Abchazien

Abchazien har erkänts som en självständig stat av Ryssland, Nicaragua, Somalia, Venezuela och Nauru. De har även erkänts av de tre utbrytarrepublikerna Nagorno-Karabach, Sydossetien och Transnistrien. Bolivia, Iran och Vitryssland överväger ett erkännande, medan Vanuatu och Tuvalu båda erkänt Abchazien, för att senare återkalla sina erkännanden.

Abchazien har ingått i ett flertal statsbildningar genom åren. År 780 bildades Kungariket Abchazien, som 1008 uppgick i det georgiska kungadömet. Georgien anslöts 1801 till Ryssland, som efter den ryska revolutionen 1917 blev Georgiska SSR inom Sovjetunionen. Abchazien var under denna tid ett populärt turistmål för landets politiska elit med åtskilliga kurorter.

De flesta av regionens invånare är etniska abchazier, ett muslimskt bergsfolk. När Georgien blev självständigt 1991, ansåg sig abchazierna hotade av georgiernas växande nationalism. De kände sig undanträngda och utfärdade en självständighetsförklaring året därpå. Georgien skickade trupper till regionen för att återta kontrollen och ett inbördeskrig bröt ut. Abchazierna fick stöd av Ryssland som hade militära styrkor stationerade i området. Stora delar av Abchaziens budget betalas idag av Ryssland.

UD avråder tills vidare från alla resor till Abchazien. Resor till Abchazien via Ryssland är olagligt enligt georgisk lagstiftning. Läget runt de administrativa gränslinjerna är fortsatt tidvis spänt, och Ryssland har befäst sin militära närvaro i regionen. EU:s övervakningsmission EUMM patrullerar i området, men vägras tillträde till Abchazien av landets myndigheter. Den som väljer att resa till Abchazien bör beakta att de georgiska myndigheterna inte har någon kontroll över dessa regioner, varför ambassaden har starkt begränsade möjligheter att agera i eventuella konsulära ärenden.

Relaterade länkar

Diskussioner om Abchazien Visa fler (2)

Asien 9 år sedan
36
Övriga resediskussioner 10 år sedan
17
Overcast

VÄDRET

Suchumi
+9°


Lokal tid: 17:46
Huvudstad: Suchumi
Största stad:Suchumi
Statsskick:republik
Språk:abchaziska, ryska
Yta: 8 660 km²
Folkmängd:242 800 (2012)
Befolkningstäthet: 28 invånare per km²
Valuta: apsar, rysk rubel (RUB)
Deklarerad självständighet: 23 juli 1992
Tidsskillnad:+3 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Klimat:subtropiskt
Flagga: Abchazien Stadsvapen: Abchazien
Flagga Statsvapen
Republiken Abchazien
Aphsny Axwynthkharra (abchaziska)
Republic of Abkhazia (engelska)
Abchazien

Illustrationer