Hitta diskussioner med liknande innehåll

Vandring 2011 Sverige - Medelhavet

#1 2011-02-19, 23:22
iwalk
Hejsan, jag har bestämt mig för att lägga upp en tråd om mitt kommande äventyr här på flashback.

Jag var så trött på att leva det typiska livet som man "ska" leva. Äta, jobba, sova. Sedan spenderar man 90% av den resterande tiden framför msn/facebook/skype eller vad det nu är. Under helgen blir det lite fest. Sen går det runt så år efter år. Tillslut dör man. Så jag har bestämt mig för att komma bort från det här ett tag, och göra nåt helt annat. Något som omgivningen kommer se som helt galet. Vrida 360 grader på mitt liv och förändra det för alltid. Något som jag kommer att minnas när jag är gammal, och kunna berätta för mina barn och barn barn.

Topics:
* Förslag på saker att göra under resan och platser att besöka
* Tips och råd inför resan
* Frågor

* Tips på utrustning (Kolla först om det redan finns med i listan.)
* Tips på ett par låga skor som ska fungera både att vandra i samt som vardagssko i städerna. (gympasko)
* Tips på kamera och GPS
* Tips på bra proviant

* Filmen

* Andra liknande resor som gjorts eller som pågår just nu

* Om du känner dig sugen på att följa med på resan


Jag har sedan ett år tillbaka planerat för en lång och tuff resa som ska börja från slutet av våren 2011.

Meningen är att jag ska gå till FOTS från Sverige till Medelhavet. Jag ska börja i Skåne och gå genom Danmark, Tyskland, Österrikiska Alperna till Italien och därifrån ner till Grekland. Hela resan kommer troligtvis ta ca 6 månader. Då räknar jag med att man går 3 mil per dag i snitt, samt med en del vilodagar.

Varför jag vill göra det här:
* För det första så älskar jag äventyr och att resa runt i världen. Att se och uppleva så mycket som möjligt är det jag lever för.

* Jag gillar uthållighetstävlingar. Allt från Plankan på Robinsson till egna små tävlingar som vem som kan sitta kvar längst i bastun. Att göra extrema saker. Jag gillar också att sätta upp stora mål och fortsätta tills jag klarar dom.

* Jag är så trött på alla krav man har på sig i det här samhället. Ständigt tider att passa, regler att följa och krav att leva upp till. Vi blir mer och mer som robotar, och det sker ständigt saker som får mig att tappa tron på det samhället vi lever i. Därför vill jag testa på att leva ute i det fria för ett tag. Utan några tider och regler att följa. På en sådan här resa finns det ingen som kan säga till en vad man ska och inte ska göra.

* Sist men inte minst vill jag följa min drömmar. Det här är en dröm jag har, och det är inget som jag har kommit på igår eller efter att ha kollat på Into the wild, utan det här har jag tänkt på sen flera år tillbaks och började plannera för det på riktigt i sommras. Jag skulle aldrig skriva den här tråden om jag inte hade bestämt mig.

Självklart innebär inte den här resan enbart positiva saker, det kommer vara otroligt påfrestande både fysiskt och psykiskt vid många tillfällen. Detta har jag betänkt, men bestämt mig för att det är värt det. Jag är inte rädd för att sova ensam ute i ett tält, faktum är att jag är rätt så orädd av mig. Men visst kommer det finnas stunder då man kommer känna sig lite skrajsen och ensam. Man KOMMER även att få ångest vid vissa tillfällen och tänka "vad sjutton håller jag på med?". Vad gör jag här ensam mitt ute i vildmarken i ett främmande land när jag skulle kunna sitta hemma och se på en bra film?

Hur har jag förberett mig för den resan då på andra sätt än psykiskt? Jag har gymmat och försökt att träna ryggen extra mycket (efterssom det är en tung packning). Jag har gått ett par dagssträckor på 2-3mil med 20kg ryggsäck för att känna hur det känns. Jag har sparat ihop pengar till utrustning och mat för ett halvår. Jag har nyligen inhandlat kängorna för vandringen, vilka jag tillslut bestämde mig för att välja Meindl Island MFS Active: http://www.kangspecialisten.se/produkter/meindl/island+mfs+active
för 2300kr.

Jag har även tittat en hel del på ryggsäckar, jag har inte köpt någon än men det står mellan 4 olika säckar; Lundhags v8 75/ Osprey Aether 70/ Haglöfs Matrix 70 och Rondane 85 Navy. Vilka jag bara ska testa lite mer innan jag bestämmer mig.

Vad jag däremot inte har vart kollat så mycket efter är en gympasko. Jag har bestämt mig för att ha med mig ett par extra skor som jag kan byta av för vandring i enklare terräng vid kortare sträckor samt att använda som vardagssko när jag slått läger eller stannar ett tag i städerna. Det ska alltså vara en lägre sko som ska funka för allt (springa, klättra, hoppa, dansa samt vandra i), för runt 1000kr. Tält har jag ett litet men jag funderar ändå på att köpa ett nytt så tips på tält vore inte fel heller.

Förrutom detta så har jag studerat Google earth och http://www.dinkarta.se/varlden/karta-europa/ massvis av gånger. Jag tycker det är så intressant att se och jämföra hur terrängen och klimatet ser ut över Europa och världen och samtidigt tänka att här ska jag gå snart. Vad jag kan säga är väl att dom flesta länderna i Europa har ungefär en 4 gånger så stor befolkningstäthet som i Sverige, tyskland dubbelt så stor som dom övriga länderna. Detta innebär ju självklart att det också är färre vildmarker i de här länderna, tyvärr. Sverige kommer alltid vara det bästa landet för vandring. Men nu är det så att jag tycker att det är mycket mer spännande att ta sig utomlands och så långt ner söderut som möjligt, till värmen. Danmark är helt totalt sönderodlat, hela landet består utav åkrar, likaså norra Tyskland. På dom här platserna blir det svårare att hitta sovplats och mest landsvägsgång, så kanske inte den roligaste sträckan. I södra Tyskland blir det lite mer skogar, skulle säga ungefär hälften skog, hälften åkrar. Vid alperna kommer ju givitvis den roligaste biten med den finaste naturen. Mycket berg, skogar och dalar. Det fortsätter en bit in i Italien. Sedan den restande biten verkar för det mesta vara skog och slätter men även varierat med en del åkrar och berg.

Lite bilder jag har hittat:

http://img201.imageshack.us/i/prbig750.jpg/ -Italienska Alperna

http://img201.imageshack.us/i/prbig750.jpg/ -Österikiska Alperna

http://img98.imageshack.us/i/prbig722.jpg/

http://img25.imageshack.us/i/ischgl0.jpg/

http://img560.imageshack.us/f/vandring20stsmedium.jpg/

Nu kommer ju inte den här resan bara att bli ett helvete När jag inte går kommer jag ha mycket tid till att göra sådant som jag inte brukar ha tid för hemma. Läsa, skriva och träna. Jag kommer helt klart att skriva dagbok varje kväll, om mina upplevelser och hur jag mår. Om jag får en följeslagare med mig så innebär ju det självklart att resan blir mycket roligare. Då har man även någon att snacka med om allt möjligt och jag tror att man efter ett tag binder en väldigt nära relation. Sedan när man kommer till städerna så kan man stanna där i någon vecka och äta god mat, lära känna befolkningen, festa och utforska staden. Med tanke på hur mycket man kämpat för att ta sig dit så kommer nog allt kännas minst 10 gånger bättre än i vanligafall. Så det hela blir ju inte bara till en lång vandring, utan även en lång semester. Man kommer att träffa på många människor som kommer att vara nyfikna på att höra om resan. Har man tur så får man stanna över någon vecka för husrum och mat mot att man hjälper till lite på gården.

Jag har även funderat på att redigera ihop någon sorts film efter hela resan med hjälp av alla videoklipp. Det skulle vara häftigt men knappast anledningen till att jag gör resan. Tanken är väl att man ska försöka få den släppt som en slags serie eller långfilm. Som innehåller klipp från verkliga situationer både bra och dåliga. Detta är dock inte alls säkert utan bara en tanke. Jag kommer självklart att lägga upp alla bilder och videoklipp hur som helst

Efterssom jag inte vill sätta något datum för avfärd redan nu så kommer jag helt enkelt att uppdatera tråden när det är dags. Eventuellt så kommer jag att starta en ny tråd då eller göra en egen hemsida men hur det än blir så kommer jag att länka till den. Så ni behöver inte oroa er för att detta kommer bli en tråd som dör utan någon uppdatering.

Lite om mig själv så är jag 20 år och bor i Sthlm. Jag har pluggat lite på KTH men just nu pluggar jag inget utan kommer att fortsätta med det senare i framtiden.

Utrustning:

Kängor [X]
Gympasko
Ryggsäck
Tält
Regntät jacka [X]
Regntäta byxor [/]
Badbyxor [X]
Strumpor
Sovsäck [X]
triangiakök [X]
liggunderlag [X]
Kylväska [X]
tändare [X]
ficklampa [X]
multiverktyg
rep [X]
vattenflaskor [X]
tallrik [X]
bestik [X]
mugg [X]
pappersrulle [X]
tändvätska
tvättmedel [X]
kniv [X]
mobil [X]
kamera
gps
usb minne
batterier
kompass
kartor
fiskespö [X]
tejp [X]
sop-påse
tyg [X]
nål [X]
sytråd [X]
myggnät
myggmedel
(keps)
kontanter i olika valutor
förbandslåda
några vanliga mediciner
(stegräknare)
tandborste [X]
schampoo [X]
tvål [X]
handskar [X]
plåster
hudtejp
handuk [X]
bok [X]
pappersark [X]

Det där är dom sakerna jag har kommit på hitills. Skriv gärna om ni kommer på något som jag har missat! För just vad man inte vill vid en sån här resa är ju att missa utrustning. Ni får gärna också skriva om ni har bra tips angående de saker jag inte redan har (dom som inte är markerade med ett X).

Något jag inte har med bland utrustningen är maten. Tar gärna emot tips på bra proviant. Vill ha så praktisk mat som möjligt (lätt i vikt samtidigt som det mättar och ger mig de ämnen jag behöver).

Som jag nämnt tidigare om ni känner er sugna på att hänga med och testa på denna utmaning så får ni gärna säga till. Jag tycker bara det är kul med sällskap. Man kanske inte bör vara för många men 2-5 är väl lagom. Ni behöver inte oroa er för mycket om fysiken, jag tror att det främst handlar om viljan. Det krävs att man är extremt målmedveten och tålmodig.

Det här är väl allt jag har att säga nu. Det börjar närma sig avfärd och jag är enormt taggad!
#2 2011-02-19, 23:36
EnGalenTok
Låter extremt spännande, Något jag velat göra i en evighet. Hakar gärna på Pma mig!!!. Har även ett hus nere på grekland
#3 2011-02-19, 23:45
deaner
Grymt initiativ, men räkna med att få problem med fötterna. Om du nu kommer vandra 2-3 mil varje dag i sex månader är det viktigt att du tar hand om dina fötter, annars kommer du få stora stora problem. Tvätta dem noga så du inte får infektioner eller fotsvamp, massera dem samt smörja in dem. För var mil du går bör du också byta strumpor för den delen.

Om du skulle passera något storstad kan det vara en idé att kolla in http://www.couchsurfing.org/ så kan du bo gratis på någons soffa för en natt.

Annars väntar jag med iver på uppdateringar under resans gång, då denna tråd är prenumererad

Lycka till!
#4 2011-02-19, 23:45
Sista_Bossen
http://www.google.se/images?hl=sv&xhr=t&q=plitvicesj%C3%B6arna&a...

Vandra dit, ligger i kroatien och räknas som en av världens vackraste platser
Själv ska jag cykla i sommar, men vandring låter jävligt spännande också... men tid är pengar!
#5 2011-02-20, 00:10
iwalk
Ursprungligen postat av deaner
Grymt initiativ, men räkna med att få problem med fötterna. Om du nu kommer vandra 2-3 mil varje dag i sex månader är det viktigt att du tar hand om dina fötter, annars kommer du få stora stora problem. Tvätta dem noga så du inte får infektioner eller fotsvamp, massera dem samt smörja in dem. För var mil du går bör du också byta strumpor för den delen.

Om du skulle passera något storstad kan det vara en idé att kolla in http://www.couchsurfing.org/ så kan du bo gratis på någons soffa för en natt.

Annars väntar jag med iver på uppdateringar under resans gång, då denna tråd är prenumererad

Lycka till!


Kul att du gillar det Jo det har jag också tänkt på att det viktigaste av allt är att hålla fötterna hela och friska! Skavsår= att man blir stillastående. Därför ska man ju självklart försöka undvika detta så mycket som möjligt. Minsta ont: ta av skorna och strumporna och vila fötterna ett tag. Vid minsta skavsår: Plåstra om direkt och låta det läka ihop innan jag fortsätter. Vid varje tillfälle jag får (sjöar och floder) kommer jag att tvätta fötterna med tvål. Har du något tips på vad man kan smörja in med?

Tack för länken Kommer ta alla chanser att få stanna över hemma hos någon, annars blir det troligtvis billiga vandrarhem i städerna då det blir jobbigt att ta sig ur staden varje gång man ska hitta sovplats!^^
#6 2011-02-20, 00:19
iwalk
Ursprungligen postat av Sista_Bossen
http://www.google.se/images?hl=sv&xhr=t&q=plitvicesj%C3%B6arna&cp=10&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1440&bih=759

Vandra dit, ligger i kroatien och räknas som en av världens vackraste platser
Själv ska jag cykla i sommar, men vandring låter jävligt spännande också... men tid är pengar!


Ser otroligt fint ut, knappt så man tror att det kan vara i Europa! Dit ska jag definitivt, tackar! Har varit i Kroatien men aldrig vid Plitvicesjörna.

Hoppas du får en grym cykelresa!
#7 2011-02-20, 01:28
deaner
Ursprungligen postat av iwalk
Kul att du gillar det Jo det har jag också tänkt på att det viktigaste av allt är att hålla fötterna hela och friska! Skavsår= att man blir stillastående. Därför ska man ju självklart försöka undvika detta så mycket som möjligt. Minsta ont: ta av skorna och strumporna och vila fötterna ett tag. Vid minsta skavsår: Plåstra om direkt och låta det läka ihop innan jag fortsätter. Vid varje tillfälle jag får (sjöar och floder) kommer jag att tvätta fötterna med tvål. Har du något tips på vad man kan smörja in med?

Tack för länken Kommer ta alla chanser att få stanna över hemma hos någon, annars blir det troligtvis billiga vandrarhem i städerna då det blir jobbigt att ta sig ur staden varje gång man ska hitta sovplats!^^


Under min tid i FM använde vi Försvarets Hudsalva till fötterna också. Den innehåller ju jordnötsolja som fungerade med att få mina fötter mjuka och lena. Det fina med den är ju att man kan använda den till allting, du kan smörja in torra läppar, torra armbågar, kinder, fötter, denmotverkar mygg till en viss del och dessutom kan du använda det som steksmör om du saknar. Du kan till och med käka det om du saknar mat.

Ang Couchsurfing kan personligen inte svara på hur pass bra det funkar, men mina polare har provat det och de har haft det trevligt hos andra. Klart det är vissa kufar man stöter på, alltså något asociala typer, men inget som varit helt åt helvete.
#8 2011-02-20, 02:33
iwalk
Ursprungligen postat av deaner
Under min tid i FM använde vi Försvarets Hudsalva till fötterna också. Den innehåller ju jordnötsolja som fungerade med att få mina fötter mjuka och lena. Det fina med den är ju att man kan använda den till allting, du kan smörja in torra läppar, torra armbågar, kinder, fötter, denmotverkar mygg till en viss del och dessutom kan du använda det som steksmör om du saknar. Du kan till och med käka det om du saknar mat.

Ang Couchsurfing kan personligen inte svara på hur pass bra det funkar, men mina polare har provat det och de har haft det trevligt hos andra. Klart det är vissa kufar man stöter på, alltså nå


Perfekt för vandring med andra ord! Bra det är såna här grejer jag leter efter.

Men fungerar det att hitta någon via den sidan när man väl är i staden tror du? För det kan ju vara svårt för mig att veta vilka dagar jag kommer att vara i staden innan jag kommer dit. Bara dom inte är otrevliga eller aggresiva så är det lugnt för mig Tycker bara det är toppen att man får bo gratis hos nån och är den social och trevlig så är det bara ett plus!
#9 2011-02-21, 02:26
billinge1992
Verkar helt underbart, hoppas verkligen du gör detta och det går bra för dig!
#10 2011-02-21, 02:51
illusi0n
Det finns en rätt stor festival i Tyskland tror det kallas Octoberfest. Så om du är i Tyskland någon gång i Augusti-Oktober kan du ju stanna till vid den. Sen finns det ju Roskilde festivalen i Danmark om du skulle gå så sent som i slutet av Juni. Sen christiana i Danmark är ju ett måste såklart

Såg att du kollat på ryggsäckar, Lindhags 75 kan jag intyga är väldigt bra.

Kul att du vill göra en film om resan, hoppas att den släpps hade vart asballt
#11 2011-02-21, 03:21
iwalk
Ursprungligen postat av billinge1992
Verkar helt underbart, hoppas verkligen du gör detta och det går bra för dig!


Tackar!

Det kommer definitivt att bli av, sen kan jag ju inte lova till 100% att jag kommer att lyckas genomföra hela vandringen, men jag är inte den som bangar i första taget Men oavsett om jag tar mig ända ner till Grekland eller får stopp på vägen, så kommer jag allt att läggas upp här!
#12 2011-02-21, 13:27
vinylbrus
Ursprungligen postat av iwalk
Perfekt för vandring med andra ord! Bra det är såna här grejer jag leter efter.

Men fungerar det att hitta någon via den sidan när man väl är i staden tror du? För det kan ju vara svårt för mig att veta vilka dagar jag kommer att vara i staden innan jag kommer dit. Bara dom inte är otrevliga eller aggresiva så är det lugnt för mig Tycker bara det är toppen att man får bo gratis hos nån och är den social och trevlig så är det bara ett plus!


Härlig grej!

Angående couchsurfing.. Har använt det de senaste 6 åren och aldrig varit med om något hemskt. Tvärtom är det ett suveränt sätt att resa på. Du har ju en kontakt i staden som är bättre än vilken turistbyrå som helst. Se det inte enbart som gratis boende. Det handlar om kulturutbyte. Din host lär ge dig negativ feedback om du bara slaggar där och sen är ute och ränner själv hela dagarna. Inte så att man måste hänga jämt men kanske laga mat ihop, ta nån öl etc..

I somras när jag cyklade i europa så nyttjade jag CS när jag inte vildcampade. Då jag inte visste exakt vilken tid jag skulle kunna vara i en viss stad (punktering, psykisk eller fysisk kollaps) så mailade jag och förklarade läget och bad om svar via sms till min mobil. Mailade 1-2 dagar innan..

Lycka till!