Hitta diskussioner med liknande innehåll

Peru, Machu Pichu

#1 2013-02-18, 14:52
erguy
God Dagens.

Det är dags för mig att bli vuxen. Innan det sker dock så vill jag göra en äventyrs resa.
Målet från början var att sätta sig på ett plan till Peru och sedan se vad som händer men känns som det kan bli lite väl krångligt om man aldrig gjort något liknande innan.

Jag vill se Machu Pichu och jag vill inte ha någon 14 dagars allt planerat resa för 40 000kr utan jag vill planera in så lite som möjligt innan jag är där.

Så till mina frågor. Någon som har koll på hur det ser ut att resa till Peru?
är det enkelt att resa runt i landet, finns det mycket att se, kan man se machu pichu igenom att bara resa dit själv eller behöver man ha förbokat? Någon som har gjort det och någon som vet om det är enkelt att hitta boende i de olika städerna?
Något man bör tänka på?
Är Maj/Juni helt fel tid att åka i?

Mina planer är enbart i uppstart fasen än så länge så tänkte fråga här om tips och triks för en backpacker rookie innan man börjar planera ordentligt.
#2 2013-02-18, 15:48
Maj / Juni = högsäsong i Peru dvs om du vill vandra inka leden dit så är det dags att boka NU.. Men om det inte är viktigt kan du vandra dit själv med tex. Salkantay trek. Annars går det att ta tåget dit och du är tillbaka i Cuzco dagen efter du far. Detta behöver du inte boka i förhand.

Peru är fullt av feta ställen värda att besöka förutom Cuzco och MP.
Lake Titicaca
Arequipa
Huacachina (ICA)
Nazca lines
Lima
Huaraz
Huanchaco (Trujillo)
Mancora
Flodbåt till Iquitos

Där är några ställen jag kommer på såhär på rak arm, finns självklart ännu mer!
Peru är fullt av riktigt bra bussar till helt ok priser. Var bara beredd på långa resor.

PS. Att bara sticka dit utan planer är nog bästa idéen! Du kommer träffa rätt mycket folk på alla hostels som alla kommer kunna ge dig bra tips!
#3 2013-02-18, 15:59
erguy
Tack för snabbt svar.

Det där låter ju riktigt trevligt.

Tror du det blir krångligt om man åker dit med en ryggsäck och en lista på hostels runt om i landet typ och sedan tar det som det kommer i en månad?

Om man inte har gjort något liknande innan dvs?
Långa bussresor ser jag fram emot, de lär ju vara i bergen så man ser mycket. Sen ett ordentligt gäng med ljudböcker så klarar man sig bra!

Vet du hur det fungerar med Machu Pichu, om man bara kan ta en dag och åka dit eller om man måste boka en massa saker i förväg? Jag vill inte ha någon guide.
#4 2013-02-18, 16:01
erguy
Ursprungligen postat av erguy
Tack för snabbt svar.

Det där låter ju riktigt trevligt.

Tror du det blir krångligt om man åker dit med en ryggsäck och en lista på hostels runt om i landet typ och sedan tar det som det kommer i en månad?

Om man inte har gjort något liknande innan dvs?
Långa bussresor ser jag fram emot, de lär ju vara i bergen så man ser mycket. Sen ett ordentligt gäng med ljudböcker så klarar man sig bra!

Vet du hur det fungerar med Machu Pichu, om man bara kan ta en dag och åka dit eller om man måste boka en massa saker i förväg? Jag vill inte ha någon guide.


Annan fråga är budget. Hur ser det ut med kostnader för att ta sig runt om i landet?

(Jag skulle självklart inte trycka på citera utan ändra)
#5 2013-02-18, 23:25
Fixa en ryggsäck och sen klarar du dig!
Hostels hittar du enkelt via hostelworld / snackar med folk på plats..
Budget beror helt på dig, vad du vill göra, om du föredrar en billig skitbuss eller en dyr lyxig rackare.. finns allt.. samma med hostels.. finns i många prisklasser..

Angående Machu Pichu så har du massvis med alternativ med dem vanligaste är nog:

Inca trail som är dyr, du går med guide men den enda hiken där du faktiskt kommer in i The sun gate till MP.. (Denna måste du boka säkert 3-4månader i förtid om du ska dit under high season som det verkar som att du ska)

Djungel trail, som inte är så mycket hiking, utan något i stil med lite hiking, lite cykling, ziplining, rafting.. detta görs också med guide..

Salkantay, som är en vacker vandring som går att göra utan guide, tar 4dagar att nå aguas calientes, så 5dagen blir MP.

Buss + tåg, Buss från Cuzco till tågrälsen som tar dig hela vägen till aguas calientes, där sover du en natt, sen går upp / buss upp till MP och du kan vara tillbaka i Cuzco samma kväll!
#6 2013-02-21, 12:47
Lellemuren
Jag har inte själv gjort en sån resa som du planerar, men har varit i Peru tre gånger (min man är peruan). Har varit i MP en gång, i mars, och då ösregnade det. Högsäsong är juni-augusti, med högtiden Inti Raymi den 24 juni uppe i Sacsajhuaman, och då är det MYCKET turister där. Peruanerna kring Cuzco är mycket "på" och drar i dig som turist, de har aphöga priser på ALLT, så pruta stenhårt. Sällan pratar de engelska, så kan du spanska är det en fördel. Att kunna ryta ifrån på spanska är rätt bra...
Som ovanstående skrev är Peru mer än bara Machu Picchu, som visserligen är helt breath taking, och Aguas Calientes som ligger precis nedanför, men åk till Piura i norra Peru för att njuta av fantastiskt strandliv och god mat, åk till Ayacucho för att få se riktigt bergsliv och andinska traditioner, om du har kraften, åk till Puno (ca 4000 m ö h) och Titicaca. Lima har jag en kärlekshistoria med, jag bara älskar Lima. Finns mycket att se där också; Parque del amor, Larcomar, de "fina" cityområdena, om du vågar-de riktigt farliga slumområdena (fast inte ens peruanerna går dit om de inte bor där, så det är inget att rekommendera om man inte är trött på livet eller så, eller Gamarra för shopping (farligt område om du går över fel gata, men även de riktigt rika handlar där). I södra Lima finns ruinerna Pachacamac, fint att gå runt och titta på, och även en helt okej strand; Playa San Pedro.
Chiclayo vill jag åka till, och se på graven efter Señor Sipán, Trujillo för att begrunda Chan Chan, om du är intresserad av arkeologi vill säga.

Det finns som sagt mycket att se. Och det finns bra bussföretag, och mindre bra, som har trötta och berusade förare som kör över stupen lite då och då, så satsa på att leta upp såna hemifrån och kolla upp dem, istället för att göra det på plats. Annars är LAN Chile rätt så billiga med inrikesflygen. Men som sagt, så fort du kliver av planet kommer de börja dra i dig, så det kan vara bra att åtminstone ha en grovt dragen plan för var du ska och vad du ska göra. Bara att ta sig utanför flygplatsen för att ta en taxi kan spara dig åtskilliga kronor...Vi hustlar rejält med priserna, maken som visserligen är peruan, men även jag som gringa kan ta ner dem. Från flygplatsen in till stan ska det egentligen inte kosta mer än 20 soles (ca 50 spänn), men de tar gärna 50 dollar för den trippen.

Fråga på om du vill veta mer!
#7 2013-02-23, 00:23
wardevil
Angående Machu Pichu, befinner mig just nu i Quito och ska snart ta mig ner till Peri. Många säger att det är stängt under februari, men det gäller väl bara Inkaleden? Man kan fortfarande ta sig till MP och se de?

Någon som har koll på hur de ligger till. Skulle gissa på att jag anländer till Cuzco runt den 1 mars.
#8 2013-02-23, 22:29
Ursprungligen postat av wardevil
Angående Machu Pichu, befinner mig just nu i Quito och ska snart ta mig ner till Peri. Många säger att det är stängt under februari, men det gäller väl bara Inkaleden? Man kan fortfarande ta sig till MP och se de?

Någon som har koll på hur de ligger till. Skulle gissa på att jag anländer till Cuzco runt den 1 mars.Sant.. Du kan göra en vandring dit eller ta buss+tåg!
#9 2013-03-04, 10:50
Anonymousen
Någon som varit i Peru med småbarn? Eller Machu Picchu? Funkar det att resa dit med en 1 åring?
#10 2013-03-04, 11:22
svart-rullstol
Jag har inga barn och har inte heller rest till Peru, men jag måste bara fråga varför du funderar på att släpa med ett så litet barn ända dit?

För det första så ligger restiden på c.a. 12 timmar, en sådan lång resa är jobbig för en vuxen, hur ska det då inte kännas för ett litet barn. Och varför inte vänta tills barnet är lite äldre och faktiskt kan få ut något av resan?
För det andra så finns det en massa trevliga parasiter och sjukdomar som ditt barn kan få där nere.
#11 2013-03-04, 11:28
KattPersson
Är det inte en jättelång promenad i djungeln? Var det iaf för karl pilkington. Låter ju inte så kul med en ettåring.
#12 2013-03-04, 13:45
Mösch
Och hur är det för så små barn att vistas på sådana höjder?