Hitta diskussioner med liknande innehåll

Kinas baksida

#1 2013-12-13, 14:48
batata
Kina har många bra saker med sig och livet här är inte dumt men när man har familj och tänker till lite så inser man att det är för många stora saker som väger tung emot Kina.
Tyvärr vill jag inte se mina barn bli stora i detta land, det blir hem till Svea!


Mat:
Hormoner, antibiotika, steroider, bekämpningsmedel, föroreningar.
Det är Kinas mat problem i ett nötskal.
Några exempel.
Melamin i mjölkprodukter.
Böngroddar med antibiotika och hormoner.
Bekämpningsmedels förgiftade bönor.
Läder protein i mjölken.
Vattenmeloner som sprängs pga hormoner.
Tungmetaller i ris.
Mineralvatten är värre än kranvatten.
Fläskkött med steroider.
Giftig plast används i plastlådor för hämtmat.
Rännstensolja återanvänds i restauranger.
Självlysande fläskkött.
listan kan göras lång men jag tror det räcker där.
Behöver man säga mer?!


Skolan:
Den stora korvstoppnings fabriken alternativt propaganda drivhuset.

I storstäderna gäller kanske inte detta om man nu har pengar att sätta ungen i en internationell skola.

När dina barn har gått färdigt ett år på förskolan så kan du räkna med att dom hatar Japan och kan marschera på led som soldater.
Om du har otur så slår läraren ungen så den får men för livet annars blir den bara lite lätt slagen och förnedrad.

Här pluggar de för att klara intagningsprovet till högstadiet,gymnasiet och universitetet. Om de sedan lär sig något spelar mindre roll.
Långa dagar och extremt mycket läxor även på loven. Stora klasser, 100 elever i gymnasiet är inget ovanligt, på dagis är det bara runt 40. Väldigt hård press på elverna, redan på förskola så har dom betygen uppsatta så alla kan se vem som ligger bäst till.


Sjukvård:
Folk som bor i storstäderna och har pengar/försäkring kanske inte känner igen sig.

Läkare är förvånande ofta inkompetenta och förstår sällan innebörden av ordet HYGIEN.
Smyg röker i sjukhuskorridorerna, använder tex inte engångs plast handskar, tvättar/desinfektera inte händerna efter varje patient.
Väl i behandlingsrummet så inser du att detta också är väntrummet så räkna inte med ett privat samtal med doktorn. Utan du kan ge dig på att du kommer få stångas om plats och om hans tid under hela besöket.

Läkaren tror sig veta allt och erkänner sällan att han inte kan, det blir sällan en bra dialog. Dom vill helst skriva ut något dyrt läkemedel som man tvingas köpa på sjukhusets apotek för ett överpris. Dom är också väldigt pigga på att skriva ut starka/(borttagna i Sverige) antibiotika, sedan så är en intravenös behandling alltid att föredra enligt läkaren.
Läkare är väldigt stressade då deras löner beror på hur många patienter dom har, recept som skrivs ut, läkemedel som säljs.

Sedan skall man inte glömma det lilla röda kuvertet(pengar) som man bör ge läkare och övrig personal om man skall föda barn eller genomgå en större operation.
Nästa pandemi kommer säkert starta i Kina!


Miljöförstöring:
Här kommer man inte undan genom att bosätta sig i storstäderna snarare tvärtom.

Klöver är det som gäller i Kina och inte den gröna varianten.
Luft och vattenföroreningar är på katastrofala nivåer! Nivåerna på tex pm2.5 i Storstäder och östkust regionen är 10-20 ggr värre än i svenska storstäder.

Fabriker spyr ut tungmetaller som förorenar vattendrag och marker, detta drabbar då jordbruket genom t.ex. förgiftat ris. I Kina är det vanligt med fiskodlingar, fisken där blir också förgiftad.

Inte allt för länge sedan så fiskade man upp fler än 6000 (16000) döda grisar ur en flod i Shanghai.
Sedan var det också ett gäng döda ankor (1000) som hittades flytande i en flod i en annan del av Kina
Det sägs att man röker en cigg om dagen när man bor i Peking även om man inte är rökare.


Rättsäkerhet:
Kan vara att man som utlänning inte berörs av det direkt. Själv har jag inte haft några problem men det känns väldigt olustigt när man vet att det går till så här.

Kommunist partiet styr med en järnhand!
Oberoende domstolar finns inte, polisövergrepp är inte ovanliga.
Korruption är en del av vardagen.
Min förra chef mördade sin man och fick komma ut efter bara 7 år, utan kontakter och pengar så hade bog hennes öde blivit lite dystrare.


Pension:
Ingen pensionsgrundande inkomst, självvalt i mitt fall men något man bör tänka på.


Ämbetsmän:

Skickar en gärna hit och dit utan att egentligen veta varför, tar ogärna på sig ansvar.
Kafka!


Trafiksäkerhet: GTA

Kör som biltjuvar överlag, inget trafikvett i över huvud taget! Trafiksignaler betyder inte mycket, rödljus körningar är vardagsmat, se upp vid övergångsställena. Bälte är det väldigt få som använder, åker man taxi så bör man räkna med en smutsig skjorta om man trots förarens protester kränger på sig bältet i framsätet. I baksätet har bältena gömts undan av någon idiotisk anledning, dom är ju inte direkt i vägen.

Vid trafikolyckor så brukar bilarna som var inblandade stå där dom krockade även om det är mitt i en korsning under rusningstid (trafikkaos). Dom väntar på att polisen skall komma och reda ut vem som var dummast och skall betala för kalaset.


Korruption:
Jag har en bekant som driver ett ålderdomshem, han fick på hälsning av brandinpektörn. Efter genom gången så påpekades lite fel och brister men detta var inget problem så länge inspektör fick en liten slant(40k).

Kan tro att det är så det funkar på det flesta myndigheter i Kina och då drabbar det mig indirekt genom t.ex. fabriker som släpper för mycket tungmetaller eller restauranger som har stora brister i hygien.
Nu verka Xi Jinping vilja försöka minska korruptionen men det skall nog mycket till innan den försvinner.
Nu kanske det flesta som åker till Kina för att jobba/studera inte har tänkt sig att stanna så länge men sånt är svårt att veta. Det är inte helt ovanligt att man träffar sin fru här.

Det var det
#2 2013-12-13, 14:58
modski
Väldigt intressant läsning, även om jag redan visste om det mesta..
#3 2013-12-13, 15:13
Daudodidi
Haha, varför blev de så upprörda över bilbälte?
Varför försöker man gömma bilbältet?


Hur är det med yttrandefriheten där? Internet?
Kommer ditt nästa inlägg att vara år 2048, när du släppts ut från fängelset?
#4 2013-12-13, 16:09
takeitchill
Håller helt med.

Sjukhusen är bland de största skämten. Har en vän som ofta fått besöka sjukhus den senaste tiden. Hon har då gått till ett av de bättre sjukhusen här i den stad jag bor i. Blir rädd av hur dåligt uppstyrt det är och de har ingen som helst ansvar för patienten eller uppföljningar men ändå tar dem helt ruskigt mycket betalt utan att göra någonting egentligen och har inte kommit fram med någonting. Totalt inkompetenta och detta är vid ett av de bättre och dyraste sjukhusen här i den stad jag bor i.

Det där med en cigg per dag i Beijing, räkna med en högre siffra.

I en av de mest förorenade städerna i Kina vilket är Linfen så räknar man på att man får i sig 1 packet cigg per dag endast av luften.
#5 2013-12-13, 16:11
Daudodidi
Angående sjukvården - ägnar de sig fortfarande åt mycket kinesisk "medicin" såsom tigerpenisar?
#6 2013-12-13, 16:15
takeitchill
Ursprungligen postat av Daudodidi
Angående sjukvården - ägnar de sig fortfarande åt mycket kinesisk "medicin" såsom tigerpenisar?


Ja, det gör det. Många kineser tror på dessa pajas mediciner över vanlig vetenskaplig medicin.

På vissa marknader kan man få tag på ALLT och då snackar vi om utrotningshotade djur o.s.v. som vars ändamål är kinesisk medicin.
#7 2013-12-13, 18:58
MasterBait
Ursprungligen postat av batata

Sedan skall man inte glömma det lilla röda kuvertet(pengar) som man bör ge läkare och övrig personal om man skall föda barn eller genomgå en större operation.
Nästa pandemi kommer säkert starta i Kina!

Korruption:
Jag har en bekant som driver ett ålderdomshem, han fick på hälsning av brandinpektörn. Efter genom gången så påpekades lite fel och brister men detta var inget problem så länge inspektör fick en liten slant

Nu verka Xi Jinping vilja försöka minska korruptionen men det skall nog mycket till innan den försvinner.


Har du frågat hur mct svarta pengar din vän tar emot? Överallt, oavsett om det är dagis, skola eller vården tar man mutor.

Xi Jinping? Tillåt mig skratta. Han är Jiang Zemins polare och högra hand. Det var under Jiang Zemin som korruptionen formligen exploderade. Innan honom var det inte alls lika utbrett. Även under Deng Xiaoping fanns det ett ok socialt skyddsnät och ansvarstagande från myndigheter. Allt det här förstörde Jiang. Xi är av precis samma skrot och korn. Nej, han gör ingenting bättre. Alltid när en ny ledare kommer talar dom om korruptionsbekämpning. Det är i själva verket politiska kampanjer så att man kan avrätta lite politiska motståndare. Samma sak händer på provinsnivå.
#8 2013-12-13, 18:59
MasterBait
Ursprungligen postat av Daudodidi
Angående sjukvården - ägnar de sig fortfarande åt mycket kinesisk "medicin" såsom tigerpenisar?


Det finns västerländsk sjukvård och traditionell. Man använder inte traditionell medicin i de vanliga sjukhusen.
#9 2013-12-13, 19:39
Jonipoon
Jag tror mycket av det du skriver stämmer bäst överens med mindre städer. Även om Beijing är skit så är många av de största kuststäderna helt okej att leva i - särskilt Shanghai.

Mat:

Håller med om detta, det sker ju matskandaler titt som tätt i Kina precis som i många andra länder. "Skillnaden" är väl att eftersom Kina är så stort och har så många företag så upplevs det som att de har fler matskandaler än snittet, men så är inte fallet. Jag försvarar dock inte mathanteringen på nåt sätt alls, jag kan dock säga att jag har ätit det mesta i Kina på gatan i flera städer och jag har aldrig blivit sjuk på grund av mat. Aldrig. Jag har dock blivit sjuk av mat flera gånger i Sverige.

Skolan:
Den stora korvstoppnings fabriken alternativt propaganda drivhuset.

Inga invändningar här, förutom att jag tycker det är helt rätt att lära ungarna den korrekta historien om hur Japan härjade runt i Kina. Jag har själv besökt massakermuseumet i Nanjing, det är knappast ett propaganda-hus utan återspeglar historien ur ett sanningsenhetligt perspektiv för utomstående. Skamligt att japanska ungar inte har en aning om det och fortfarande än idag kallar museumet för ett fejkmuseum.

Skolschemat är bedrövligt, särskilt i högstadiet, men det är lika hårt och svårt i länder som t.ex. Sydkorea och verkligen inget som endast sker i Kina. Sen säger jag naturligtvis inte att det är bra som det är nu.
Du glömde faktiskt nämna att en stor del av de kinesiska tjejerna blir sexuellt trakasserade av lärare i högstadiet och uppåt (ibland ännu längre i åldrarna om man har otur). Jag känner hur många kinestjejer som helst som berättat för mig hur deras manliga lärare tog de på rumpan och liknande när de var 14 år. Vissa blev våldtagna på skolan osv, fast inget av detta kommer fram i rättslig undersökning naturligtvis - inte ens föräldrarna vet om det eftersom det skulle vara en otroligt skam för familjen. Dock är inte heller detta unikt för just Kina, kom ihåg det.

Sjukvård:

Jag kan inte bedöma denna frågan eftersom jag bara varit på sjukhus i Shanghai, både kinesiska och sådana för expats. Och där funkar det bra och effektivt även om du är kines upplever jag det som. Tycker dock att kineserna borde tagga ner på sina injections som de tar om de känner att de håller på att bli förskylda osv.

Miljöförstöring:

Det sker en otroligt urbanisering i Kina och då är utsläpp oundvikligt eftersom det byggs så oerhört mycket. Du glömmer även nämna att inget land i världen satsar lika mycket pengar på grön energi som i Kina. Men ja, luften och vattnet är verkligen inte bra och det kommer ta årtionden innan Kina blivit lika rent som typ USA.
Att du lyfter fram engångshändelser som de döda grisarna ser jag som lite onödigt.

Rättsäkerhet:

Japp, precis så korrupt och dåligt är det. Helt värdelöst såvida man inte är rik eller utlänning eller har kontakter.


Trafiksäkerhet: GTA

Här tycker jag som sagt att det är bättre i storstäderna än de mindre städerna. De nyaste taxi-bilarna i Shanghai har bilbälte där bak, t.ex.
#10 2013-12-13, 20:01
MasterBait
Ursprungligen postat av Jonipoon

Håller med om detta, det sker ju matskandaler titt som tätt i Kina precis som i många andra länder. "Skillnaden" är väl att eftersom Kina är så stort och har så många företag så upplevs det som att de har fler matskhoandaler än snittet, men så är inte fallet. Jag försvarar dock inte mathanteringen på nåt sätt alls, jag kan dock säga att jag har ätit det mesta i Kina på gatan i flera städer och jag har aldrig blivit sjuk på grund av mat. Aldrig. Jag har dock blivit sjuk av mat flera gånger i sverige.


Problemet i Kina är inte antalet. Problemet är att ingen i Kina har respekt för andras liv och att man kan göra allt för pengar. I Kina leder många matskandaler till att folk och barn faktiskt dör.
#11 2013-12-13, 20:05
MasterBait
. Tycker dock att kineserna borde tagga ner på sina injections som de tar om de känner att de håller på att bli förskylda osv


Överbruk av antibiotika är ett mct stort problem. Läkare skriver ut det för allt. Varför? Inte pga okunskap. Det handlar bara om att det är mera lönsamt än att skriva ut vanliga verktabletter. Återigen: allt för pengarna och ingen respekt.
#12 2013-12-13, 21:12
VECTROTALENZIS
Mat:

När jag bodde i Shanghai så åt jag street food nästan varje. Jag kanske fick i mig rännstensolja men jag lever än.
Om man vill undvika det så är det bara att undvika street food som Kineserna gör. Det är bara att granska mer när man handlar. Om man handlar på västerländska kedjor som Carrefour, Tesco eller Walmart så är man ganska säker.


Skolan:

Ni såg väl på PISA 2012 att Shanghai var nummer ett i världen. Källor har också läckt ut att Zhejiang provinsen till och med fick bättre resultat.
Jämför med Sveriges flumskola, herregud...
Ämnen som matematik och naturvetenskap kräver faktiskt korvstoppning för annars sitter det inte i huvudet.
Disciplinen är bra mycket bättre i Kina än i Sverige. Barn behöver inte spela en massa datorspel eller ta med mobiltelefonen till skolan. Barn ska ägna största delen av sin tid att plugga.
Så ni tycker att flumskolan i Sverige är bättre än den disciplinerade skolan i Kina?


Sjukvård:

Jag gick till ett sjukhus i Beijing och var förvånad över att det inte var någon kö och jag fick behandling på direkten.
Rent och fräscht också. Sjukvården är nästan ikapp. Men om man är frisk och sällan går till sjukhuset så spelar sjukvård inte så stor roll.


Miljöförstöring:

Kina har sin industriella revolution och det är naturligt att det är mer föroreningar. Det är omöjligt att ha en ren och grön industrialisering. Det kommer bli bättre med åren i takt med att stora smutsiga fabriker fasas ut och byts ut till kontorskomplex. Jag bodde i Beijing när den var som värst och klarade av det.


Rättssäkerhet:

Så länge man sköter sig och inte begår några brott så berörs man inte av det här.


Pension:

Man kan väl spara själv? Jag har hellre mer i min lön nu än i pension i framtiden.


Trafiksäkerhet:

Bara kolla lite extra när man korsar vägen.

Korruption:

Det sker under bordet och man märker inte det som privatperson.
Korruption kan faktiskt fungera som ett smörjmedel för politiker så att de kan få saker gjorda.


Slutsats:

Det finns många bra saker med Kina. Folk börjar tjäna bra med pengar nu, iallafall i städerna. Kollar man gatorna så 80% västerländska och Japanska/Koreanska. Väldigt vanligt med premiumbilar som BMW, Mercedes och Audi. Dessa märken kostar faktiskt mer i Kina än i Europa. Kineser köper bilar som nya och har råd med detta, väldigt ovanligt i Sverige. Ofta ser man lyxbilar som Rolls Royce och Bentley, märken som jag aldrig sett i Sverige.

I "Tier 1" städerna som Shanghai, Beijing, Guangzhou och Shenzhen så är det vanligt att folk tjänar 15000 RMB. Om man har utbildning så tjänar man bra i Kina. Ingenjörer tjänar 15-20k i Kina och då kan man leva väldigt lyxigt eftersom det är stor skillnad på fattiga och rika vilket resulterar att prisnivån är låg. Känner också en "personal trainer" på ett gym i Shanghai och hon var 24 år och tjänade 15k RMB.

Att gå på restaurang i Kina är billigt jämfört med Sverige. Vanliga medelklasskineser har råd att gå på restaurang nästan varje dag. Mycket större utbud också med Kinesisk mat och från resten av världen.
I Sverige har man bara råd med att äta på restaurang kanske en gång i veckan.

I Kina finns det något som heter service till skillnad från Sverige. Man får allt man frågar efter och servicen är billig i Kina. I Sverige kostar det för mycket att anställa.

Kina är väldigt säkert när det gäller brottslighet. Man känner sig väldigt säkert att vandra omkring i natten i stora städer som Shanghai. Finns knappt några hot. Även för kvinnor är det säkert. Väldigt mycket lägre risk för våldtäkter i Kina än i Sverige. I Sverige så kan man stöta på "gäng" av nysvenskar och om man är kvinna kan det sluta dystert.

Kollektivtrafiken och taxi är billigt i Kina. I Beijing kostar tunnelbanan bara 2 RMB och i Sverige där man förespråkar kollektivtrafik och kostar det 40 spänn...att bara ta taxin från Stockholm till Arlanda kostar några hundra.

Allt som allt så är levnadsstandarden ganska bra i Kina.
Min flickvän är Kines och troligen min framtida fru. Jag vill faktiskt bo i Kina och låta mina framtida barn bo där ett tag.