Resa genom Europa. Tips sökes.

#1 2015-03-13, 01:39
BlueGreenShadow
Inget är bestämt men någon gång i framtiden skulle jag väldigt gärna vilja resa runt lite i Europa. Tex under en semester på sommaren.

Jag hade tänkt att skippa flyget helt och hållet och endast åka tåg och buss.
Det slutgiltliga målet ska vara Italien.

Under resan så vill jag så klart göra lite stopp och gärna se lite sevärdigheter. Det jag kommer på nu är tex Auswitch (stavning) eller Sachenhausen då jag alltid velat kolla in dessa platser. Är historiefreak.
Men nu till frågan då - Vet ni några bra platser jag borde besöka?

Resan är tänkt att inkludera länder som Danmark, Tyskland, Polen, Österike, Slovakien, Tjeckien, Slovenien och till sist Italien.
Går självklart bra att istället ta vägen genom Schweiz istället beroende på vad jag vill göra.

Tackar för svar.
#2 2015-03-13, 04:12
skegh
Nu vet jag ej om detta är inne på spåret av vad du vill se. Men förstnämnda på denna lista såg jag
http://www.bootsnall.com/articles/09-05/bone-churches-europe.html
Såg att de flesta kyrkorna ligger innanför ramen av din resa, tyckte den i tjecken såg ännu häftigare ut!
Har själv bara sett i Rom och i Paris. Men väldigt spektakulärt att se alla dessa ben som "prydnad" och byggen.

Bodde i Italien i 6 år och har varit på en hel del ställen, så egentligen vill jag nog först fråga om du har någon rutt eller sistastopp planerad där?

Vill du se historiska saker enbart eller vill du se natur/stränder/landsbygd?

Kan slänga in en fin stad som jag bodde nära Lucca i Toscana. Väldigt gammaldags romarstad helt. Men du hittar sådana ställen över hela Italien så du får gärna berätta om du har en mer eller mindre plan.

Sen är ju frågan hur många kyrkor orkan man besöka? Blir ju till slut ett "har man sett en har man sett alla" situation
#3 2015-03-13, 09:16
gammeljohan
I Danmark bara måste man åka till Köge söder om Köpenhamn. På det lilla stadsmuseet i Köge finns en dopfunt av granit. I kyrkan finns en dopfunt av Italiensk marmor. Den gamla blev ersatt under 1600-talets häxjakt. Det berättas nämligen att en häxa skulle ha använt dopfunten som toalett och hon gjorde både ettan och tvåan.
I Polen är ett besök i Gdansk ett måste. Här kan du bese det monument som berättar om hur Solidarinoc i en förlängning fick hela det kommunistiska samhället att rasa. Läs då även in historien om Gdansks "Passionsblomma" Anna Wallentinowska. Besök i Gdansk även Westerplatte där 2:a v.k. startade den 1:e sept. 1939. Auschwitz är naturligtvis även det ett måste men på vägen dit kan du göra ett uppehåll i Torun, Kopernikus födelsestad. Där finns spår från både Karl X Gustavs och Karl XIIs krigsföring i Polen. Då måste du också besöka Czestochowa och klostret där. Karl X Gustav misslyckades att inta klostret och sedan dess är det en viktig vallfärdsplats för polackerna.
I Tjeckien besöker du Pragborgen och beser de fönster som kom att bli uppstarten till 30-åriga kriget.
#4 2015-03-18, 00:33
Rapidd
Tipsar lite kring transport!


rome2rio brukar ge en bra bild av alternativa resemöjligheter

Generellt är tåg dyrt, men interrail kan det börja konkurrera med buss, beror på hur du tänkt resa (total tid, antal resdagar, sträcka osv)

Eurolines är ett trevligt företag och den naturliga starten på resan (de kör köpenhamn-berlin)

Kolla upp bussbolag innan du bokar, finns vissa som har väldigt dåligt rykte. En modern buss, punktlighet och hjälpsam personal kan vara värt att betala extra för!