Hitta diskussioner med liknande innehåll

Marocko, Essaouira

#1 2013-09-26, 19:42
chef1
Hej
Funderar på att boka in en resa till Essaouira nu till vintern. Vi är två barnfamiljer.
Vore tacksam för alla för- och nackdelar ni kan komma på!
#2 2013-09-26, 20:12
Himmler!
Var där mitt under sommaren för ett antal år sedan. Fin liten hamnsstad med bra mat, men med riktigt kallt vatten även under högsommaren.
#3 2013-09-26, 22:15
Spott & spe
Trevligt och lungt ställe med lite av varje: bassar, fästning och nära till hav. Hela bygden tycks luta sig mot den väl kryddade myten att Jimi Hendrix befann sig här under ett dygn nittonhundrasextiokallt. Alla självutnämnda turistguider bjuder på målande och förtroliga anekdoter om alla de oräkneliga fester och möten och inspelningar med gitarrikonen som de bevittnat och deltagit i. Den yngsta var i 15 -20 års åldern.

Sparsamt med restauranger och barer och dyl. Fanns en del inofficiella barer eller "herrklubbar" eller vad man nu ska kalla det. Ingen skyllt och bara snubbar. Inga ställen man tar med fru och barn till kanske.

Var några år sedan jag var där och mycke kan ha tillkommit sen dess, men mins inte att det fanns några turistanläggningar att tala om i anslutning till själva staden. Stenigt och klippigt där atlanten rullar in och inga stränder vad jag minns. Spontant känns det inte som det första stället man planerar en familjesemester till. Men skulle det vara helt förjävligt är det inte srskilt långt till Agadir, som är mer av en renodlad turistort.
#4 2013-09-27, 11:27
chef1
Okej, då var det ungefär som jag trodde då. Men hur är människorna osv? Själv är jag bara van vid riktiga Svensson-resmål, Kreta, Kanarieöarna etc. Är det stor skillnad, och i så fall vad skiljer?
#5 2013-09-27, 16:27
Himmler!
Ursprungligen postat av chef1
Okej, då var det ungefär som jag trodde då. Men hur är människorna osv? Själv är jag bara van vid riktiga Svensson-resmål, Kreta, Kanarieöarna etc. Är det stor skillnad, och i så fall vad skiljer?Well, araber och berber är trots allt araber och berber. Inget rasistiskt menat egentligen, men de kan vara väldigt påflugna och hetsiga med att försöka sälja diverse krimskrams till dig till överpriser. Prutning är det som gäller i de flesta fall. Hasch säljs överallt så räkna med att få förfrågan om att köpa "chocolate" lite då och då. Om du nu röker vilket jag antar att du inte gör så akta dig för civilpoliser eller langare som samarbetar med polisen för att få mutpengar ifrån dig.

Landet är muslimskt men väldigt sekulariserat. Jag höll dock på att bli arresterad när jag gick från hotellet till stranden med bar överkropp. Och några svenska tjejer som vi träffade därnere fick ofta frågan "Do you wanna fuck?" Helt öppet på stranden.
#6 2013-09-28, 01:53
Jag skulle aldrig ha rest dit på en familjesemester/charter. Försäljarna är för aggressiva och jobbiga. Ett väldigt vackert land om du håller dig BORTA från charterhålen Agadir och Essaoira. Välj något annat eller lämna havet och dra upp i bergen/öknen och res runt.
#7 2013-09-29, 11:55
Limma skinkbit
Ursprungligen postat av fujian
.. Ett väldigt vackert land om du håller dig BORTA från charterhålen Agadir och Essaoira. Välj något annat eller lämna havet och dra upp i bergen/öknen och res runt.


Tjena!
Funderar på Marocko som framtida resmål på egen hand. Hur är det att resa runt där för en som inte kan ett ord arabiska? Är det lätt att hitta boende? Några fler platser man ska undvika förutom Agadir och Essaoira? Är det vettigt eller ens möjligt att landvägen ta sig till något av grannländerna? Hur funkar det att passera gränsen från Ceuta?
#8 2013-10-07, 23:02
Ursprungligen postat av Limma skinkbit
Tjena!
Funderar på Marocko som framtida resmål på egen hand. Hur är det att resa runt där för en som inte kan ett ord arabiska? Är det lätt att hitta boende? Några fler platser man ska undvika förutom Agadir och Essaoira? Är det vettigt eller ens möjligt att landvägen ta sig till något av grannländerna? Hur funkar det att passera gränsen från Ceuta?


Fungerar hur bra som helst. Finns en utbredd backpackingscen faktiskt. Till och med det oportunistiska guideboksförlaget Lonely Planet har ju lyckats ge ut en ganska tjock bok om landet, och det brukar ju vara tecken på att det är ett lätt land att resa i. Arabiska och franska fungerar och på många ställen lite engelska. Marockaner är ofta extremt duktiga på språk. Jag snackar varken arabiska eller franska, men vad jag minns hade jag aldrig bekymmer med att klara av vardagen.

Agadir skulle jag aldrig besöka, Essaoira kanske är värt ett par dagar om du har några veckor eller mer i landet. Fez kan vara cool, Chefchaouen är vackert, En roadtrip över Tizi-n-Tichka är kul, en ökentur vid tex Erg Chebbi intressant, överallt uppe i de Höga Atlas fantastiskt.

Spanien: Massor av färjor och enkelt. Algeriet: stängt Mauretanien (via Västsahara)öppet, men du måste skaffa visum. 2009 var det Rabat som gällde, kolla upp noga.
#9 2013-10-12, 19:20
Marocko är ett underbart land, jag älskar det, har varit här så många gånger nu och blev förtjust just i öknen, mest i Erg Chebbi och omgivning som har så mycket att visa. Just nu är jag där och har varit på en trip till mitten av ingenting och letade efter en portugisisk färstning då jag fick höra om och fattade och fattar fortfarande inte vad de gjorde där mitt i öknen när de är ju sjömen.
Men så sant, det finns en portugisisk fästning där i alla fall. Salta sjöar och oaser och sanddynor och wadi och helt enkelt underbart
Skulle inte åka till Agadir eller även Essaouira nu, där var jag för mpnga år sedan och nu strömmar det bara med turister och därmed försäljare också. Prova El Jadida, inte långt ifrån Casablanca, enkelt att ta sig dit spec. nu när RAM flyger direktflyg Stockholm-Casablanca och so billigt. Fick betala för min flygbiljett t/r Stockholm-Ouarzazate enbart 2200SEK, otroligt pris.