Hitta diskussioner med liknande innehåll

Marocco - Sahara

#1 2011-11-14, 14:27
kockj
Hej go vænner

Efter att ha læst anthonys bourdains bok "en kocks resa" i alla fall 5 gånger och hur han som från ett liv som kock hittade hem till sahara vill jag gøra exakt lika dant. Det ær något med den totala saknaden från allt kommersielt och turistigt som lockar mig, nær man møter natur. Det har tagit mig till everest base camp, sjælavandring i bolivias djungler och outbackliv i mitten av australien (hittils).

Efter lite søkande på internet verkar det mesta vara ganska så arangerat med gruppboenden och det vanliga pensionerslivet med lætttuggad couscous och så vidare.

Vad jag vill ær 3-4 dagar ute i øknen, helst sova helt under bar himmel men jag antar att detta ær før kallt? Tælt ær okej.
Jag vill røka hashish med de medføljande guiderna (om de behagar), titta på en stilla stjærnhimmel och rækna antalet meterioter under en natt och kænna sig så oerhørt liten och återfå tron om att værden fortfarande innehåller outforskade platser.

Vilka årstider ær bæst? extremvæder går bra men finns det lugnare perioder så ær detta helt klart att føredra.

Hur ser chanserna ut att hyra "kockar", de som kan laga maroccansk mat och inte turistinfluerad? Hur lætt kan det vara att køpa ett lam alternativt kalv før att sedan laga upp detta mitt ute i ingestans?

Flyg var relativt billigt till marakesh, hur ser det ut med tex bilhyrning? Billigast att hyra en guide eller førsøka ta sig fram på egen "fot"?

Alla svar om detta uppskattas något enormt och karmapoæng utlovas!
#2 2011-11-14, 16:06
Imazighen
Jag är gift med en marockan och har bott där nu ca 2 år...

det finns ett ökenställe med guider osv. men det är väldigt turistiskt...

här är 2 länkar till "travel agencies"

http://merzouga-tours.com/

http://www.auberge-sahara-merzouga.com/bivouac-merzouga-tours.htm

där kan du stanna 3-4 dagar...95% av alla guider röker hashish där...har själv jobbat där med att gå ut med turister på kamelturer...var en "kamelherde"

där är turistsäsongen mellan mars-september...men under jul/nyår är det bra drag också...nu börjar ju vintern..temperaturen är cirka 20-25 på dagen och 10-14 på natten med medhörande regn...flera hotell har faktiskt regnat bort på grund av alla vattenmassor som kommer...2006 dog 25 personer i byn Merzouga pga regnet...

Vill du inte vara så turistig så ta dig till Agadir..Norwegian funkar bra...man hyr guider innan och dom hämtar dig på flygplatsen...sedan ta dig till södra marocko/västsahara....där får du träffa RIKTIGA nomader. Som fortfarande lever i tält och du kan få en riktigare känsla av livet där nere...Jag bor i Guelmim...Västafrikas största kamelmarknad befinner sig i stan och det är Marockos äldsta stad...Här finns dock bara sten och grön öken...men cirka 15 mil söder kommer du till ett ökenställe som heter chbika

http://www.google.se/search?tbm=isch&hl=sv&source=hp&biw=136...

det är fortfarande rätt obyggt där...men det kommer bli nya Merzouga...mångstjärniga hotell SKA byggas upp där...Så ta chansen nu...Sanddynerna går ut i havet så du får det bästa av båda världar...

FRåga gärna mer om du vill veta något...Har grymt mycket erfarenhet av landet...både norra och södra..
#3 2011-11-15, 12:05
kockj
flashback levererar som vanligt. Tusen tack før detta svaret imazighen. Just nu planerar jag førsta veckan i maj, det beror lite på hur min vænn kan få loss med jobb osv.

agadir låter onekligen interssent, dock vældigt vanskligt att få ett returflyg med norwegian. Kanske børjar luckra upp sig med flygstolar om ett par månader, just nu hade dom bara ett flyg dit i maj

Hur ær priserna dær nere. JAg antar att om man bokar genom någon "resebyrå" så blir det genast dyrare æn om man sjælv kan hitta något. Vad før valuta funkar dær nere før øvrigt? Funkar fortfarande us dollar? Hur ær det annars med matpriser och husrum (hotel, hostels, palats )? Vad bør man ha før budget før sæg en vecka?

Hur farliga ær områderna du føreslog? Turiststråken har væll bara en egentlig førdel att dom oftast ær rætt sækra vid øverfall av banditer osv. Har libyens senaste inbørdeskrig drabbat området något, hur ær lagløsheten.

Och som oss bleka svenskar, klarar man sig på engelska och det klassiska "peka-vifta" språket?

chbika låter otroligt hæftigt dock och ser framførallt helt magnifikt ut.

och slutligen tack før ditt svar igen. Vældig trevlig information!
#4 2011-11-17, 05:20
Imazighen
Alltså...agadir i sig är inte så intressant alls att stanna i om man är ute efter äventyr, då passar marrakech bättre...

De enda pengarna jag använt är Marockansk Dirham. Men tror att på vissa ställen så funkar Euro också, eftersom det är så många fransmän och spanjorer i landet.

Om du vill åka på en guidad tur i öknen så är det billigast om du beställer den för sig och flygresan för sig. För de hämtar dig på flygplatsen beroende på när du kommer.

Ett lyxigt mångstjärnigt hotell i centrala marrakech går på 1200 dirham och uppåt..
Men bara ett stenkast från Jma el fnaa så hittar man hotell utformade för marockaner. I rummet finns dock bara en säng och ett handfat. Man delar dusch och toalett med de andra hotellgästerna. Men det är väldigt fräscht ändå. Detta går på 60 dirham per person. Då bor man på själva "storgatan" som leder ner till Jma el fnaa...

I andra mindre städer så hittar du lätt hotellrum med toalett och liten tv för ca 100-200 dirham per natt...försöker dom med mer så lurar dom dig bara.

Om inte detta är ett alternativ eller du kanske reser med någon så kan jag tipsa om att försöka hitta någon som hyr ut sin lägenhet. Jag och min make brukar hyra en i Agadir när mina föräldrar kommer på besök...Den ligger en taxitur från centrala agadir men eftersom taxi bara kostar 6-10 kronor dagtid så spelar inte det större roll...3rummare med fullt utrustat kök och toalett. Helt möblerad. Ungefär 8 sovplatser för 300 dirham per natt. Tänk då om man reser i ett stort sällskap, hur billigt det kan bli..

Ska du inte laga mat hemma utan äta ute varje dag så skulle det nog se ut ( dvs om du äter på inhemska ställen, jag rekomenderar det!) :

Frukost:
Kaffe = 5dirham
Tekanna = 5 dirham
Ett glas färskpressad juice = 8 dirham
Bröd med ost, ägg och mortadella = 5 dirham
En croissant = 1 dirham

Lunch:
1 skål Harira (soppa med kikärtor och linser,min favorit!) = 5dirham
1 sandwich på närmaste "snack", du väljer vad dom ska grilla på och fylla mackan med, min favorit är kalkon, stekt lök, oliver toppad med ett stekt ägg. Finns kött, fisk, fågel, inälvsmat. 1 macka kostar 15 dirham, då ingår lite pommes frites. Panini finns också.

Middag:
Tajine för 2 inte så hungriga personer går på ca 30 dirham.
Man kan köpa kött med sig och be restauranger grilla på. Man känner igen dessa restauranger genom att det oftast finns en slaktare i närheten, eller att det står en stor grill precis utanför restaurangen.

Kilovikt på kött är:
Lamm 70 dh/kg
Nötkött 70 dh/kg
Get 50-60 dh/kg
Kamel 80-90 dh/kg
Kyckling 25 dh per styck, ca 1,5 kg
Kalkon 70 dh per kilo

Dessa grillas då på mot en summa på kanske 10 dirham. Då ingår bröd och små tilltugg.

Det finns också speciella "snacks" som bara specialiserar sig på Kyckling. De har känns igen genom sina stora grillskåp ute vid gatan som är fulla med kycklingar.
Jag trodde att detta skulle vara som svenska livsmedelsbutiker. Alltså, grillas på på morgonen sedan ligga där hela dagen. Men det är inte sant.
Dessa snack rullar på dagarna runt, flera gånger har kycklingen tagit slut pågrund av antalet personer som ätit där. Detta är fräscht! Man får en fjärdedels kyckling med pommes frites, tomatsås, harissa, oliver och bröd för ynka 15 dirham. Du bestämmer hur kycklingen ska vara tillagad och vilken del på kycklingen.

Om du stannar i Marocko och inte drar ner till Mauritanien så kan jag försäkra dig om att du är safe. Även om du skulle besöka Laayoun som haft mest problem den senaste tiden så skulle ingen göra något mot dig direkt.

Vapen existerar i princip inte då det är nästan hårdare vapenlagar än i Sverige. Jag har inte sett ett enda vapen förutom på poliser. De som har vapenlicens måste anmäla sig hos kommunen VARJE månad. Annars får de ett besök av polisen och beslagtagande av vapnet.

Det finns poliser i VARENDA hörn. Jag lovar att du kommer aldrig skåda så mycket poliser som när du åker till Marocko. Men faktiskt så har jag inte sett många i Marrakech. Resterande städer är fulla av dom. Bara i Laayoun i år så skulle det anställas 1500 poliser. TILL EN STAD.

Franska underlättar vistelsen i Marocko. Om de inte förstår din engelska så testa de engelska orden med franskt UTTAL. Jag lovar att du kommer långt på det. Många engelska ord är lånat från franskan. Kommer inte på bra exempel nu men det funkar! Engelska fungerar också, mindre byar kanske blir svårare.

Alltså, vill du ha hjälp med något, om jag ska hooka upp dig med något eller vad som helst så bara hör av dig.

Just ja!. om du inte ska äta ute så kostar grönsaker och frukt:

potatis 5dh kilo
lök 2 dh kilo
tomat 2 dh kilo
morot 2 dh kilo
aubergine 2 dh kilo
granatäpple 5 dh kilo
vindruvor 5dh kilo
jordgubbar 5-10 dh kilo
äpple 5-15 dh kilo
apelsin 2-5 dh kilo
mandarin 2-5 dh kilo

Men kom ihåg att både frukt och grönsaker kommer efter säsongerna. Den bästa apelsinen kommer på vintern..november - mars. Den heter NABIL. Jag lovar, du har aldrig ätit så goda apelsiner i sverige...
Granatäpple finns från juli - november
Jordgubbar mars-juli
vindruvor juni - september
#5 2011-12-04, 18:36
jag har varit i Marocko många gånger sedan 2000 så jag kan lite om landet, både vad det gäller platser men även vad det gäller vanor där, människor od.
Kan rätt så mycket om öknen i Erg Chebbi. Där kan du sova under bar himmel och kanske röka hasis eller något liknande som kif, heter det. Men, måste du röka det?
Jag har en vän där som lever i Khamlia, en liten by i Erg Chebbi, där det inte finns turister och massvis med hotel. Där är det fortfarande lugn och ro. Du kan titta på hans websida www.khamliahouse.com och han kan arrangera för dig exakt vad du önskar dig, kamel tur till öknen, sova i beduin tält eller under bar himmel osv. Han kan visa dig runt bl a till mineralgruvan som är intressant att se för man inte skulle tro att man kan fortfarande jobba på det viset. Där är även en saltsjo med flamingo som brukar finnas där, du kan hitta där även meteoriter, fossiler gamla målningar i berget od. Jätte mycket att se är där.
Han kan även lära dig att laga marokansk mat, han är väldig bra kock faktiskt.

Jag flyger dit nuförtiden med Norvegian som är billig och bra och tar mig till Marrakech. Där kan du även hyra en bil, det kostar mellan 30-50EUR per dag. Eller kan du ocksp åka bus som är bra bekvämma, titta på www.oncf.ma (där hittar du även tågtider) eller www.ctm.ma, båda buslinjer är riktigt bra.
Ta inte någon organiserad tur, det är inte roligt, inte vad jag tycker åtminstone. Risken är att du hamnar bland otrevliga typer, guden kanske inte pratar så jätte bra engelska fast de påstår att de kan det, ofta tar de turister till butiker där man blir tjatat till att köpa något osv. Det blir även billigare att ta dig ut på egen hand, mera spännande är det också. Ha en bra guide book och kartan och du klarar dig utan problem, på egen fot .
Jag har rest på det här sättet hela tiden, ibland bussar, ibland hyrde jag bil och har en hel del där. Fråga gärna mera vad du vill veta.
#6 2011-12-08, 23:54
Imazighen
Ursprungligen postat av Khamlia
jag har varit i Marocko många gånger sedan 2000 så jag kan lite om landet, både vad det gäller platser men även vad det gäller vanor där, människor od.
Kan rätt så mycket om öknen i Erg Chebbi. Där kan du sova under bar himmel och kanske röka hasis eller något liknande som kif, heter det. Men, måste du röka det?
Jag har en vän där som lever i Khamlia, en liten by i Erg Chebbi, där det inte finns turister och massvis med hotel. Där är det fortfarande lugn och ro. Du kan titta på hans websida khamliahouse.com och han kan arrangera för dig exakt vad du önskar dig, kamel tur till öknen, sova i beduin tält eller under bar himmel osv. Han kan visa dig runt bl a till mineralgruvan som är intressant att se för man inte skulle tro att man kan fortfarande jobba på det viset. Där är även en saltsjo med flamingo som brukar finnas där, du kan hitta där även meteoriter, fossiler gamla målningar i berget od. Jätte mycket att se är där.
Han kan även lära dig att laga marokansk mat, han är väldig bra kock faktiskt.

Jag flyger dit nuförtiden med Norvegian som är billig och bra och tar mig till Marrakech. Där kan du även hyra en bil, det kostar mellan 30-50EUR per dag. Eller kan du ocksp åka bus som är bra bekvämma, titta på oncf.ma (där hittar du även tågtider) eller ctm.ma, båda buslinjer är riktigt bra.
Ta inte någon organiserad tur, det är inte roligt, inte vad jag tycker åtminstone. Risken är att du hamnar bland otrevliga typer, guden kanske inte pratar så jätte bra engelska fast de påstår att de kan det, ofta tar de turister till butiker där man blir tjatat till att köpa något osv. Det blir även billigare att ta dig ut på egen hand, mera spännande är det också. Ha en bra guide book och kartan och du klarar dig utan problem, på egen fot .
Jag har rest på det här sättet hela tiden, ibland bussar, ibland hyrde jag bil och har en hel del där. Fråga gärna mera vad du vill veta.


Hejsan..Jag jobbade ett tag på hotellet Kasbah Al leyla som ligger i Ras rml. Alltså i början av Erg chebbi om man åker från Rissani sett.

hur kom det sig att du hamnade där?
#7 2012-02-04, 14:42
Hej,
Kasbah Al leyla - det känner jag inte till och inte vet heller var ligger Ras rml.
Jag hamnade där då jag 2007 träffade Brahim när han jobbade på Kanz Erremal, du kanske känner till det hotellet? Och fastnade ha ha både för Erg Chebbi och honom också. Sen dess åker jag och hälsar på honom 2x per år så nu i april kommer jag dit igen. Längtar efter det spec. nu när det är så kallt här, uch.
Hur hamnade du där?