Pripjat

Pripjat byggdes i samband med kärnkraftverket Tjernobyl, och var före olyckan en öppen stad. Närheten till kärnkraftsverket sågs inte som något problem, då kärnkraftverk av sovjeterna sågs som säkrare än andra typer av kraftverk. Kärnkraftverk presenterades som ett tecken på vad det sovjetiska ingenjörskapet kunde uppnå, och kärnkraften användes för fredliga ändamål. Talesättet "den fredliga atomen" var populär under den tiden. Ursprungligen skulle kraftverket byggas bara 25 kilometer från Kiev, men Ukrainas vetenskapsakademi uttryckte oro över att den skulle placeras så nära staden, så Pripjat och kraftverket byggdes omkring 100 kilometer därifrån istället.

Fram till nyligen var staden praktiskt sett ett museum som dokumenterade sovjeterans slut. Bostäder, badplatser, sjukhus och alla andra byggnader övergavs, tillsammans med allt som fanns inuti, inklusive leksaker, kläder, skivor och fotografier med mera. De boende fick bara ta med sig dokument, böcker och kläder som inte kontaminerats.

Dock plundrades husen totalt i början av 2000-talet, inget av värde lämnades kvar, även saker som toalettstolar stals. Eftersom husen inte underhålls läcker taken och på våren är rummen vattendränkta. Det är inte ovanligt att hitta träd som växer på taken och även inuti husen. Detta gör att hela staden förmodligen kommer att ligga i ruiner inom ett par decennier.

Staden och området däromkring kommer inte att vara beboeligt på flera århundraden. Den värsta radioaktiva isotopen kommer ta 300 år att bli ofarlig. Även om det inte bor människor i området har djur börjat röra sig där, och trivs tack vare att där inte finns några människor. Det finns ännu ingen statistik som visar på om djurens reproduktionsvanor eller livslängd har ändrats.

Området omkring staden avgränsas med poliskontroller. Det är dock relativt enkelt att skaffa tillstånd för att ta sig in i området tillsammans med en turistguide, som är med för att se till att inget stjäls eller vandaliseras. Det är farligt att vara i staden under en längre tid utan en geigermätare. Alla dörrar i alla byggnader är öppna för att minska strålningen, och de flesta går att besöka tillsammans med en guide. I början av 1986, kort efter katastrofen, började staden Slavutytj byggas för ett ersätta Pripjat.

Relaterade länkar

Medlemmarnas bilder från Pripjat Visa fler (33)

Ukraina
Ukraina
Ukraina
Ukraina
Ukraina

Diskussioner om Pripjat Visa fler (14)

Europa 3 år sedan
120
Europa 10 år sedan
4
Europa 10 år sedan
10
Europa 11 år sedan
8
Europa 11 år sedan
18
Övriga resediskussioner 13 år sedan
7
Europa 14 år sedan
3
Övriga resediskussioner 14 år sedan
6
Övriga resediskussioner 14 år sedan
9
Europa 15 år sedan
11

Pripjat


Lokal tid: 09:53
Land:Ukraina
Huvudstad: Kiev
Största stad:Kiev
Statsskick:republik, medlem av OSS
Språk:ukrainska
Religion:kristen ortodox
Yta: 603 700 km²
Folkmängd:45,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 76 invånare per km²
Medellivslängd:68 år
Analfabetism:1 %
Valuta: hryvnia (UAH)
1 hryvnia = 0.31 kr
BNP per capita:$ 6 700 (2010)
Tidsskillnad:+1 timme
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:24 augusti
Landsnummer:380
Landskod:UA
Näringsliv:tjänstesektor 46%, industri 33%, jordbruk 21%
Klimat:tempererat; kyliga vintrar och milda somrar; varmare vid svartahavskusten
Ukraina Ukraina
Flagga Statsvapen
Republiken Ukraina
Ukrajina (ukrainska)
Ukraine (engelska)
Ukraina

Illustrationer

Städer i Ukraina