Hitta diskussioner med liknande innehåll

Backpacking i Europa

#1 2013-12-05, 04:21
Jessicaffs
Tänka backpacka med en kompis nästa sommar och skulle vilja göra lite research med hjälp av er som har erfaren av backpacking eller roadtrip i europa.

-Vilka ställen måste man besöka? Har ni några smultrontips?

-Någon man verkligen bör tänka på som aldrig backpackat innan, som kan spara mycket huvudbry.

-Har för mig att det finns ett tåg och busskort som är giltigt överallt i hela europa. Är det att rekommenderat?

-Något man bör akta sig för eller se upp med?

Ja kom med kloka inlägg så vore jag väldigt väldigt tacksam!
#2 2013-12-05, 05:38
Hur gammal är du?

Är du under 26 är mitt hetaste tips att tågluffa inom Europa.

Ta en titt på: http://tagluffaieuropa.se/interrail-kort/

1 månad med obegränsade resor i Europa kostar 3915 kr(!!!). (ungdom, dvs under 26 år).

Har du inte varit i Prag så tycker jag du/ni ska ta en sväng dit!
#3 2013-12-05, 05:47
Förresten, något som kan vara värt att tänka på!

Ta med en egen tunn sovsäck, man vet aldrig när dem bytade lakan där man ska bo senast.

Köp gärna en "flightbag" till din backpack, så slipper du oroa dig för att folk snor grejer ur den lika lätt.

Växla pengar på växelkontor, gå inte på det klassiska tricket när någon random dyker upp och säger att han/hon kan fixa en bättre kurs.

Hur mycket pengar har du tänkt att ha med dig förresten?
#4 2013-12-05, 08:37
batiktroja
Tänk på att inte ta med er era dyraste, fina kläder. Köp nya billiga eller ta med sånt ni inte är rädda om. Ni kan behöva slänga lite kläder om ni köper nya under resans gång. När man är förstagångenbackpackare har man en tendens att ta med sig mycket onödigt.
Även tandtråd och silvertejp är bra att ha med. Ifall något behöver lagas.

Ifall ni inte har råd med interrail finns alltid bussar, tex eurolines.

Berlin är ett givet ställe man bara måste besöka. Ska ni längre ner rekommenderar jag Valencia i Spanien. Eller för all del, lär er surfa i Biarritz, Frankrike!

Men huvudsaken är, när ni packar, tänk "behöver jag VERKLIGEN ha med mig den här? När kommer jag använda den?".

Hoppas ni får en fantastisk resa!
#5 2013-12-05, 08:40
batiktroja
Juste, om ni åker till Barcelona så håll hård koll på väskorna. Vet inte hur många gånger jag upptäckt att någon försöker ta grejer.
#6 2013-12-05, 09:44
-Berlin-Tyskland, Brsov-Rumänien, Rom-Italien, Odessa-Ukraina, Krakow-Polen, Wien-Österrike

-Res lätt, bo på hostels, är inte mat på huvudgatan i städerna, fråga hostelarbetarna om tips, ställen ni ska hålla er undan från osv.

-Interrailkortet fungerar bra i centraleuropa. Västeurpopa är det ofta tillägsavgifter och i öst fungerar det inte alls.

-Inget speciellt jag kan komma på. Var lugn och tänk logiskt så löser sig det mesta!
#7 2013-12-05, 11:09
Tänk på att dessa busskort och tågkort sällan erbjuder obegränsade resor i hela Europa. Det kan krävas platsreservationer och dyra tillägg. Dessutom kan man resa billigt i vissa länder, vilket gör att olika pass inte är värt det eftersom man kan köpa billiga enkelresor. Vissa länder har betydligt bättre busstrafik än tågtrafik, och i vissa länder går det snabbare att ta tåget (men det blir dyrare).

Ska man rekommendera resmål så är det bra att veta vad ni vill se och göra under resan. Det är inte så lyckat att rekommendera badorter om ni inte vill ha sol och bad-semester. Vill ni ha en "festresa" så är det lättare att rekommendera vissa resmål då. Sedan är det folk som är ute efter natursköna resmål, historiska resmål eller något helt annat.

Samtidigt bör man inte försöka avverka hela Europa. Det är lätt att tro att det är korta avstånd och snabba restider om man tittar på valfri karta, men det kan krävas långa restider och flertal byten för att ta sig dit man vill. Sedan är det lätt att försöka klämma in alldeles för många resmål på kort tid.
#8 2013-12-24, 18:31
Ursprungligen postat av Jessicaffs

-Någon man verkligen bör tänka på som aldrig backpackat innan, som kan spara mycket huvudbry.

Packa lätt! Allt du inte fick med dig som du ändå behöver går att köpa där du är. Min ryggsäck vägde strax över 17kg när jag var i Australien, hade jag gjort samma sak idag hade jag nog klarat mig på 10.

Hoppas ni får en fin resa!
#9 2014-01-28, 17:13
Jessicaffs
Tack för alla svar.

Behöver man verkligen växla pengar? Kan man inte betala med kontantkort eller handla i euro över hela Europa?

Behöver köpa en väska, men tänker ta till mig av det ni sa, att inte bära massa packning. Jag känner inte för att klonka på massa kläder och sånt. Och sen tänkte jag att om man köper något så kan man ju posta hem den direkt ju?

Jag funderar på att bara bära med mig regnkappa, tunn sovsäck och sånt man inte kan få tag på snabbt. Resten kan man ju typ köpa och slänga?

Huvudstäder i all ära men ni som har backpackat, kan ni inte berätta om fina ställen som ni råkat snubbla över eller hört av andra är fina ställen? Ställen, affärer, kaffeer som utmärker sig något extra.
#10 2014-01-28, 17:29
Koiho
Ursprungligen postat av Jessicaffs
Tack för alla svar.

Behöver man verkligen växla pengar? Kan man inte betala med kontantkort eller handla i euro över hela Europa?


Alla länder är inte lika kort-vänliga som Sverige, och det finns fortfarande mindre butiker, kiosker etc som inte tar emot kort. Alla europeiska länder har inte Euro som valuta, och de länder som har en annan valuta brukar inte godkänna det som valuta heller om du kommer dit med kontanter.
#11 2014-01-28, 21:03
pethom
* Gå med i https://www.couchsurfing.org/ för möjligheten att finna gratis boende på platser ni besöker.

* Att lifta är väldigt roligt även om det ibland kan vara lite jobbigt att få någon till att plocka upp en. Det är väldigt lätt att lifta i Frankrike, Polen, Slovakien och Tjeckien. Även Tyskland är ganska lätt att lifta i, men polisen där gillar att jaga bort liftare som står för nära motorvägen. Italien är rätt svårt, men värt ett försök, och Spanien är rent ut sagt omöjligt att lifta i. För att få info om var någonstans man helst ska stå för att bli upplockad kan ni använda hitchwiki.org. Kolla även in sidan http://www.hitchhikers.org/. Är ni villiga att betala lite bensinpengar till den ni åker med så kolla in http://www.roadsharing.com/, vilken jag tror mestadels funkar i områdena Tyskland, Holland, Frankrike och Belgien.

* Skaffa gärna ett mindre och lättare tält som ni kan ha i ryggsäcken. Det kan ibland vara skönt att sova ute på ett fält eller bakom några buskar en bit ifrån ett större samhälle.

* Ta med en eller två större sopsäckar vilka kan behövas till att lägga under sovsäcken, eller liggunderlaget, så den inte blir blöt ifall ni väljer att sova under bar himmel med risk för dagg på morgonen. En sopsäck kan även användas till att stoppa in sovsäcken i som skydd mot väta ifall det skulle börja småregna på natten om ni sover under bar himmel.

* Om ni åker till Ravenna, Italien, så finns där en stor park som heter något likt "Landsbygd Inom Staden" som innehåller schyssta ställen att sova på bakom buskar. Ravenna har även ett schysst och billigt hostel inne i den äldre, centralare, delen och en schysst jazzklubb i ett torn som ni finner om ni går på den gamla ringmuren.

* Det är alltid bra att kunna ett par fraser eller ord på antingen spanska, franska, italienska eller tyska, beroende på vart ni kommer åka. Skaffa hem en språkkurs från biblioteket och börja plugga grunderna för något språk redan nu. Att lära sig grunderna är lättare än man tror. Om ert bibliotek inte har några bra språkkurser så kolla in sidan http://fsi-language-courses.org/ där ni kommer finna vad ni behöver.

* Om ni liftar mellan Rimini och Pesaro så kanske ni blir upplockade av en feminin italenare som vill att ni biter honom på fingret. Det är bara att säga att ni inte är intresserade. Om han erbjuder er 100 euro för att bita honom på fingret så gör ni som ni vill. Jag sade till honom att han istället skulle använda pengarna till att köpa sig något gått att äta.
#12 2014-01-29, 01:48
Jessicaffs
Jag vet inte hur mycket pengar man ska ha med sig, ganska svårt att uppskatta eftersom vi inte åkt liknande tidigare. Vad tror ni det går åt i veckan eller under en hel resa runt europa?

Vi tänkte ju inte tillbringa för mycket tid i dyrare länder. England tex kmr vi inte ens åkta till. Tyskland kmr vi bara åka igenom i princip. Schweiz och Österrike är inte superlockande heller att stanna något längre i. Vi fokuserar mest på Frankrike, spanien, Italien, sen östeuropa. Men det blir klart stopp i Holland, Tyskland, Beligen etc en kortare stund.

Jag funderar på om 200kr per dag räcker?