Hitta diskussioner med liknande innehåll

Zagreb, Sarajevo eller Belgrad?

#1 2014-01-18, 18:57
Har blivit mer och mer sugen på en storstadsvecka/långweekend i forna Jugoslavien.
Jag och mitt ressällskap är inte så himla partysugna utan mer inne på kultur, natur, kul mat, udda och bisarra grejer, konst och sånt. Helst vill vi bo fräscht och transportera oss med kollektivtrafik.

Vilken stad rekommenderas?
#2 2014-01-19, 17:49
frogger
Skulle rekommendera Sarajevo.
Bosnien är fantastiskt om man vill ta det lugnt och äta god mat, njuta av vacker natur osv..
Angående bisarra grejer, så finns det fortfarande väldigt tydliga spår av kriget precis överallt, vilket är grymt intressant och sorgligt på samma gång.
Sedan finns det ju gott om fina städer/byar i närheten, t ex Mostar, Banja Luka osv.
Även inte jättelångt till Dubrovnik och Kroatiska kusten.

Belgrad är en grym stad också, men definitivt en partystad. Speciellt på sommaren.

Zagreb har jag inte varit i.

Ha så kul!
#3 2014-01-19, 18:00
Lindgren08
Ska till Sarajevo i sommar, men inte varit där än.

Zagreb är fint, mycket mindre än Belgrad, med lite lugnare tempo och mer vad du söker än vad Belgrad är. Belgrad är fest, fest, fest.
#4 2014-01-19, 18:12
Sunrise01
Tuzla förfan enda staden i Europa med ett saltsjö mitt i stan. För ett par hundralappar tur och retur från Malmö/Göteborg direkt till Tuzlas flygplals som ligger 5km från stadens centrum.

http://www.youtube.com/watch?v=GMmHXYhUO_M

#5 2014-01-20, 19:55
mrduda
Hej, Om ni är ute efter kultur och historia så rekommenderar jag Sarajevo mest. En billig och trevlig stad med intressant historia bakom sig.
Om man besöker Sarajevo så rekommenderar jag även att besöka Mostar som ligger ca. 2 timmars bussfärd från Sarajevo samt en liten by "pocitelj" ligger nära Mostar.
Byn är magisk och verkligen hela byn är historisk och gammaldags. Väldigt fina gamla sten byggnader och historisk arkitektatur.
En annan stad nära Sarajevo jag personligen finner som en av de finaste städer i Bosnien är Konjic, ligger ca 1 timme från Sarajevo.
Samma här väldigt fina och gamla byggnader riktigt underbar och mysig stad. Om möjlighet finns så hade jag även besökt Dubrovnik i Kroatien.
Som någon också sagt så kan man besöka staden Tuzla (ca. 1.5 timme från Sarajevo), en stad med en stor saltsjö mitt i staden. Man har byggt flera bassänger av detta och även gjort det riktigt bra. Så man får lite havskänsla över hela stället. Om ni är badsugna så rekomenderar jag ett besök till saltsjön i Tuzla starkt!

Om ni har möjlighet så välj att åka till Sarajevo under den stora Film Festivalen som äger rum varje år i Sarajevo. I år är det från den 14 - 23 augusti.
Otroligt skön stämning och verkligen fullt med folk i stan. Under den veckan så är verkligen staden uppe 24 / 7 och allting har öppet.
Staden brukar även besökas av olika Hollywood stjärnor varje år (exempel på stora stjärnor som varit där med åren, Morgan Freeman, Robert De Niro, Angelina jolie m.m.). Rekommenderas starkt, då upplever ni även ett bra uteliv nattetid, även om Sarajevo egentligen alltid är fullt.

Zagreb är också en trevlig stad med flera historiska byggnader och jag personligen finner den också värd ett besök. Men om man ska välja så väljer jag Sarajevo.

Belgrad - som flera personer redan påpekat. Inget egentligen historiskt speciell stad. Utan här är det mer fest - party som gäller hela året. Så om ni är ute efter festställen så rekommenderas Belgrad med deras stora utbud av nattklubbar och ett väldigt bra uteliv, dock inte så många turister utan mest annat "jugge" folk där.
#6 2014-01-20, 20:47
Limma skinkbit
Ursprungligen postat av mrduda

Belgrad - som flera personer redan påpekat. Inget egentligen historiskt speciell stad.


Wikipedia: "Staden har sitt ursprung i en keltisk besittning från 300-talet f.Kr."
Historia finns definitivt, men problemet är väl att staden har raserats och byggts upp igen så många gånger att ganska lite av historien finns kvar synlig. Kalemegdanfortet med sin utsikt över Sava och Donau är dock i högsta grad synligt. Nutidshistoria finns i stadsdelen Novi beograd, som byggdes under socialisttiden efter andra världskriget. Breda gator och stora betonghus, inte så vackert kanske men härlig "Östeuropakänsla"
#7 2014-01-21, 05:45
Tack alla, vilka bra svar!
#8 2014-01-21, 11:25
nidzo
Sjukt att det ska vara en massa propaganda och hat i en trad dar TS fragar en normal fraga knuten till turism och inget annat. Man ser att de som skrivit svar har troligtvis inte ens varit i narheten av Belgrad.

Darfor tycker jag att det forst och framst skulle vara rattvist att reda ut ett par saker for TS skull:

Svar pa att Belgrad inte ar nagon "historisk speciell stad":

Zagreb tidigaste spar av bosattning ca 100ar A.D
Sarajevo tidigaste spar av bosattning ca 2500ar B.C
Belgrad tidgaste spar av bosattning ca 20-50.000 ar sedan.


TS efterfragar en STORSTADSvecka i EX-YU och inte en smastads/byvecka:

Sarajevo ca 550.000 inv.
Zagreb ca 800.000 inv.
Belgrad ca 1.7 miljoner inv.Mengo valkommen till Beograd, den Vita Staden direkt oversatt till svenska som ar Serbiens huvudstad och samtidigt den storsta staden i bade Serbien och det forna Jugoslavien. Hit kommer du enklast med direktflyg fran Stockholm, Goteborg och Malmo med flygbolaget Wizzair for ett par hundralappar ToR.

Da det mesta angande Belgrad finns att hitta pa natet sa kommer inte jag skriva en massa i traden utan hanvisar dig till de reportage som finns pa natet:

http://www.svd.se/resor/weekendresor/weekend-i-belgrad_7639904.svd
http://caminomagasin.se/bloggar/tobias-jansson/bloggat-fran-europa-iv-be...
http://www.tob.rs/en/index.php

I Belgrad hittar ni boende fran 5Euro natten pa hostels, till stora lyxiga Internationella hotellkedjor for ett par tusen kronor natten. Det mesta ar tackt i lankarna jag skickat men angaende mat sa missa inte att ata i restaurangen Kalenic som ligger vid Kalenic marknaden en gammal och valkand autentisk restaurang i Belgrad. Ak garna ut till Avala tornet for en magnifik utsikt och en harlig maltid med utsikt over slatterna och Belgrad runtom Belgrad.

Med detta sagt sa borde du aven besoka Sarajevo som ocksa ar en harlig stad men som jag inte kan sa mycket om da jag endast varit dar tva ganger. Zagreb har jag aldrig varit i men sjalvklart ska man/du/jag besoka den om mojlighet ges.

Mvh och hoppas att du blir nojd med din resa vart an du aker.
#9 2014-01-30, 05:38
dj0h4nn3s
Jag och fyra grabbpolare åker på weekend till Belgrad 7 Feb. Någon som varit där som har några sköna tips på dagsaktiviteter? Och vilka klubbar bör man besöka på natten?
#10 2014-01-31, 08:49
Juggenaut
Sarajevo om du vill se mycket historia. Då det finns både Ottomansk, Ortodox och Katolsk historia.
Belgrad om du vill festa o känna att du är i en stor stad.
Zagreb vet jag inte, har varit där några gånger och det faller inte mig så mycket i smaken. Visst är det fin stad, men de känns som något mitt emellan Sarajevo och Belgrad. Hellre åker jag till Pula, Opatija, Rijeka, Makarska, Dubrovnik.
#11 2014-01-31, 08:52
Juggenaut
#12 2014-02-01, 02:56
Sunrise01
Håller med om att Zagreb är den minst intressanta staden av dessa 3, Zagrebbor själva är lite dystra och deprimerande av sig till naturen dock trevliga.

Sarajevo är en stad med många ansikten alltifrån delar som påminner en om Istanbul eller Wien till commies byggda förorter samt moderna skyskrapor. Enda staden på Balkan i princip som har skyline.

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=110682399&postcount=5297
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=110430440&postcount=250
http://bhtour.ba/images/gradovi%20mjesta/gradovi%20PRS/sarajevo_night.jpg

Mycket historia i stan bara att stå på samma bron där Gavrilo Princip sköt kung Ferdinand och hans gravida hustru, skotten som startade WWI känns överväldigande och historiskt, för att inte tala om de olympiska skönheterna som omger Sarajevo. Mycket förstört under krigets 90 tal dock har stan återhämtat sig fint de senaste åren.