Hitta diskussioner med liknande innehåll

Varför åker inte folk till Aten?

#1 2010-07-31, 04:10
Marviil
Satt just och grubblade över vilka huvudstäder man missat i Europa. Klart man ska se Rom, Paris, London, Amsterdam osv. Då kom jag till Aten och tänkte: Vad fan finns det där att se? Akropolis säger väl ni då, men vad mer? Varför hör man aldrig om folk som turistar i Aten? Smekmånad? Romantisk weekend? Shoppingresa? Kulturresa?

Nej, Aten verkar vara en ganska bortglömd huvudstad i flera avseenden. Vissa säger också att den är risig, smutsig, ghettoaktig och dyr.

Vad säger ni som varit där? Ni som inte varit där, är ni lockade av att åka dit?
#2 2010-07-31, 04:20
Fenrer
Jag har varit där och tro mig, det är ingen stad som man vill åka till, den har ingenting. Aten är en transportsträcka till Rafina eller Pieras. Kulturella arv är det sista man tänker på, man vill bara där ifrån.
#3 2010-07-31, 05:00
cynthia
Är väl knappast läge att åka dit nu när de strejkar som värst där.
#4 2010-07-31, 05:53
Scraper
Aten är en fantastisk stad. Inte om man är typen som vill uppleva "turistattraktioner" kanske, men vem i helvete vill det? Är man typen som besöker Wasamuseet när man är i Stockholm, gör er inte besvär med Aten. Staden är däremot ypperlig om man vill ha miljöombyte i några veckor. Staden är mycket ren, människorna tycks enormt välmående och tillfreds (inget man kan tro via medierapporteringen men så är det), och det är helt enkelt en mkt vacker stad
#5 2011-06-09, 00:12
Ziemssen
Sorry för bump, men intressant ämne. Jag var själv nere i Aten förra sommaren och kan lugnt säga att det var en av mina bästa semestrar någonsin, alla kategorier. Så varför åker inte folk till Aten?

Jo, nu var det så att jag var där och hälsade på en grekisk polare och hängde med hans vänner. Känner man å andra sidan ingen som är bofast i staden kan jag mycket väl förstå att man får ett dåligt intryck. I mångt och mycket är Aten på sommaren i själva verket Svennebanans värsta mardröm: Det kan vara hett som i helvetet, trafiken är mördande, det är svårt att orientera sig, man kan inte ens läsa och än mindre förstå språket och engelskan är det si och så med. Folk bolmar som skorstenar överallt och jämt och ständigt är det nån strejk som lamslår kollektivtrafiken eller något annat viktigt. Jag skulle inte sträcka mig till 'smutsigt och ghettoaktigt', men visst det ser inte ut som Stockholm precis. Så är det med det och känner man att detta inte är något man pallar med på sin semester ska man givetvis inte åka till Aten.

Men då missar man en hel massa saker. Kanske inte så mycket enskilda turistattraktioner, visst Akropolis är kul att ha sett men annars finns det egentligen inte så mycket, utan snarare en stämning och en känsla av att atenarna (och greker i allmänhet förmodar jag) har en mycket god förståelse för hur det goda livet ska levas. Som Scraper skriver tycks människorna helt enkelt avslappnade och nöjda med livet, och man kan spendera veckor i Aten utan att egentligen göra särskilt mycket annat än att dra runt mellan restauranger, kaféer och barer i ett tillstånd av fullständig avkoppling. Har aldrig varit i närheten av något sådant i andra länder.

Men visst, en sådan semester är väl inte för alla. Och känner man inga greker blir nog Aten genast mycket mindre charmigt.
#6 2011-06-09, 09:10
Savoy
Jag förstår inte vad som skulle vara så konstigt med att åka till Aten, finns en mängd huvudstäder i Europa med färre sevärdheter. Akropolis och Plaka skulle jag dessutom kanske ranka högst av allt i Europa, en helt annan stämning än i t.ex. Paris eller Rom. Man känner direkt att man är närmare Mellanöstern (med vilket jag inte menar araber/Rosengård, så tagga ner nu alla rassar) och att ta några glas i backarna ovanför Monastiraki med utsikt upp mot Akropolis och ner mot Plaka är bland de bästa resupplevelserna man kan ha.
Finns moderna och lyxiga delar också, speciellt längre ut. Testa Glyfada om ni vill se grekisk lyx.
Annars ta någon av alla hundratals färjor från Pireaus ut mot öarna.

En av Europas största och mest annorlunda storstäder, kan rekommenderas!
#7 2011-06-09, 17:09
Lightnight
Nu har jag inte varit i Aten (även om jag gärna skulle åka dit), men det jag har hört om Aten på sommaren är att det brukar vara nåt överjävligt varmt. Det kan nog bidra en hel del, för det är ju på sommaren som de flesta åker iväg och man vill ju inte åka till ett varmt helvete när man kan åka till en lite svalare grekisk ö där det är lite lugnare. Någon som vet hur badmöjligheterna ser ut i Aten?
#8 2011-06-09, 17:34
Ziemssen
Ursprungligen postat av Lightnight
Nu har jag inte varit i Aten (även om jag gärna skulle åka dit), men det jag har hört om Aten på sommaren är att det brukar vara nåt överjävligt varmt. Det kan nog bidra en hel del, för det är ju på sommaren som de flesta åker iväg och man vill ju inte åka till ett varmt helvete när man kan åka till en lite svalare grekisk ö där det är lite lugnare. Någon som vet hur badmöjligheterna ser ut i Aten?


Badmöjligheter vet jag tyvärr ingenting om, och visst har du rätt i att det är varmt i Aten. Själv är jag inte särskilt känslig för hetta så det störde mig inte nämnvärt, och tar man det lugnt i solen, dricker mycket vatten och stannar till på en servering då och då är det väl lugnt. Man kan för övrigt nämna i sammanhanget att även om dagarna är heta brukar kvällar och nätter vara underbara - svala nog för att det inte ska kännas jobbigt, men varma nog för att man inte alla behöver tänka på att ta med en extra tröja eller så.