Hitta diskussioner med liknande innehåll

Är Brittiska Cypern (Akrotiri och Dhekelia) ett eget land?

#1 2014-10-21, 17:10
Jag har en fråga om den brittiska delen av Cypern. Den del av ön som ägs av "Förenade Konungariket Storbritannien och Nordirlands suveräna basområden i Cyper".

Lite bakgrund:

Cypern var en brittisk koloni mellan 1925-1960. När Cypern blev självständigt valde Storbritannien att behålla tre procent av ön. De två enklaverna Akrotiri och Dhekelia på Cypern utgör det internationellt erkända "Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia". Området förvaltas av en administrator, med lagar och domstolssystem helt åtskilda från såväl Storbritannien som Cypern.

Det är det enda brittiska området som har euro som valuta, och den enda brittiska kolonin där invånarna inte automatiskt är garanterade brittiskt medborgarskap. Cirka hälften av befolkningen är brittisk militär eller tillhörande familjer. Den andra hälften är cypriotisk lokalbefolkning. Vissa har medborgarskap i Cypern. Vissa i Storbritannien. Men ingen har medborgarskap i "Akrotiri och Dhekelia".

Mina frågor:

1. Varför har inte Akrotiri och Dhekelia tilldelats någon landskod.
Jag tänker här på standarden ISO 3166-1 alpha-2. När exempelvis USA givit området två landskoder.

http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1_alpha-2
http://www.iso.org/iso/home/standards/country_codes.htm
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ax.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/dx.html

2. Akrotiri and Dhekelia är ett brittiskt territorium, men tillhör inte "United Kingdom". Men till skillnad från Storbritanniens övriga territorium, så saknar man en internationell landskod. Området är internationellt erkänt. Men ifall området inte är en del av UK, och saknar egen landskod. Vad är de då en del av?

Det kan exempelvis nämnas att både Sydgeorgien och Sydsandwichöarna (som helt saknar lokalbefolkning) och Brittiska territoriet i Indiska oceanen (som främst används som en militärbas, och där man tvångsförflyttat lokalbefolkningen till Mauritius) har egna landskoder.

http://en.wikipedia.org/wiki/British_Overseas_Territories

3. Är det någon här som besökt Akrotiri och Dhekelia? Det är tillåtet för turister att besöka Akrotiri och Dhekelia, så länge man håller sig borta från de militära områdena. Men det är svårt att hitta något om dem.

https://www.lonelyplanet.com/thorntree/forums/europe-eastern-europe-the-...

4. Är Akrotiri och Dhekelia ett eget land? Om inte, varför? Jag syftar inte på ifall de är medlemmar i FN. Det är inte Taiwan eller Vatikanstaten heller. Både Grönland, Hong Kong och Sankta Helena har egna toppdomäner, frimärken och landskoder, men tillhör i praktiken Danmark, Kina och Storbritannien. Jag undrar varför Bouvetön (med egen landskod) anses vara mer av ett land är Akrotiri och Dhekelia.
#2 2014-10-23, 14:42
"De brittiska trupperna i de brittiska suveräna basområdena på Cypern Akrotiri och Dhekelia består av två infanteribataljoner samt understöds- och underhållsförband, två patrullfartyg och en sjöräddningshelikopterdivision. Områdena räknas som brittisk mark, kvarvarande delar av den brittiska kolonin Cypern som fanns före 1960. Inom dessa delar är följaktligen språket (brittisk) engelska, och brittisk lag gäller."

Wikipedia
#3 2014-10-23, 14:57
Återställt felaktig trådflytt. Ursäkta röran!

Resor - allmänt | ej specifika resmål --> Europa - allmänt
/Moderator
#4 2014-10-23, 19:32
Limma skinkbit
Ursprungligen postat av tikiguy

3. Är det någon här som besökt Akrotiri och Dhekelia? Det är tillåtet för turister att besöka Akrotiri och Dhekelia, så länge man håller sig borta från de militära områdena. Men det är svårt att hitta något om dem.Ja, jag har varit där. Gränsen är helt öppen mot Republiken Cypern. Vet man inte om det, så märker man knappt att man befinner sig på "utländskt territorium". Mot Nordcypern finns det åtminstone en fungerande gränsövergång, i närheten av Famagusta.

Här är en privat hemsida med lite information:
http://geosite.jankrogh.com/borders/cyprus/index.htm
#5 2014-10-24, 03:33
Om ett land verkligen är ett land är eller ej är inte en resefråga. Men då det finns en resefråga i trådstarten får den ligga kvar här, just för att det är reserelaterat. Önskar någon diskutera landskoder och liknande så får det ske på lämplig plats.

/Mod
#6 2014-10-24, 10:24
Ursprungligen postat av Neksnor
Om ett land verkligen är ett land är eller ej är inte en resefråga. Men då det finns en resefråga i trådstarten får den ligga kvar här, just för att det är reserelaterat. Önskar någon diskutera landskoder och liknande så får det ske på lämplig plats.

/Mod


Men detta blir ju jättekonstigt. Varför i all världen skulle jag inte kunna diskutera ifall Akrotiri och Dhekelia är ett eget land?

Jag har redan besökt Cypern, och med undantag för den intressanta delningen mellan Nordcypern och övriga Cypern, så finns det inte mycket att se i Cypern.

Men Nicosia, huvudstaden som är delad i två delar likt gamla Berlin, där ena delen talar turkiska och använder turkisk lira som valuta och man behöver pass för att passera gränskontrollen, är intressant.

Jag hade ingen aning om den brittiska delen när jag besökte Cypern. Efter några dagar på ön fortsatte jag istället till Beirut och det betydligt intressantare Libanon. Men nu har jag upptäckt att det inte bara finns en turkisk del, utan även en brittisk del.

Den brittiska delen intresserar mig, men jag vet inte om platsen intresserar mig så mycket att jag ska åka till Cypern ytterligare en gång. För att förstå detta vill jag veta mera om platsen. Vad är det för plats? Är det ett land? Är det en del av Cypern? Är det en del av Storbritannien?

Dessa frågor är högst rimliga. Inte alla som åker till Cypern är intresserade av spritpriserna i Ayia Napa. Detta finns det redan en annan tråd om.

http://www.travelforum.se/f415312/annu-en-ayia-napa-trad-samlingstrad-mod

Det faktum att tråden redan flyttats flera gånger, men ingen av gångerna till forumet "Storbritannien" visar väl att min frågeställning inte är helt självklar.

Så istället för att försöka förbjuda medlemmarna att besvara mina frågor, så kanske du borde fundera på vilka frågor som är relevanta ifall man planerar en resa till Akrotiri och Dhekelia.

Men för att det inte ska bli några missförstånd, så ska jag utveckla mina frågor, och varför de är relevanta utifrån ett reseforums perspektiv.

1. Varför har inte Akrotiri och Dhekelia tilldelats någon landskod.

Detta ger intrycket av att Akrotiri och Dhekelia är ungefär samma sak som att besöka Birmingham eller Manchester. Stämmer detta? Att det på Cypern finns två brittiska enklaver som liknar två brittiska småstäder.

2. Akrotiri and Dhekelia är ett brittiskt territorium, men tillhör inte "United Kingdom". Men ifall området inte är en del av UK, och saknar egen landskod. Vad är de då en del av?

Skottland är en del av "United Kingdom". Men det är ganska stora skillnader mellan Skottland och England, som båda är en del av UK. När man läser på om ett land så måste man förstå dess historia. Vill man förstå Akrotiri och Dhekelia, så måste man även förstå hur det administreras och fungerar. Det är svårt att förstå hur dessa två enklaver fungerar i praktiken. Man får gärna intrycket av att det är några militärbaser, men glömmer bort att halva befolkningen är cyprioter som bor och arbetar där med helt andra saker. Jag vill veta vad detta är för sorts plats.

4. Är Akrotiri och Dhekelia ett eget land?

Jag berättade i min fråga att Bouvetön (med egen landskod) anses vara mer av ett land är Akrotiri och Dhekelia. Jag undrar varför. Vad är det som skiljer Akrotiri och Dhekelia från exempelvis Bermuda, Caymanöarna, Falklandsöarna, Gibraltar, Montserrat och Sydgeorgien. Bara för att ta några exempel på alla de brittiska kolonier som tilldelats egen landskod. Akrotiri och Dhekelia är internationellt erkänt, men saknar landskod. Det är något som inte stämmer.

Om man vill resa till en plats så bör man läsa på om dess kultur. Det är lite svårt att läsa på om Brittiska Cypern, då det finns begränsat med information om platsen, och man istället hänvisas till Storbritannien eller Cypern (vilket Brittiska Cypern bevisligen inte är en del av). Att ett land saknar landskod är enligt mig märkligt. Det finns ingen annan brittisk koloni som saknar landskod. Brittiska Cypern är ett mycket anonymt resmål, och jag vill förstå vad det är för sorts plats.

Att påstå att dessa frågor inte är relevanta ger snarare intrycket av att man är helt ointresserad av resmålet, och därför inte förstår frågeställningen. För är man intresserad av att flyga ner till Cypern enbart för att besöka Akrotiri och Dhekelia, så är dessa frågor enligt mig högst genomtänkta. Jag är inte intresserad av Ayia Napa. Dit skulle jag inte ens åka om jag fick betalt.
#7 2014-10-24, 10:35
Ursprungligen postat av Limma skinkbit

Ja, jag har varit där. Gränsen är helt öppen mot Republiken Cypern. Vet man inte om det, så märker man knappt att man befinner sig på "utländskt territorium".

Har du besökt både Akrotiri och Dhekelia?
Finns det några affärer eller restauranger?
Vad finns det att se? För militärbasen har jag inga planer på att försöka besöka.
#8 2014-10-24, 18:14
Limma skinkbit
Ursprungligen postat av tikiguy
Har du besökt både Akrotiri och Dhekelia?
Finns det några affärer eller restauranger?
Vad finns det att se? För militärbasen har jag inga planer på att försöka besöka.


Bara Dhekelia och bara ett ganska snabbt besök. Affärer finns i alla fall. Priserna skyltas i Euro men där fanns en del typiskt brittiska varor och förpackningar med text på engelska. Iaf var det så i den affären jag besökte. I övrigt har jag tyvärr inte mycket mer att tillägga.
#9 2014-10-24, 22:01
Brittiskt protektorat isåfall, inget eget land.
#10 2014-10-25, 15:21
Limma skinkbit
Man måste nog inse att det är en flytande skala mellan fullständigt suverän stat och område helt integrerat i ett (annat) land. Franska Guyana t.ex. anses vara en del av Frankrike men med vissa undantag. Montenegro var i union med Serbien men hade i stort sett bara utrikespolitik och försvar gemensamt med Serbien och räknades inte som ett "land". Färöarna och Grönland är en del av det Danska riket men har långtgående autonomi. Båda dessa har egna toppdomäner och åtminstone Färöarna har väl ett eget landslag i fotboll? Skottland är en del av Storbritannien men har också eget landslag.

Sen finns ju också de facto självständiga stater men som inte är erkända av andra eller bara av ett fåtal andra stater. Nordcypern, Abchasien, Somaliland och Transnistrien är exempel på sådana.

Denna texten ur Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Akrotiri_and_Dhekelia#Constitution_and_governance
Spoiler:
The SBAs were retained in 1960 to keep military bases in areas under British sovereignty, along with the rights retained to use other Sites in what became the territory of the Republic.[18] That makes them different from the other remaining British Overseas Territories, except for the British Indian Ocean Territory which was similarly carved out of a former colony as a site for a military base, although in that case the base was to be used by the United States and the inhabitants (Chagossians) were all removed.

The basic philosophy of their administration was declared by Her Majesty's Government in 'Appendix O' to the 1960 treaty with Cyprus, which provided that the British government intended:

Not to develop the Sovereign Base Areas for other than military purposes.
Not to set up and administer "colonies".
Not to create customs posts or other frontier barriers between the Sovereign Base Areas and the Republic.
Not to set up or permit the establishment of civilian commercial or industrial enterprises except insofar as these are connected with military requirements, and not otherwise to impair the economic commercial or industrial unity and life of the Island.
Not to establish commercial or civilian seaports or airports.
Not to allow new settlement of people in the Sovereign Base Areas other than for temporary purposes.
Not to expropriate private property within the Sovereign Base Areas except for military purposes on payment of fair compensation.[19]
The ancient monuments and antiquity (in particular the site and remains of Curium, Sanctuary of Apollo Hylates near Curium,the Stadium of Curium and the Church and remains of the Monastery of St. Nicholas of the Cats) will be administered and maintained by the Republic of Cyprus. Licenses for antiquity excavation will be issued by the Republic but will be subject to the consent of the authorities of the Sovereign Base Areas. Movable antiquities found in excavations or discovered will be the property of the Republic.[20]

According to the Ministry of Defence,

Because the SBAs are primarily required as military bases and not ordinary dependent territories, the Administration reports to the Ministry of Defence in London. It has no formal connection with the Foreign and Commonwealth Office or the British High Commission in Nicosia, although there are close informal links with both offices on policy matters.[21]

The territory is administered by an Administrator, who is also the Commander of British Forces Cyprus (from November 2012 Major General Richard Cripwell.[22] The Administrator is officially appointed by the British monarch, on the advice of the Ministry of Defence. The Administrator has all the executive and legislative authority of a Governor of an overseas territory. A Chief Officer is appointed, and is responsible to the Administrator for the day-to-day running of the civil government, with subordinate Area Officers responsible for the civil administration of the two areas. No elections are held in the territory, although British citizens are normally entitled to vote in United Kingdom elections (as British Forces or overseas electors).

The Areas have their own legal system, distinct from the United Kingdom and Cyprus. This consists of the laws of the Colony of Cyprus as at August 1960, amended as necessary. The laws of Akrotiri and Dhekelia are closely aligned with, and in some cases identical to, the laws operating within the Republic of Cyprus.[23] The Court of the Sovereign Base Areas is concerned with non-military offences committed by any person within Akrotiri and Dhekelia, and law and order is maintained by the Sovereign Base Areas Police, while military law is upheld by the Cyprus Joint Police Unit. Fire and Rescue services are provided by the Defence Fire and Risk Management Organisation through stations at Episkopi, Akrotiri, Dhekelia and Ayios Nikolayos. The Defence Medical Services provide emergency ambulance cover based from medical centres in the main bases. All emergency services are accessible from any telephone using the Europe-wide emergency number 112.

tolkar jag personligen som att Akrotiri och Dhekelia är inte en del av republiken Cypern, inte en integrerad del av Storbritannien och inte heller ett självständigt land. Vad är det då? Tja, nånting mitt emellan på skalan. Ett territorium med speciell status.