Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bilsemester i Estland och Lettland

#37 2015-03-17, 18:27
karnstan
Ursprungligen postat av timpani
Vad kostar en öl på en vanlig pub?


2-3 euro.
#38 2015-03-17, 23:26
Ondquist
Ursprungligen postat av karnstan
2-3 euro.

Det är billigare än så. Innan euron kostade en halvliter öl en halv lat (har glömt vad decimalvalutan hette) på billigare hak, alltså 6-7 kronor.

Egentliga pubar med viss hype:ning brukade ta en hel lat. På några fick man pint och inte bara 50cl.

Man får en halvliter öl numera för maximalt 2 euro "överallt" och för 1 euro på billigare hak. Visst har det blivit dyrare, men är ändå billigare än i t ex Estland.

Även Litauen gick ju över till euro vid årsskiftet. Där har jag dock inga som helst referensramar om prisnivån "före och efter".
#39 2015-03-18, 11:46
karnstan
Ursprungligen postat av Ondquist
Det är billigare än så. Innan euron kostade en halvliter öl en halv lat (har glömt vad decimalvalutan hette) på billigare hak, alltså 6-7 kronor.

Egentliga pubar med viss hype:ning brukade ta en hel lat. På några fick man pint och inte bara 50cl.

Man får en halvliter öl numera för maximalt 2 euro "överallt" och för 1 euro på billigare hak. Visst har det blivit dyrare, men är ändå billigare än i t ex Estland.

Även Litauen gick ju över till euro vid årsskiftet. Där har jag dock inga som helst referensramar om prisnivån "före och efter".


Alltså, nu tar du ju i lite. Visst, på det lokala alkishaket i Sarkandaugava är det kanske så billigt, men vem åker dit? Håller du dig i centrala Riga så kostar en öl mer. Decimalvalutan hette santims och visst gick det att få öl för 1 lat på den tiden. På de billigaste ställena, för den billigaste ölsorten (Zelta, Cesu och annat semiodrickbart).

Det här skulle jag säga är en typisk prislista för ställen någorlunda centralt i Riga:
http://www.folkklubs.lv/en/drinks-list
#40 2015-06-07, 08:31
42-43-44
Det har talats om vägarna i Estland Det finns motorväg, åtminstone från Tallinn mot Ösel. Huvudvägarna håller god standard och förbättras hela tiden. Så är nu vägen mot Haapsalu klar och i utmärkt skick. Körde från färjan i Lettland till Estland och det vara bra vägar hela tiden.
#41 2015-06-07, 09:34
Dmitri
Några erfarenheter: Tallinn är en vacker trevlig stad med hyggliga priser och bra nöjesliv. Därifrån kan man åka vidare på bra vägar till Haapsalu, som är regionhuvudstad i den gamla svenskbygden i Estland. Svenskättlingarna hade före 2:a världskriget ett eget parti som satt ibland i regeringen i Estland, som nu svenska folkpartiet i Finland. Nästan alla svenskättlingar flydde när ryssen kom. Det finns ett litet museum om svenskbygderna och mycket att se i och runt staden, bl.a. svenska gymnasiet, bra priser och trevligt folk.

Nästa ort kan vara Pärnu, Estlands sommarparadis med ett enormt utbud, jättelika sandstränder och mycket att se. Därifrån är Valga ett bra val, en liten stad på gränsen mellan Estland-Lettland, mitt favorithotell heter Metzis, en liten pärla. Staden har bl.a. ett stort lokalt museum i hela gamla operahuset, och många barer och restauranger med priser som gillas.

Vidare in i Lettland så är Sigulda sevärt, ett samhälle norr om Riga som har det mesta för turister och nöjeslystna, borgen ovanför samhället är värt ett besök med sina grottor, gamla utsiktstorn, utställningar m.m. I ett av de lokala hotellen har Rigas storfräsare sina möten för att avhandla gemensamma frågar. Ganska kul att se livvakterna riktigt biffiga gossar. Sedan har man i östra Lettland en stor mycket "rysk" stad Daugavpils som har ett stort utbud för sexturister, annonser utanför klubbar kan ha texten" Sexshow, nude girls with big boopies" En märklig syn för en vanlig svensk. Staden har vid torget ett stort konserthus och ett stort kulturutbud.

Åter till Rigaområdet så är Jurmala deras jättestora bad och semesterort, massor med boenden och en helt enorm sandstrand. Det mesta är nybyggt eller helrustat, några få hotell är fortfarande i sunkig sovjetstyle. Varning dock för snorkiga ryssar både bland personal och gäster. Jag måste varna för att åka via Ventspils med bilfärjan till och från Nynäshamn, att det fanns en så skitig och sliten bilfärja kunde jag inte förställa mig. Färjan Scotish Viking borde skrotas snarast och sängkläderna var så skitiga att det inte gick att sova för svett och snuskstanken.

Slutligen vill jag kort nämna att Litauen är väl värt ett besök, jättetrevligt folk, få ryssar och bra priser, deras sommarparadis heter Palanga, billigt och bra. Mitt favorithotell ligger i staden Parnevezys och heter Romantika, HA har reserverade MC-platser utanför entreen, hotellet är lyxigt, fräscht och har bl.a. en stor gym- pool- och bastuavdelning. Mycket bra priser. Alla vägar i baltikum numera helt ok nästan vår standard.
#42 2015-06-29, 03:04
ulvan
Vad kostar maten där? Och vad ska man äta? Deras "egna" mat kanske är billigast men vad äter de?
#43 2015-06-29, 04:13
pethom
Ta reda på hur det är med lagen att ha brandsläckare i bilen. Den lagen har förmodligen försvunnit nu med mer moderna bilar. Men de hade tidigare i Estland lagen att alla bilar måste ha en brandsläckare. Jag tror att den fortfarande fanns när jag bodde där på 90-talet.
#44 2015-06-29, 07:27
Ondquist
Ursprungligen postat av pethom
Ta reda på hur det är med lagen att ha brandsläckare i bilen.

Brandsläckare är fortfarande ett krav. Ett annat och lite mer udda krav är att man måste ha med hjulkilar i fordonet, så att man kan säkra upp att bilen inte börjar rulla när den är parkerad i en backe osv.

Aktuella uppgifter finns här.
#45 2015-07-06, 11:23
OttorWaefre
Ursprungligen postat av ulvan
Vad kostar maten där? Och vad ska man äta? Deras "egna" mat kanske är billigast men vad äter de?


Maten i Baltikum är generellt inte mycket att hurra för, även om det finns en del ätbart. Överlag rätt stabbigt och kryddfattigt, med undantag av stora mängder dill i det mesta. De är nog bäst på soppor överlag. Korvar brukar de också få till rätt hyfsat, liksom en del grillrätter.

Angående restaurangutbudet så finns det en hel del ok ställen med kaukasisk (georgisk/armenisk) och uzbekisk mat att tillgå i samtliga tre länder men kanske främst i Lettland/Riga. Tallinn har nog bäst restaurangutbud av de tre huvudstäderna skulle jag säga, dock snäppet dyrare till följd av det överlag högre prisläget. Priser kan variera stort, en huvudrätt kan ligga mellan 5-15 euro typ.

För Riga finns en kul restaurangblogg skriven av en svensk att läsa här:
http://www.foodinriga.com/

Sedan kan jag bara instämma i rekommendationen av Sigulda - fantastiskt trevlig och sevärd liten ort, fotvandring i området rekommenderas.
#46 2015-07-07, 12:06
OttorWaefre
Ett par andra lettiska sevärdheter som rekommenderas:

Slottet Rundale som ligger utanför Bauska i närheten av gränsen mot Litauen:
http://rundale.net/en/
http://www.latvia.travel/en/sight/rundale-palace-and-museum
Mycket fint, särskilt när rosenträdgården är i blom.

Den mycket pittoreska kurländska staden Kuldiga:
http://www.visit.kuldiga.lv/en/
http://www.latvia.travel/en/tourism-center/kuldiga-tourism-information-centre
Dalgången längs floden Abava öster om Kuldiga bjuder också på många fina vyer, här finns också vin(!)- och ciderproduktion.

Även den kurländska kusten och gamla liviska byar som Mazirbe och radioobservatoriet i Irbene med tillhörande sovjetisk spökstad kan vara värda ett besök sommartid.

Några Sigulda-länkar:
http://tourism.sigulda.lv/
http://wikitravel.org/en/Sigulda