Hitta diskussioner med liknande innehåll

Resa själv till Edinburgh

#1 2012-06-29, 01:26
kanu
hej jag ska för första gången ut o resa själv är tanken. av någon anledning fastnade jag för Edinburgh (kan eller vet inte så mycket om staden). jag är 22 och har sen innan varit på en språkresa i Hastings när jag var 15. sen dess har min uppfatting om engelsmän varit lite sådär, då det fanns många ganska otrevliga personer som inte verkade uppskatta oss språkresande speciellt mycket. jag har dock ingen aning om hur skillnaden är mellan skottar vs engelsmän, men har av nån anledning fått för mig att skottarna är mer gästvänliga, stämmer detta?
Jag skulle gärna vilja ha lite tips på framförallt, pubar/uteställen dit folk i de yngre åldrarna rör sig, och dessutom lite sevärdheter som man kan kolla på. (tror dock inte slott o museum är så mkt för mig, men alla förslag är givetvis välkomna).
jag kommer antagligen vara där i en vecka, är detta för mkt/för lite?

mvh kanu.
#2 2012-06-29, 01:29
gato12
Tror nog det värsta är att fatta vad fan de säger, riktig skotska är riktigt grötigt. Ännu värre i en stimmig krogmiljö.

Får hoppas de är sjysta och försöker prata ren engelska...
#3 2012-06-29, 15:41
Tycker inte att man ska överdriva så. Visst, det finns skottar som talar riktigt grötigt och det gör det svårt att förstå dem. Men om man ber dem snällt och vänligt att upprepa det igen så brukar det gå. De flesta talar ändå begriplig engelska.

Jag har varit mycket i Storbritannien (Skottland, England och Wales). Kan inte påstå att de är mer gästvänliga i en del av landet. För det har jag inte märkt av. Du måste ha haft en dålig upplevelse när du var i Hastings.

En vecka i Edinburgh är inga problem om du besöker allt så att säga och sedan kan tänka dig några dagsutflykter. Annars är 3-4 dagar en lagom mängd.

Edinburgh är en fantastisk stad. Själv besökte jag bland annat slottet + några museum. Även om du själv inte gillar det. Men det finns annat att göra. Vanligt bland turister är (utöver slottet och museum):

- För utsikt och promenad: Arthur's Seat och Calton Hill. Den förstnämnda är jobbigare och mer ansträngande, medan den andra är betydligt enklare. Finns även Scott Monument som man kan klättra upp i (i Princes Street Gardens). Nelson Monument uppe på Calton Hill.

- Om du gillar båtar, åk mot hamnen. Här hittar du bland annat Royal Britannia.

- Princes Street Garden och den botaniska trädgården om du gillar parker.

- Edinburgh zoo

- Inget slott, men ett kungligt palats: Palace of Holyrood

- Royal Mile. Är en lång gata men det finns gott om matställen och saker att se/göra.

- Om du gillar teknik etc, besök Our Dynamic Earth och Camera Obscura.
#4 2012-07-02, 20:29
Salgoud
Spyrran gav dig ett mycket bra svar. Tycker i allmänhet att britter är trevligare/lättare att ha med o gjöra än gemene svensk - dvs innan du känner dem, sen är det väldigt likvärdigt. Att du skulle ha svårt att förstå folk i Edinburgh behöver du absolut inte oroa dig över. Edinburgh befolkas till stor del av studenter och turister från UK och andra delar av världen, och även om det finns många skottar här också så har de en mycket mjukare skottska än vad du hittar t.ex. i Glasgow - en ganska ny rapport menade på att folk från London inte förstår 1 utav 3 meningar upplästa av en någon från Glasgow - för att inte tala om öarna och höglandet!

Det kommer gå fint.

Just ja! Pubar och uteställen missade ju Spyrran. Det beror egentligen lite på vilken sorts yngre människor du söker. På Brewdog baren på Cowgate hittar du folk som uppskattar RIKTIG öl och som kanske är något mer alternativa och smånördiga - vill dock inte generalisera allt för mycket eftersom de har en ganska blandad klientel. I krokarna finns också ett par nattklubbar som frekventeras av lite yngre (tänk 18) människor samt en rockklubb, allt inom 5 minuters promenad på samma gata.

Är du ute efter lite dyrare barer och klubbar dit "glam" tjejerna brukar gå så ska du sikta på George Street, där finns en hel drös klubbar och barer som är väldigt populära bland studenter. Lite dyrare än de andra ställena, men tror inte skillnaden är sådär enorm egentligen och säkert billigare än hemma fortfarande (brukar inte direkt frekventera dem så kan inte ge mer detalj än så! Skulle tippa att en pint går lös på £4-4.50). På George Street finns också 2st "wetherspoon" pubar, vilket är en kedja känd för låga priser, så du kan alltid knalla in där på ett par järn först om du så önskar.

När tänkte du dra hit?
#5 2012-07-02, 20:43
Missade inte riktigt pub-delen men tänkte att andra kanske var mer kunniga på den fronten. Jag besökte mest pubar vid Grassmarket eller på närliggande gator. Bodde ju på ett vandrarhem ett stenkast därifrån. Missade visst Brewdog-baren på Cowgate. Vet inte riktigt om Grassmarket och dess pubar är bland de bästa i staden eller om jag hamnade i turistfällan eftersom det låg så nära och bra till mitt vandrarhem..

För övrigt brukade jag gå till pubarna för att både äta och dricka. Med undantag för en kväll när jag var riktigt sugen på en kall öl och bara drog in på första bästa ställe. Så jag är inte riktigt en festmänniska och har noll koll på uteställen.
#6 2012-07-02, 21:03
Salgoud
Det var absolut inte menat som någon kritik! Du kom med riktigt bra förslag annars. Grassmarket var också ett bra tips, pubarna där varierar lite mellan turist och locals beroende på vilken du går till, och ett par har en väldigt grabbig stämning. Inte rätt ställe att gå till för att ragga direkt (skulle jag tippa iaf) men säkert bra för konversationer mer främlingar. Vill du smaka lite skottsk ale och whisky är förresten The Bow Bar på Victoria Street (2 minuter från grassmarket; 5 från cowgate) riktigt bra, brukar ha 8 (om jag minns rätt) ales på pump och ett par hundra whiskysorter till rimliga priser. Old town i sin helhet är annars ganska turistigt, men det gör inte så mycket, trevligt ändå.

Angående Brewdog är det inte omöjligt att den inte fanns när du var här, tror den öppnade..2010? Däromkring iaf, så ganska ny fortfarande. Definitivt min favoritbar i Edinburgh hur som helst, sjukt bra ölutbud och otippat svingod pizza. Trevligt folk också.
#7 2012-07-02, 21:41
Jag var faktiskt i Edinburgh förra året. Vet inte om Brewdog hade öppnat då, men i så fall måste jag ha gått förbi. Jag bodde ju på Budget Backpackers (Cowgate). Hade ingen karta med mig, men upptäckte att det var "enklast" att använda mig av Victoria Street eller Candlemaker Row (via Greyfriar's) när jag skulle ta mig till andra delar av stan (från vandrarhemmet eller tillbaks dit). Det blev mitt sätt att hitta rätt.

Undantaget Grassmarket när jag skulle till slottet, eller till den där lilla dygnetruntöppna kiosken runt hörnet (Cowgate/Grassmarket). Kanske inte var öppet dygnet runt, men den verkade ju hålla öppet vid alla möjliga tider i alla fall (inkl. sena kvällar och tidig morgon).

Vet att jag brukade passera förbi Bow Bar + Bobby's Bar utöver pubarna på Grassmarket då jag ändå brukade promenera på de gatorna, så dessa besökte jag ett par gånger. Besökte andra ställen också. men jag har inte så bra koll på alla ställen, då jag har glömt av namnen på många pubar och matställen. Är ingen festprisse så besökte inga nattklubbar/uteställen.

Jag var ensam tjej men gick inte till pubarna för att ragga Mest för att få något att äta på kvällarna och få lite öl till maten. Åt på andra ställen på dagstid, men jist på kvällstid så var det skönt att få tillbringa tid på en pub..
#8 2012-07-04, 15:10
Just det, alla förslag var ju välkomna även om du inte var så intresserad av slottet och museum. Om du ändå skulle ångra dig: besök slottet på förmiddagen då det är mindre folk och lugnare. På eftermiddagar är det ofta långa köer på att köpa biljett och för att komma in i vissa delar av slottet/byggnader.

Ett museum som faktiskt är sevärt: National Museum of Scotland. Har det mesta, bland annat det klonade fåret Dolly även om hon numera endast finns i en uppstoppad version.

Är det något mer som du sedan funderar över, så är det bara att säga till och fråga på.