Sydossetien

Osseterna är en etnisk grupp som är bosatt både i Nord- och Sydossetien, som ligger på den ryska respektive den georgiska sidan av gränsen. Sydossetien har haft autonom status ända sedan 1922, då de var en del av Sovjetunionen.

När osseterna röstade för att bryta sig loss från övriga Georgien, angreps de av georgisk militär. Osseterna fick då stöd av osseter på den ryska sidan av gränsen, och på så sätt indirekt av Ryssland.

Sydossetien har efteråt erbjudits utvidgad autonomi, vilket man avvisat. De har varit utanför den georgiska regeringens kontroll sedan Sovjetunionens upplösning 1991. I två folkomröstningar, den första 1992 och den andra 2006, har en klar majoritet deklarerat att man inte vill in under georgiskt styre.

Sydossetien har eget parlament, eget språk, eget rättsväsende och egen armé. De stöds politiskt, ekonomisk och militärt av Ryssland. Merparten av invånarna i Sydossetien har både sydossetiska och ryska medborgarskap.

UD avråder tills vidare från alla resor till Sydossetien. Resor till Sydossetien via Ryssland är olagligt enligt georgisk lagstiftning. Läget runt de administrativa gränslinjerna är fortsatt tidvis spänt, och Ryssland har befäst sin militära närvaro i regionen. EU:s övervakningsmission EUMM patrullerar i området, men vägras tillträde till Sydossetien av landets myndigheter. Den som väljer att resa till Sydossetien bör beakta att de georgiska myndigheterna inte har någon kontroll över dessa regioner, varför ambassaden har starkt begränsade möjligheter att agera i eventuella konsulära ärenden.

Relaterade länkar

Diskussioner om Sydossetien Visa fler (2)

Asien 9 år sedan
36
Övriga resediskussioner 10 år sedan
17
Overcast

VÄDRET

Tschinvali
+9°


Lokal tid: 16:32
Huvudstad: Tschinvali
Största stad:Tschinvali
Statsskick:republik
Språk:ossetiska, ryska
Yta: 3 900 km²
Folkmängd:70 000 (2000)
Valuta: 1 rysk rubel (RUB) = 0.14 SEK
Deklarerad självständighet: 28 november 1991
Tidsskillnad:+2 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:12 december
Klimat:tempererat med kalla vintrar och heta, torra somrar
Flagga: Sydossetien Stadsvapen: Sydossetien
Flagga Statsvapen
Republiken Sydossetien
Respublikæ Xussar Iryston (ossetiska)
Republic of South Ossetia (engelska)
Sydossetien

Illustrationer