Hitta diskussioner med liknande innehåll

Jobba och bo i schweiz?!

#1 2012-10-13, 20:14
Helene.L
Jag har en, egentligen tusentals frågor ang hur det är att jobba och leva i schweiz som svensk. Jag ska inom loppet av 1.5 år flytta till schweiz (Basel) tillsammans med min pojkvän som redan bor och kommer därifrån. Jag pluggar till sjuksköterska och blir klar om 1.5 år och kommer då flytta. Men mitt stora dilemma är: HUR i helvete ska jag lära mig bra och flytande på så kort tid?! Någon som har bra tips, liknande erfarenheter? hur är det att leva i schweiz som svensk, fördelar och nackdelar jämförelse med Sverige? Vad bör man tänka på osv??

Någon som kan hjälpa mig att bli lite klokare? tacksam för svar och förlåt för luddigt inlägg
#2 2012-10-13, 23:18
johannes
Tyskland → Europa – allmänt

/mod
#3 2012-10-17, 04:00
Sajgon
Du har ju 1 och ett halvt år på dig att lära dig glosorna, din pojkvän kan väll köra lite privatlektioner över skype för att lära dig uttala ord annars kommer du nog in snabbt i uttalet där nere om du har ett brett utbud av ord innan. Annars så kan du plugga språket distans, typ 25% på högskolan medans du går sjuksköterska utbildningen.
#4 2012-10-29, 13:07
Svizzera
De främsta skillnaderna är dessa:

Efter 5 år i Schweiz eller giftemål med en schweizare kommer du inte längre att vara källskattepliktig och måste betala in skatten själv. Räkna med 10-20% i inkomstskatt. Är ni gifta och enbart din man tjänar pengar kan du räkna med en skattebelastning på 2-10%. Momsen är 8%. Basel har så vitt jag vet kunnat sänka skatterna de sista åren, trots rödgrönt styre.

Schweiz har ingen statlig sjukförsäkring som Sverige, men ett försäkringsobligatorium. Räkna med 150-250 CHF per månad. Under priminfo.ch kan du jämföra olika försäkringsbolag. För grundförsäkringen är det enklast och bäst att bara ta det billigaste bolaget eftersom försäkringen är exakt densamma hos alla bolag.

Undvik att klippa gräsmattor / hänga ut tvätt på söndagar, somliga grannar kommer annars att klaga eller rent av ringa polisen. Även över lunchen förväntas det vara lugnt och tyst (Mittagsruhe). På söndagar är alla affärer generellt stängda, undantagen är få som bensinmackar, butiker vid tågstationer etc.

Det finns ingen statlig alkoholbutik och du behöver som vuxen aldrig räkna med att behöva visa leg när du köper öl eller vin på bensinmacken, Coop eller Denner, vingården eller var du nu handlar. Räkna med att det ofta tillkommer rabatter om du köper en viss mängd och att ölen ofta säljs i merpack. Migros säljer för övrigt ingen alkohol, enbart alkoholfri öl och Rimuss.

Ska du bosätta dig i Basel är det inte långt till Alsace i Frankrike eller Pfalz i Tyskland ett område jag själv är mycket förtjust i med smakrika och goda viner :-)

Schweizare är över lag ofta traditionellare än svenskar. Räkna med att du förväntas stanna hemma med barnen om du bildar familj (undantag finns givetvis). Moderskapsförsäkringen ger dig bara 3 månader (ingen faderskapsförsäkring finns) att stanna hemma med barnet om du nu inte säger upp dig. Tack vare skattesystemet är det dock inte så svårt att leva på bara en lön till skillnad från hur det är i Sverige (född fri, skattad till döds). Det finns som tur är inga genusdagis (har jag i alla fall aldrig hört talas om) eller konstiga ord som "hen". Det är fullt normalt att flickor har rosa klänningar och leker med dockor medan blåklädda pojkar leker med bilar i Schweiz och ingen kommer att tycka att det är för jävligt.

Vill du veta mer är du välkommen att höra av dig.
#5 2012-11-07, 12:36
ryssfyran
Ursprungligen postat av Svizzera
Det finns som tur är inga genusdagis (har jag i alla fall aldrig hört talas om) eller konstiga ord som "hen". Det är fullt normalt att flickor har rosa klänningar och leker med dockor medan blåklädda pojkar leker med bilar i Schweiz och ingen kommer att tycka att det är för jävligt.

Ovanstående är något jag som svensk uppskattar enormt mycket med Schweiz. En spade kallas en spade och inget annat. Schweiz är generellt sett ett betydligt mindre politiskt korrekt land än Sverige vilket är oerhört befriande. Schweizaren hade gapskrattat åt våra genusfanatikers galna idéer.
#6 2013-09-09, 21:54
Tomatn
Jag flyttar till schweiz 1 oktober då jag fått jobb där nere (Basel) Vart är det bäst att bo ? funderar på att bo i saint louis då det är lite billigare där men hört rykten om att skatterna kommer höjjas framåt sommaren ?

Vilken bank ska man ta när jag ska öppna bank konto ? gäller det fortfarande att man bara ska ta den billigaste sjukförsäkringen ? Visst räcker det att knalla in till migrationsverket och visa anställningsavtalet så kommer jag få uppehållstillstånd, det sa dom på intervjun ialalfall. Hur gör jag med telefon ? jag har abonnemang nu hos halebop är bunden i lite mindre än ett år till men skulle vilja ha kvar min telefon , går det köpa kontantkort med surf där nere ? hur går man tillväga för att skaffa det isåfall ?

Hur är det med efedrin eller andra liknande bantningspreparat där nere är det lagligt ? finns det på apoteket ?