Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bila till Auschwitz-Birkenau > Tjernobyl. Frågor!

#1 2013-03-12, 19:57
Madcircle
Halloj, nu är det så att jag och 4 till har valt att göra denna resa. Men vi har inte en aning om hur vi ska gå tillväga. Har bilat mycket i Polen innan, men inte i grannländerna tyvärr.

Först och främst, en bra reseväg? Vilken färja är bäst att ta över? Hälst inget bilande i Vitryssland!

Vi ser hälst att vi åker en privat guidad tur i Pripjat, så bara vi på bussen, går det ordna?

Vilka är bäst att boka hos när det gäller "utflykten" till Pripjat?

Blir ju till att ta in på hotell i Kiev, några tips på ett bra? Med bra säkerhet när det gäller våran bil t.ex?

Rekommenderar ni något mer man kan åka och titta på när man ändå är i närheten?

Vad ligger prisnivån på i Ukraina, om man jämför med Sverige?

Hinner man med allt på en vecka? Vi ska inte ligga och sola på någon strand, utan rakt på sak helt enkelt.

Några frågor jag har missat? Nått som är bra att veta?

Tack på förhand!
#2 2013-03-12, 20:59
pajjski
Vet inte vart du bor men jag tog natt färjan Karlskrona-Gdynia och sen körde rakt söderut när jag besökte Krakow och Auschwitz. Färjan är framme vid 8 på morgonen om jag minns rätt och sen var de bara att börja köra, relativt stora och fina vägar men det tar juh ett par timmar att köra ner.

Min tur fortsatte sen ner i Slovakien (fortfarande riktigt bra vägar) och vidare söderut och det är väl de håller jag skulle rekommendera om du ska in i Ukraina.
#3 2013-03-13, 21:36
Limma skinkbit
Researrangör till Tjernobyl/Pripjat:
http://www.tourkiev.com/
Har själv åkt med dem. De hämtar upp folk utanför väl valda hotell med en minibuss. Är ni flera kan de säkert ordna med hämtning vid valfritt hotell...
Torget Maidan Nezalezhnosti kan väl betraktas som Kiev absoluta centrum. Hittar ni ett prisvärt hotell här så är det ju bra. Annars är Slavutich billigt men inte superfräscht om man tar de billigaste rummen... Där finns i alla fall parkering. Tunnelbanan är mycket billig och effektiv i Kiev, så hittar ni ett hotell i utkanten av stan men nära en tunnelbanestation så är det också smidigt.

När det gäller resvägen så kanske Gedser-Rostock och sedan motorväg ner genom Tyskland kan vara att föredra. Kolla med Google maps eller viamichelin.com. Men har du erfarenhet av polska vägar så vet du säkert bättre än jag vad som är att föredra.

Tänk på att vid inresa i Ukraina med bil så krävs registreringsbevis och grönt kort från (bilens) försäkringsbolag. Köerna med lastbilar lär vara kilometerlånga vid gränsen, men mycket kortare för personbilar. Räkna ändå med att det kan ta några timmar att ta sig över.

Prisnivån i Ukraina är låg ur ett svenskt perspektiv. Snabbmat, öl och bensin är billigt. Valutan kan förmodligen inte växlas utanför Ukraina. Ta med lite Euro i kontanter för säkerhets skull och ta sedan ut lokal valuta i automat.

Det lär också vara populärt att hyra privata lägenheter i Kiev, har dock aldrig provat själv.
#4 2013-03-13, 22:25
housepussy
ta med er lite choklad, lösgodis eller någon annan sorts present som ni får ge de ukrainska gränsvakterna för att komma över snabbare vid gränsövergången. har ni inte choklad eller lösgodis med er så lägg fem euro var i passet strax innan ni ger passet den ukrainske gränsvakten.
dessvärre är gränsövergångarna mycket korrupta i de gamla öststaterna, speciellt vid gränsövergångarna mot eu:s yttre gräns. flera av mina juggepolare har hamnat i trubbel när de har åkt till sina hemtrakter i fd jugoslavien just för att de inte gav gränsvakterna en muta. de fick köa i flera timmar helt i onödan.

utrusta bilen med en gömd gps ifall att den stjäls och skaffa gärna en extra bilförsäkring innan du åker.

lek heller inte allan ballan i Ukraina utan ligg lågt och bry er enbart om ert.

i övrigt går det att ta färjan från Stockholm till Tallinn eller riga och sedan åka vidare söderut genom baltikum och östra polen. jag vet dock inte hur vägarna är i baltikum respektive östra polen.
om jag minns rätt krävs det visum till Vitryssland så ni lär ändå inte få resa in i Vitryssland.