Rundresa i bl.a. gamla öststatsländer

#1 2005-01-22, 12:05
Zodiac
Kära resekamrater,

I sommar har jag planerat att resa runt i Europa. Mycket längre än så har jag dock inte kommit.
Det jag skulle vilja se är forna Jugoslavien-länderna, men även Ungern, Rumänien och kanske Bulgarien. Å andra sidan skulle jag vilja se balt-länderna, d.v.s. Estland, lettland, Litauen men även Vitryssland. Nu inte sagt att jag måste se alla dessa. Det gör inget om jag blir kvar i ett och samma land om jag trivs, men jag skulle gärna vilja ha MÖJLIGHETEN att fara vidare.

Nu läste jag i en annan tråd att man var tvungen att ha visum i vissa länder. Någon som kan upplysa mig om vilka länder detta gäller? Och även hur man skaffar det. Någon sa att man skulle visa upp bevis på att man hade boende el liknande. Men om man ska fara runt planlöst funkar ju inte detta.

Sen verkar det än så länge bara bli 2st som åker. Antar att det då är billigare att åka buss/tåg/lifta. Men hur funkar det med sådana förbindelser i länderna jag rabblade upp? Någon som vet?

Tack på förhand och simma lugnt!

/Zodiac
#2 2005-02-06, 20:43
vasile
Polen, Estland, Tjeckien, Slovakien och Ungern är EU-medlemmar så det krävs inte visum. Rumänien och Bulgarien är EU-kandidatländer och kräver inte heller visum. Lettland och Litauen är jag osäker på.
I f.d. Yugo, som är ett suveränt resmål, är Slovenija numera EU-medlem MEN står utanför Schengen! Kroatien, Makedonien (åk dit!!) och Bosnia i Hercegovina vet jag inte hur det är med vad gäller visum. Serbien-Montenegro kan stå under sanktioner, osäker här med. Grekland är EU-medlem.
Albanien kräver visum.

Det finns massor av sevärt i hela östeuropa. Några tips:
Sighisoara i Rumänien.
Krakow i Polen
Prag! Bara det värt en resa.
Budapest! Samma sak här. Ta ett bad på Gellert!
Utanför Rijeka i Kroatien ligger Pula-halvön. Glöm inte Dubrovnik.
Skopje i Makedonien. Slitet fattigt men vackert.
Varna i Bulgarien.
#3 2005-02-12, 15:28
kandisbilder
Hej !!

Det enda land av dom som du räknade upp som kräver visum är Vitryssland. Dom länder i Europa som kräver visum är Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Moldavien och Transnistrien.

Turkiska Norra Cypern kräver också visum, men det får man gratis och direkt vid gränsövergången mellan dom två cyprotiska länderna.

En bra sajt om länder är http://www.restipset.nu
#4 2005-02-13, 22:21
Von Bing
Det du inte får missa:

Åka tåg genom Montenegro. Fantstiska utsikter.
Sarajevo.Och villaområdena i stans sydöstra förorter uppe i bergen. Hela stan syns som från flyget därifrån. Där finns också monumentparken Vrace.
Rijeka. En galen italiensk poet ockuperade staden med sin milis 1920. Förstår honom, för det är en fin stad.
Dubrovnik.
Pula. Har en romersk amfiteater där Pavarotti höll sin sista konsert i somras.