katastrofzoner. Enbart ett fåtal delar av staden har nivåer av miljögifter som understiger gränsvärdena för vad som inte är hälsofarligt. Jord, vatten och även människor i området har signifikant förhöjda värden av tungmetaller som arsenik, kvicksilver, kadmium och zirkonium vilka påverkar andningen och nervsystemet.

Orsaken till föroreningarna är framförallt tung industri som inte byggts upp med hänsyn till miljön och människor, men delvis även extra sårbar geografi som förstärker påverkan från utsläpp.

Relaterade länkar

Diskussioner om Vladivostok Visa fler (3)

Övriga resediskussioner 2 år sedan
217
Europa 10 år sedan
17
Asien 11 år sedan
5

Vladivostok


Lokal tid: 02:21
Land:Ryssland
Huvudstad: Moskva
Största stad:Moskva
Statsskick:federativ republik
Språk:ryska
Religion:kristen ortodox
Yta: 17 075 200 km²
Folkmängd:143,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 8 invånare per km²
Medellivslängd:66 år
Analfabetism:1 %
Valuta: rysk rubel (RUB)
1 rubel = 0.14 kr
BNP per capita:$ 15 700 (2010)
Tidsskillnad:+1 till +11 timme
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:12 juni
Landsnummer:7
Landskod:RU
Näringsliv:industri 27%, jordbruk 15%, utbildning och kultur 11%, övrigt 47%
Klimat:varmt och torrt i söder; kalltempererat (långa, kalla vintrar och korta, milda somrar) i stora delar av de inre delarna; polarkl
Ryssland Ryssland
Flagga Statsvapen
Ryska federationen
Rossijskaja Federatsija (ryska)
Russian Federation (engelska)
Ryssland

Illustrationer

Städer i Ryssland