Borneo

Borneo

Borneo är till storlek världens tredje största ö (efter Grönland och Nya Guinea), och är belägen i mitten av malackaarkipelagen i Sydostasien. Ön delas politiskt av Indonesien, Malaysia och Brunei. Öns inre delar tillhörde länge världens minst utforskade platser.

Borneo är till större delen täckt av tropisk regnskog. Regnskogen hotas dock av avverkning, bland annat för att ge plats för odling av oljepalm. På Borneo finns en av världens största biologiska mångfald. Enligt Världsnaturfonden har ön sju ekoregioner, och där finns omkring 15 000 blomarter, 3 000 trädarter, 221 landdäggdjursarter och 420 häckande fågelarter. På Borneo finns flera endemiska arter, som orkideer, den utrotningshotade orangutangen, snöleoparden, asiatisk elefant och Sumatranoshörning.

Från och med 2007 är en tredjedel av Borneo naturskyddsområde. Representanter för Brunei, Indonesien och Malaysia har undertecknat ett avtal om att skydda den känsliga regnskogen i hjärtat av Borneo. Avtalet omfattar ett område på 220 000 kvadratkilometer.

Borneo tillhör följande länder

Relaterade länkar

Diskussioner om Borneo Visa fler (433)

Asien 6 år sedan
22
Asien 7 år sedan
30
Asien 7 år sedan
20
Travel Forum 7 år sedan
1
Asien 7 år sedan
6
Asien 7 år sedan
5
Asien 8 år sedan
13
Asien 8 år sedan
2
Asien 8 år sedan
15
Asien 8 år sedan
3