Hitta diskussioner med liknande innehåll

Åka tillsammans med flickvän till Narobi i Kenya?

#1 2011-04-13, 03:06
Hmm....
Har fått en inbjudan till en afrikansk familj bosatt i den kenyanska huvudstaden Nairobi. Detta känns som en "lifetime opportunity" att få uppleva äkta afrikansk kultur långt borta från charter och liknande.

Så läste jag på lite om Nairobi och såg att amerikanska motsvarigheten till UD klassar staden som klass C på farlighetsskalan, alltså så pass farlig en stad kan bli utan att de är krig där. Nairobi verkar också ha de smått skämtsamma smeknamnet "Nairoberry".
Personerna jag känner där nere säger att Nairobis rykte är överdrivet men det finns absolut kriminalitet, speciellt från invandrare från tex. Sudan och vissa klaner inom Kenya som gör mycket skit.
De hävdar också att om man blir rånad och skriker "-Theif!! Help! Theif!!" så hjälper lokalbefolkningen en, men på ett väldigt våldsamt sätt och får de tag på personen som rånat en så blir de lynchstämning. Frågan är ju om man verkligen vill det för en typ en kamera som det tar en vecka för mig att arbeta ihop hemma i Sverige.

Jag har alltid klarat mig bra oavsett var jag befunnit mig, tycker själv att jag är bra på att hantera nya miljöer och kulturer osv. Så jag är inte orolig för min egna säkerhet, men nu ska min flickvän eventuellt med. Det är för hennes säkerhet jag är betydligt mer orolig..

Är det säkert att åka till Nairobi tillsammans med sin flickvän?

Vilka stadsdelar ska man undvika? (Eller kanske enklare, vilka är safe?)
Olika städer har olika mönster bland kriminella, finns det något speciellt och tänka när det gäller Nairobi?
Hur är övriga Kenya? Landsbygden, gränsen mot Tanzania och Mombasa?

Övriga åsikter om Nairobi och Kenya uppskattas!
#2 2011-04-13, 03:11
SvenskSoldat
Lämna flickvännen hemma, för hennes skull.
#3 2011-04-13, 03:13
Ursprungligen postat av SvenskSoldat
Lämna flickvännen hemma, för hennes skull.


Utveckla gärna. Att se afrikansk kultur på insidan på det här sättet är nog väldigt ovanligt, och det är absolut en resa jag vill dela tillsammans med henne.
#4 2011-04-13, 03:17
Lill-Aspen
Jag personligen hade aldrig tagit med min flickvän till ett land där nere, största tanken är att det finns en hel del våldtäcksmän där och en för jäkla stor risk att få HIV/AIDS
#5 2011-04-13, 03:23
UAA
Det kan nog bli en lärorik resa om man säger så.
#6 2011-04-13, 07:48
Kalasjnikov
Jag besökte Nairobi för inte så länge sedan. Rätt häftig stad tycker jag. Vet dock inte om jag skulle vilja bo där. Stämningen i centrum var väldigt hetsig på något sätt. Folk är minst sagt frispråkiga och skriker "Ey, mzungu! Learn some Swahili!" från bilfönstren. Jag tyckte iofs att det var rätt kul, men jag kan tänka mig att det blir tröttsamt i längden.

Mot gränsen till Tanzania finns Masai Mara viltreservat som är värt ett besök. Mombasa har jag inte varit i, tyvärr.

Vad gäller frågan om kriminalitet vet jag faktiskt inte. Det jag tycker du ska göra är att kontakta värdfamiljen och förklara din situation och be att de ger sin ärliga bedömning. Fråga om de haft inneboende (vita) tidigare. Om du åker genom någon förmedlare kan det vara vettigt att diskutera saken med dem också.

Jag har bott i en värdfamilj i Senegal så om du har några frågor om själva vardagslivet är det bara att PM:a. Kan naturligtvis inte garantera att det är precis samma sak i Kenya, men skillnaderna till vardags är nog inte så stora.
#7 2011-04-14, 00:48
yoogi
jag har inte varit i kenya, men har spenderat 3 manader i tanzania (mest i dar es salaam) och en manad i ghana (resande) och ar kvinna sa tankte bara kommentera att - varfor skulle det inte vara sakert att aka till kenya med din flickvan? nar jag rest i afrika har jag varit sjalv, och aldrig haft nga problem. det galler, som overallt annars, att inte utmana odet. ga runt pa odsliga platser dar folk ser ut att bara hanga utan ngn anledning, vara sjalv / full ute pa kvallen i storstader och inte riktigt veta vart du ska, etc. streetsmarts funkar lika bra i afrika som i sverige!

som sagt, jag har inte varit i nairobi, men jag ar ratt saker pa att det ar stokigt och ackligt storstadsvarmt och jobbigt inte speciellt vackert. bergis jattespannande att spendera 1/3 av semestern dar med en familj, men jag tror inte att det haller sa mkt langre... 5 dagar max, gissar jag pa. eller anvand nairobi som bas och utforska landet darifran, 2-3 dagar med familjen, 6 dagar resa, 2 dagar med familjen, 5 dagar resa.
#8 2011-04-14, 11:18
Som på så gott som alla ställen i världen så är det rätt mycket upp till dig själv att hantera resande och inte försätta sig i risksistuationer som går att bedöma i förväg. Det går att råka illa ut överallt. Jag har varit i Nairobi ett par gånger och i ett tiotal andra Afrikanska huvudstäder och har aldrig råkat ut för några rånare eller andra problem.

Men visst, jag sätter mig inte i en svarttaxi pch blir körd ut på några skumma klubbar som jag bland annat fått erbjudande om i Nairobi. Det hade kanske gått bra, och förmodligen varit intressant, men där drar jag min gräns nuförtiden. I yngre dagar har jag gjort detta, i Zimbabwe bla, men de senaste 10-15 åren tycker jag det blivit värre var man än är i världen tycker jag, och jag har blivit försiktigare (kanske har med åldern att göra). Inte heller vandrar jag ensam på kvällen allt för långt från centrum.

Bor man med lokalbefolkningen minimerar man ju dessutom riskerna då dessa oftast har betydligt bättre lokalkännedom och kan hjälpa och tipsa om hur, var och när man ska resa runt.

Så mitt råd är att åka men vara normalt vettig när det gäller säkerheten och ta råd av loklabefolkninegn om du nu har kontakter där.

(jag personligen tycker ju för övrigt att Nairobi är en riktig ökenstad och tillbringar inte tid där om jag kan välja - dra dig ut och upptäck de fantasitska landskapet och naturen istället är mitt tips)
#9 2011-04-29, 17:38
Ursprungligen postat av yoogi
jar kvinna sa tankte bara kommentera att - varfor skulle det inte vara sakert att aka till kenya med din flickvan?

Vilken... kolonial framtoning du har här känner jag. Hade du ställt samma fråga om vi hade bytt Nairobi mot exempelvis Chicago?
Som sagt, jag läser att Nairobi är klassat som klass C av amerikanska motsvarigheten till UD, vilket alltså är en farlig stad. Själv oroar jag mig aldrig för sådant, jag anser mig vara streetsmart.
Min flickvän är dock sjukt blåögd och genomsnäll människa. Om någon ropas "hey, learn som swahili" så skulle hon tycka det vore ett utmärkt läge att lära sig ett nytt språk.
Typ alltså.. du fattar vad jag menar.

Därför tycker jag inte tråden är så dum. Alla städer har olika kriminalitet och den yttrar sig på olika sätt. Att känna till den eller vilka områden man ska undvika är bra och de har ju redan kommit in flera bra tips här som ger mig en bättre bild, inklusive de som kom från dig.
#10 2011-05-02, 16:04
yoogi
Ursprungligen postat av Arbetarbroder
Vilken... kolonial framtoning du har här känner jag. Hade du ställt samma fråga om vi hade bytt Nairobi mot exempelvis Chicago?


sapass. nu hade ju du hade ju aldrig fragat om det hade varit sakert att aka med din flickvan till chicago, men om du hade gjort det sa hade jag tyckt att det var lika konstigt. ar det ocksa kolonialt?

Som sagt, jag läser att Nairobi är klassat som klass C av amerikanska motsvarigheten till UD, vilket alltså är en farlig stad. Själv oroar jag mig aldrig för sådant, jag anser mig vara streetsmart.
Min flickvän är dock sjukt blåögd och genomsnäll människa. Om någon ropas "hey, learn som swahili" så skulle hon tycka det vore ett utmärkt läge att lära sig ett nytt språk.
Typ alltså.. du fattar vad jag menar.


det har later som om din flickvan ar korkad. om hon inte kan tanka sjalv / lara sig streetsmarts, sa kanske det inte ar sa bra om du tar med henne. men om det ar sa kan du inte ta med henne till chicago heller. eller, eftersom du vet att hon ar sahar sa kan du aldrig slappa ivag henne sjalv. det later lite jobbigt bara, att resa med ngn som ar helt beroende, det blir stora krav pa dig eftersom allt ansvar for eran sakerhet faller pa dig.

forovrigt ar det jattebra om ni lar er lite kiswahili innan ni aker.

Därför tycker jag inte tråden är så dum. Alla städer har olika kriminalitet och den yttrar sig på olika sätt. Att känna till den eller vilka områden man ska undvika är bra och de har ju redan kommit in flera bra tips här som ger mig en bättre bild, inklusive de som kom från dig.


nu har ju din fragestallning andrats lite, forst sa du ju inget om att din flickvan ar lite korkad och inte kan ta hand om sig sjalv. om hon hade varit en vanlig sjalvstandig kvinna sa hade det inte varit ngt problem, och din fraga hade varit aningen fornedrande mot din kvinna. (om jag sag att min man hade postat ngt liknande hade jag blivit sur.) men om det nu ar sa att din tjej inte ar helt 100, sa ar det en annan sak. da far du vara lite forsiktigare.
#11 2011-05-03, 00:30
Germanofil
I centrum är det relativt säkert och där finns många vakter. Men Nairobi är som sagt inte så kul tycker jag heller. Shoppa och glid runt i stan 2 dagar, sen räcker det.

Jag vet att det kan vara svårt i din situation för dina vänner skulle ev. ta det som en förolämpning, men försök övertyga dem att ni bara vill besöka dem ett par dagar som en del av en större Kenyaresa. Landsbygden är som sagt fantastisk och Lamu som ligger på en ö i nordöst är ett måste om man besöker landet! Mombasa är också ganska nice.
#12 2011-05-20, 23:27
Dyslektik
Jag har varit i Nairobi väldigt mycket..... jag bode i Tanzania och åkte bara till Nairobi för att jobba och träffa vänner. Men det är det ända stället jag kände mig lite olustig..... gatubarnen kan vara väldigt agresiva i sitt betende (är oftast höga på lim). Men om man är som du sa "streetsmart" så känner man på sig när man hamnar på fel sida av staden.

Det bästa är om du håler dig till din värd familj..... de har all kunskap som du kan vilja ha. Och om då är tillsamans med en afrikan så lämnar de flästa dig ensam.

Nairobi är en stor stad med alla för och nakdelar men Mombasa är underbart .....lungt och fridfult.

Men vill du ha paradiss så res till Zanzibar.