Göteborg

Staden kallas ibland för "Lilla London", medan ett mer slangbetonat namn är "Götet". Även uttrycket "Sveriges framsida" förknippas ibland med Göteborg, men avser egentligen hela Sveriges västkust.

Haga är en stadsdel i centrala Göteborg. Haga var fram till 1970-talet en stadsdel med låg boendestandard, bohemliv, krogar och svartklubbar. Omfattande rivningar och renoveringar under 1970- och 1980-talen förändrade bilden. Det finns en del gamla byggnader kvar, även om många revs. Haga är idag en eftertraktad boendemiljö och betraktas som en sevärdhet i Göteborg.

Haga Nygata och intilliggande tvärgator är ett välfrekventerat stråk mellan Vasastaden i öster till Linnégatan i väster, med små affärer, caféer och andra verksamheter. De flesta av husen på Haga Nygata är renoverade men bevarade i sin 1800-talsstil vilket bidrar till gatans popularitet och gör att den framhävs som en idyllisk turistattraktion i stadens marknadsföring.

Skrothandlarna i teves julkalender "Albert och Herbert" hade sin verksamhet på Skolgatan i Haga. De var dock uppdiktade figurer. Feskekôrka, ursprungligen Fiskhallen, är en fisk- och skaldjursmarknad vid Rosenlundskanalen i centrala Göteborg, och är byggd på numera utfylld befästningsmark. Feskekôrkan invigdes den 1 november 1874 och det göteborgska namnet har den fått för sitt utseendes skull som mycket riktigt liknar en kyrka. Byggnaden är starkt förknippad med Göteborg.

Under 1990-talet uppkom en kaféboom, med en stor tillväxt av antalet kaféer i centrala staden och år 2006 fanns det 193 kaféer i staden. Detta har inneburit en stor överkapacitet och medfört att Göteborg är Sveriges kafétätaste stad. Kaféerna är främst centrerade kring Vasagatan, Haga-Nygatan, Linnégatan och inom vallgraven.

En stor del av den svenska exporten och importen sker via Göteborgs hamn som är Nordens största.

Relaterade länkar

Medlemmarnas bilder från Göteborg

Sverige

Göteborg


Lokal tid: 13:50
Land:Sverige
Huvudstad: Stockholm
Största stad:Stockholm
Statsskick:monarki inom EU
Språk:svenska
Religion:protestantism
Yta: 449 964 km²
Folkmängd:9,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 21 invånare per km²
Medellivslängd:81 år
Analfabetism:1 %
Valuta: svensk krona (SEK)
1 krona = 1.00 kr
BNP per capita:$ 36 500 (2010)
Tidsskillnad:+0 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:6 juni
Landsnummer:46
Landskod:SE
Näringsliv:tjänstesektor 69%, industri 28%, jordbruk 3%
Klimat:tempererat i landets södra och mellersta delar, med kyliga till kalla vintrar och milda somrar; polarklimat i högfjällsområdet
Sverige Sverige
Flagga Statsvapen
Konungariket Sverige
Kingdom of Sweden
Sverige

Illustrationer

Städer i Sverige