Somaliland

Somaliland var tidigare ett brittiskt protektorat, och administrerades då under namnet Brittiska Somaliland. De gränsade i norr mot Franska Somaliland (dagens Djibouti). Efter att Somaliland blev självständigt 1960, så förenades man fem dagar senare med Italienska Somaliland, och bildade Republiken Somalia.

När Somalia bröt samman 1991, utropade sig Somaliland till en självständig stat. De ville då lämna unionen man 1960 hade blivit en del av. De ansökte 2005 om medlemskap i Afrikanska unionen (AU), som konstaterade att Somaliland uppfyller kriterierna för självständighet, men valde senare ändå att avslå ansökan.

Somaliland har genom åren haft flera förhållandevis fria och rättvisa val, som av utländska observatörer bedömts som demokratiska. Landet exporterar idag kameler och boskap till Saudiarabien. De har skatteintäkter från Etiopien, som använder deras hamn. Vissa tror att ifall ekonomin breddas så skulle Somaliland kunna bli en av Afrikas tillväxtekonomier. För två år sedan invigde exempelvis Coca-Cola en fabrik i Somaliland. För dem är det av mindre betydelse ifall fabriken ligger i ett land som är internationellt erkänd eller inte.

Somaliland kallas ibland för "Africas best kept secret", då landet kännetecknas av politisk stabilitet, fred och demokrati, och inte av konflikter, svält och diktaturregimer som många andra länder i regionen. Samtidigt avråder UD tills vidare från alla resor till Somaliland, med anledning av det aktuella säkerhetsläget.

Relaterade länkar

Diskussioner om Somaliland Visa fler (15)

Övriga världen 1 år sedan
255
Övriga världen 2 år sedan
78
Övriga världen 2 år sedan
137
Övriga världen 5 år sedan
24
Övriga världen 6 år sedan
112
Övriga resediskussioner 7 år sedan
220
Övriga världen 7 år sedan
33
Travel Forum 8 år sedan
2
Övriga resediskussioner 9 år sedan
32
Övriga världen 9 år sedan
146
Clear

VÄDRET

Hargeisa
+28°


Lokal tid: 15:02
Huvudstad: Hargeisa
Största stad:Hargeisa
Statsskick:republik
Språk:somaliska, arabiska
Yta: 137 600 km²
Folkmängd:3 500 000 (2008)
Befolkningstäthet: 25 invånare per km²
Valuta: somaliland shilling
Deklarerad självständighet: 18 maj 1991
BNP per capita:$ 347 (2012)
Tidsskillnad:+2 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:18 maj
Klimat:huvudsakligen varmt ökenklimat
Flagga: Somaliland Stadsvapen: Somaliland
Flagga Statsvapen
Republiken Somaliland
Jamhuuriyadda Somaliland (somali)
Republic of Somaliland (engelska)
Somaliland