Hitta diskussioner med liknande innehåll

Krakow/Auschwitz

#1 2013-09-17, 13:23
baros80
Skriv alla måsten man måste göra i Krakow.
Hur är det med Guidadtur till Auschwitz?
Måste man boka den innan eller kan man bara hoppa på en tur?
Bra klubbar?
#2 2013-09-17, 15:45
bussturken
I Auschiwtz finns en vacker simbassäng du borde ta ett dopp i
#3 2013-09-17, 18:09
Mulla Krekar
Det är bara att hoppa på en guidad tur i Auschwitz, avgår kanske med en halvtimmes mellanrum. Man får hörlurar o en guide på något av de vanligaste språken, dock ej svenska, men på engelska, tyska o franska vet jag att det finns.

EDIT: Man får gå runt med guiden i Auschwitz, sen går det gratisbussar till Birkenau.

I övrigt vet jag inte så mycket om Krakow.
#4 2013-09-17, 18:16
Finns egentligen inga "måsten". Gör det du känner för att göra istället.

Själv kan jag rekommendera att man besöker Wavel-slottet, promenerar i Gamla Stan (där du bland annat finner "stora torget" känt som Rynek Glowny, Mariakyrkan och "klädeshallarna".

Jag gillade också Kazimierz. Det är en stadsdel/område mest känt för de judiska kvarteren. Det innebär även att man kan besöka ett judiskt galleri (med bilder på bland annat synagogor, bilder på judiska kyrkogårdar och bilder från förintelsen). Finns även två olika center med judisk kultur, där man bland annat finner utställningar och annat. Finns även ett "stadsingenjörmuseum" där man hittar allt från radio och tv till kollektivtrafikens historia.

Finns även ett Oskar Schindler fabriksmuseum. I närheten ligger Krakow-Plaszow koncentrationsläger, men även ghettomurar och en utsiktsplats som ger bra yver över hela staden. Dessa platser ligger i Podgórze (södra delen av Krakow). Det går att promenera dit från Kazimierz om du vill kombinera båda på en och samma dag (men har du gott om tid, sprid ut det över 2 dagar).

När det gäller Auschwitz så bör man boka guidade turer i förväg. Vill man vara mer flexibel så tar man en buss från Krakows busstation eller tåg från tågstationen till Oświęcim station. Därifrån är det skyltat till till "Muzeum", vilket är dit du ska. Notera att inträde är gratis, men ska du besöka Auschwitz I (det första lägret, som ska ej förknippas med Auschwitz-Birkenau som är det andra lägret och ligger 3 km bort) så krävs det en guide mellan kl. 10-15. Dessa guidade turer kostar pengar (priset kan variera beroende på ålder och om man är student).
#5 2013-09-17, 21:51
Free walking tour, av erfarenhet ett bra sätt att lära känna en ny stad

Just den här har jag faktiskt gått själv, rekommenderas.

Personligen tyckte jag inte Auschwitz var så intressant, Birkenau å andra sidan var både mäktigt och skrämmande. Jag åkte en kombinerad tur där man även besökte den stora saltgruvan utanför Krakow och den kan jag inte rekommendera, en riktig turistfälla.