Hitta diskussioner med liknande innehåll

Typiskt kinesiskt: trycka på knappen för att stänga hissdörrarna

#1 2014-11-19, 08:42
Efter några veckors stay i Manilla blev jag och mitt nyfunna ligg lite trötta på varandra. Jag har därför gjort en avstickare till HongKong.

Det är iof inte första gången jag är i Hongkong, eller Kina för den delen heller. Jag har återigen noterat att kineser dels är väldigt tystlåtna i hissarna, dels envisas med att trycka på knappen för att stänga dörrarna. Jag förstår inte vitsen med detta eviga knapptryckande? I värsta fall får kinesen vänta 1,2 sekunder längre tid innan dörrarna stängs.

Så: varför detta enerverande tryckande på knappen?
#2 2014-11-19, 11:22
Vitalrepus
Man kanske värderar tid väldigt högt och försöker spara på detta så mycket som möjligt.
#3 2014-11-19, 13:07
Leke
Tror varken kineserna är mer tystlåtna eller trycker på dörrknappen mer än någon annanstans.

I vilket land pratas det med främlingar i hissen? Att trycka på dörrknappen görs väl också överallt?
#4 2014-11-19, 14:31
Milizer
Jag skulle tro att detta fenomen är en kombination av kinesernas kärlek till teknik och till effektivitet. I västvärlden påstår vi att vi har uppfunnit det mesta, till exempel både krutet och boktryckarkonsten. Kineserna var dock långt före både Gutenberg och Nobel. Att de också är snabbare än oss med att trycka på hissknappar känns helt följdriktigt.
#5 2014-11-19, 15:35
Ursprungligen postat av Milizer
Jag skulle tro att detta fenomen är en kombination av kinesernas kärlek till teknik och till effektivitet. I västvärlden påstår vi att vi har uppfunnit det mesta, till exempel både krutet och boktryckarkonsten. Kineserna var dock långt före både Gutenberg och Nobel. Att de också är snabbare än oss med att trycka på hissknappar känns helt följdriktigt.Känns som en logisk sammanfattning. Det betyder att även vi européer kommer kasta oss över hissknappen i framtiden. Det gäller bara att en hipp person i samhället för fram denna idioti som om det var hans egen idé.

Den som menar att kineserna inte trycker på stänga dörren knappen kan inte åkt med så många gula hissar i världen.
#6 2014-11-19, 18:16
whey
Roligt att du reagerade på detta, det är väl inte direkt någon stor fråga, mer en rolig detalj att diskutera.

Jag bodde 3 år i Hongkong och det första året skratta jag gott åt alla kineser som slängde sig på stänga dörrarna knappen. Andra året slutade jag skratta och det började klia lite att trycka på knappen själv ibland i sega hissar där dörrarna aldrig stängdes. Tredje året var jag nästan före kineserna på knappen och blev irriterad om någon som stod nära knappen inte tryckte, då det uppenbarligen var den personens "jobb" att trycka.

Tillbaka i Sverige kan jag konstatera, varför denna skillnad? 1. Jo i Hongkong åker man hiss överallt, staden är som du vet byggd på höjden, man är helt enkelt en mer van hiss-åkare och det är faktiskt så att vissa hissar stänger dörrarna först efter kanske 10-15 sekunder om man inte trycker stäng. 2. Svenska hissar har ofta inte någon "stänga knapp" utan bara en "öppna knapp" för att hålla uppe dörrarna för fler som vill in, man kan alltså inte ens odla detta tryck-beroende.

Så nu har jag nog tömt ut min kunskap på detta ämne
#7 2014-11-20, 00:38
MasterBait
Så gör jag hela tiden. Varför vänta och slösa tid?
#8 2014-11-20, 00:46
JBernard
Effektivitet. Jag älskar kineser.
#9 2014-11-20, 01:24
IHAVENOLIFE
Ursprungligen postat av JBernard
Effektivitet. Jag älskar kineser.


Gay
#10 2014-11-20, 05:50
takeitchill
Jag klickar alltid på knappen. Hur jobbigt är det att klicka på knappen tycker TS? I vissa hissar tar det ju flera sekunder innan dörrarna stängs så jag förstår inte varför man inte väljer att klicka på knappen. TS kanske tycker att det är roligt att åka hiss?
#11 2014-11-20, 06:00
ReiseReise
Jag trycket ocksa alltid pa knappen... vissa hissar kan vara extremt langsamma med att stanga sina dorrar.

Detta gjorde folk aven i NZ och Australien, sa knappast nagot kinesiskt.

Har aven haft manga har i kina som borjat prata med mig i hissen, de ar dock valdigt mer oppna i kina an vad de ar i Hong Kong, kanske for att det finns farre vasterlanningar har?
#12 2014-11-20, 06:30
takeitchill
Ursprungligen postat av ReiseReise
Jag trycket ocksa alltid pa knappen... vissa hissar kan vara extremt langsamma med att stanga sina dorrar.

Detta gjorde folk aven i NZ och Australien, sa knappast nagot kinesiskt.

Har aven haft manga har i kina som borjat prata med mig i hissen, de ar dock valdigt mer oppna i kina an vad de ar i Hong Kong, kanske for att det finns farre vasterlanningar har?


Det händer betydligt oftare att folk börjar prata i hissen i mainland Kina än i Sverige i alla fall.