Hitta diskussioner med liknande innehåll

Kambodja, Vietnam samt ett land till, vilket!?

#1 2014-05-04, 23:20
I vinter åker jag till Asien. Först ut är det klassiska Thailand, enkelt att få billiga biljetter till. Enklast att ta sig till Kambodja borde vara buss. Vad kostar detta på ett ungefär? 50, 100, 200 eller 500 kr?

Enda jag har planerat i Kambodja är Angkor Wat, såklart. Vad finns mer att se i detta land?

Resans tredje men kanske det jag ser fram emot mest är Vietnam. Hört mycket gott om detta land. "Det billigare Thailand" Jag är mycket intresserad av kommunism och undrar ifall ni vet något stort museum eller moment i Kambodja eller Vietnam som fått lidit mycket för kommunismen?

Kollat mycket på filipinerna som det sista land? Vad kostar flyg Vietnam - Filippinerna i Januari?


Tar gärna emot allt ni vet, hört, upplevt i dessa länder. Är precis i början av planerna! Endast flygbiljett till Thailand som bokats. Resan kommer pågå i 5 veckor.

Ungefär 5 dagar i Kambodja, 10 dagar i Vietnamn och 7 dagar i landet som är osäkert, resterande i Thailand.


Tack så hemskt mycket på förhand!
#2 2014-05-04, 23:36
christery
Enklast att ta sig från BKK till PNH (Phnom Penh) är med flyg. Kika lite på Air Asia priserna och fundera sen på hur mycket du älskar att åka buss.

Kolla runt lite på hur många som dör i trafiken, även om "din" buss är i tipptopp skick och har tex bromsar och en nykter, vaken chaffis så åker det omkring andra tunga fordon på vägarna som inte är utrustade med dessa "säkerhetsanordningar".

Burma är tydligen häftigt, men dyrt och man måste tydligen (hörsägen) boka tidigt.

Killing Fields och Tuol Sleng kanske är nåt att kika på. Döskallar och fängelse/tortyrkammare livar alltid upp litegrann.
#3 2014-05-05, 01:33
Motobike
Ett förslag:

Om du tar Laos som tillvalsland istället för Filippinerna eller Burma så kan du åka i en cirkel från BKK till BKK, så att du flyger ut från den bästa flygplatsen i området samtidigt som du håller nere resekostnaderna under resans gång.
Från BKK tar du nattåg nästan direkt till Laos huvudstad Vientiane, varifrån du lätt kan ta dig vidare till Vietnam, vidare söderut, in mot Kambodja, tillbaks till Thailand. Eller att du gör tvärtom, och avslutar med Laos -> Thailand.

Laos är för övrigt en kommunistisk enpartistat, så kanske vore det något med tanke på ditt intresse. Men ang. monument osv. mot kommunismen får du nog leta med ljus och lykta så länge du inte befinner dig i ett icke-kommunistiskt land, som sannolikt inte har några museer om eller monument över ett annat lands politik.
Bäst är att titta på dokumentärfilmer eller läsa texter i binär eller fysisk form.
Finns en del undantag men överlag verkar museumen vara både vinklade och rätt så dåliga var du än befinner dig i Sydostasien. Mest intressanta var i min mening Killing Fields i Kambodja och War Remnants Museum i Vietnam, men de är rätt så vidriga bägge två.

Vietnam är väl värt att besöka. Men kom ihåg att du måsta skaffa visum så länge du inte flyger in, då får du två veckors gratis visa on arrival. De övriga länderna har on arrival allihop.

Kambodja är inte så jäkla kul. Men allt beror väl på vad du tycker är kul och inte kul. Många älskar ju trots allt Kambodja.
Edit: Och många hatar Laos. (Inget uteliv + olagligt att ligga med kvinnor ur lokalbefolkningen.:yes
#4 2014-05-05, 01:56
Vilodag
Jag åkte otroligt mycket buss under min genomresa i Sydostasien:

Från Bangkok bokade jag buss via nätet till Siem Reap (Angkor Wat) för 750 baht. Tog allt som allt ca 8 timmar. Den stannade i gränsstaden Poipet där man fick köpa visum till Kambodja för 20 US$. Buss från Siem Reap till Phnom Penh gick på 10 $ om mitt minne inte sviker mig. Åkte även buss från PP till Sihanoukville för 6 $ men detta var efter en stunds förhandlande (jag reste med 4 vänner ska tilläggas så vi fick säkerligen billigare än vad som är möjligt som ensam resenär). Efter Sihanoukville beslöt vi oss för att ta nattbuss till Saigon och vi åkte 19 på kvällen och var framme i Vietnams huvudstad kl 11 dagen därpå.

Vägarna i Kambodja är dåliga. Det är i princip grusvägar i hela landet, även mellan de största städerna Siem Reap och Phnom Penh. Bussarna är inte direkt några lyxbussar men jag hade inga som helst klagomål på dem. De stannar till var tredje-fjärde timme på någon food market längs vägen där man kan äta billigt. Sträckan Siem Reap-Phnom Penh tog totalt 9 timmar men det var pga den extremt sega trafiken som plötsligt uppstod bara 2 mil utanför centrum. Den här sista sträckan tog säkert 2 timmar. Marscherade massvis med militärer i mitten av vägen också, vet inte vad det var frågan om egentligen. Men fram tills dess gick det smidigt iallafall. Hur vägarna är i Vietnam vet jag faktiskt inte då vi alla sov som stockar tills vi anlände till Saigon.

Jag tycker absolut det är värt att åka buss i dessa länder då jag gillar att se länderna via landvägen samtidigt som det är det billigaste alternativet. Men har du ont om tid är det såklart bättre att flyga. Kolla in Air Asia och NOK Air, de brukar vara billigast.

Att tänka på om du åker buss: håll ett öga på väsk-luckan när bussen stannar. När vi åkte Sihanoukville-Saigon så stannade bussen till i Phnom Penh mitt i natten då nya passagerare skulle på. När väskgubben står och slänger ut väskorna på asfalten utanför bussen så kom en motorcykel förbi i snabb fart och han där bak plockade upp en av väskorna och körde iväg... Stackars den killen säger jag bara som blev av med sitt.

Sevärdheter du inte får missa är som christery säger Killing Fields och Tuol Sleng (S-21) i Phnom Penh. Väldigt dystra men intressanta platser (och mycket välordnade måste jag säga med duktiga guider och berättarröser som finns på svenska bl.a.) I Saigon var Cu Chi Tunnels häftigt, även om det kändes väldigt "turistifierat". Rekommenderar även Sihanoukville, väldigt mysig badort med trevliga människor.

Överlag upplevde jag Vietnam som det billigaste landet av de tre, Kambodja något billigare än Thailand. Street food kan du köpa för 20-30 000 vnd (20 000 vnd är 1 US$). Den billigaste ölen på en bar kostar 8000 vnd. I Kambodja kostar ölen 0,5-1 $. I förhållande till mat och alkohol är ju godis och chips extemt dyrt i dessa länder. 2,5 $ för oreo-kex liksom? 100 baht för en mellanstor chipspåse?

Förutom dessa länder jag berättat om har jag varit i Malaysia. Det är i stort sett som de andra men betydligt rikare. Känns väldigt välordnat och organiserat. Malaysia kändes dock lite som att de inte hade något eget på sätt och vis. Liksom, de stora indiska och kinesiska minoriteterna käkar sin mat men malajerna själva bara är. Så själva landet gjorde inte så stort avtryck på mig egentligen. Dock otroligt vänliga människor.

Följ gärna upp tråden med vart du bestämmer dig för att åka! Lycka till och fråga på om du undrar något mer.