Hitta diskussioner med liknande innehåll

Resa till Laos tips på intressanta platser.

#1 2015-07-27, 21:31
megasinned1
Resa till Laos någon som har varit där tidigare eller någon erfarenhet av resan?
#2 2015-07-27, 23:21
ozznujen
Vang Vieng: Fest,åka bilringar nerför en flod och röka gräs.
Luang Prabang: Kultur,grottor och tempel.
Mekongflodens delta i södra Laos:Chill som fan där man dricker hembränt som man inte blir bakfull på.

Var dock ca 10 år sen jag var där senast,så saker och ting kan ha ändrat på sig. Jävligt nice iaf,nästan mitt favoritland i sydostasien,tillsammans med Cambodia.
#3 2015-07-28, 23:39
Motobike
Luang nam tha. Glest befolkad provins i norr. Har många minoritetsgrupper. Mycket djungler och väldigt kuperat landskap med vattenfall lite här och var. Kanske mest för trekking, övernattning i byar och liknande aktiviteter. Lätt att ta sig till ifrån Huay Xai i Bokeo nära thailändska gränsen. Bussresa på ett par timmar. Som ett alternativ till att ta slowboat till/från Luang Prabang.

Xieng Khouang. Kan nås enkelt från både Luang Prabang och Vang Vieng. Där finns en rad unesco-sites, kallade "plain of jars". Stora stenkrukor som står utströdda på fälten. Ganska högt beläget, så är svalt och skönt där uppe, kallt om vintern. Tallskog. Men gott om bomber med. En av världens mest sönderbombade provinser! Men rensningsarbetet pågår för fullt på de platser de hoppas ska locka turister och det är trots allt osannolikt att du kommer råka ut för någonting ens om du går utanför de rensade "stigarna". Det är mest när folk gräver, tänder eldar osv som bomberna under marken reagerar, inte när någon bara trampar. Hur som helst mycket vackert och väldigt trevligt.

Vientiane. Väldigt trevligt. En av de bästa städerna i sydostasien om du frågar mig. Kanske inte så mycket fest men perfekt ställe för att chilla lite, äta riktigt god mat (finns två restauranger med bra italienska lunchbufféer, säg 70:- per person, varav jag verkligen rekommenderar den som ligger närmast floden nedåt gatan), gå på massage, strosa runt. Finns gott om museum, tempel och möjligheter att skåda lite laotianskt vardagsliv. Nationalmonumentet är klockrent.

Kong Lor. Enorm grotta, flyter en flod igenom och man kan åka igenom med båt. Själva grottan ligger lite halvt mitt ute i ingenstans i centrala laos, med gott om fina kalkstensklippor och odlingsfält, skogar och andra grottor.

Wat Phu. Kan ju inte låta bli att rekommendera det. Precis som angkor wat så är det ett gammalt khmer-tempel. Men betydligt bättre. Angkor wat är ju kändast, men det är ju inte så jäkla fint egentligen. Wat phu är betydligt bättre. Beläget uppe på en höjd med fin utsikt, gott om stora gamla träd som växer hej vilt, en lång trappa upp, ja, helt klockrent. Och inte så hemskt mycket folk överallt heller. Även landsbygden runtomkring är fin, och det lilla samhället champassak i närheten, med gamla kolonialbyggnader och mekong nedanför.

Även vang vieng och luang prabang som nämnts tidigare är värda att besöka.
#4 2015-08-05, 06:45
GWilliker
Ursprungligen postat av megasinned1
Resa till Laos någon som har varit där tidigare eller någon erfarenhet av resan?

Jag är ingen expert. Har varit endast mellan Lao Bao och Savannakhet – 3 dagar. Det var okay men jag var lite beskiven vad gäller vänlighet och gästfrihet. Nästan till “ovänlighet”. Rånförsök (redan första dagen) och otrevliga blickar nästan överallt. Min plan var att stanna mycket längre men det blev inte så. Det är en jätte stark kontrast mellan Laos och Thailand.
#5 2015-08-11, 06:24
DrGreenthumb
Ursprungligen postat av GWilliker
Jag är ingen expert. Har varit endast mellan Lao Bao och Savannakhet – 3 dagar. Det var okay men jag var lite beskiven vad gäller vänlighet och gästfrihet. Nästan till “ovänlighet”. Rånförsök (redan första dagen) och otrevliga blickar nästan överallt. Min plan var att stanna mycket längre men det blev inte så. Det är en jätte stark kontrast mellan Laos och Thailand.


Tyvärr är det nästan alltid så i Laos, men inte alltid.
Det kan man ju förstå när tiden går långsamt där och det kanske känns som om det inte var allt för längesedan västvärlden var där och bombade sönder landet för ingen anledning alls.
#6 2015-08-11, 06:34
postkran
Ursprungligen postat av DrGreenthumb
Tyvärr är det nästan alltid så i Laos, men inte alltid.
Det kan man ju förstå när tiden går långsamt där och det kanske känns som om det inte var allt för längesedan västvärlden var där och bombade sönder landet för ingen anledning alls.Den känslan fick jag i Vietnam, kändes många gånger som att folk föraktade en och att dom sveper alla västlänningar över samma kant som jänkare
#7 2015-08-11, 06:55
atripintrance
Ursprungligen postat av megasinned1
Resa till Laos någon som har varit där tidigare eller någon erfarenhet av resan?


Laos är ett underbart land som jag besökt flera gånger!
Otroligt gästvänlig befolkning, storslagen natur o sjukt billigt. Laos tempo är riktigt lugnt och skiljer sig från många andra länder i asien, även grannländerna. Ingen stressar, t.o.m. trafiken är lugn i laos. Allt saktas ner några tempo när man landar i laos, så ha tålamod o njut av lugnet.

Sevärdheter;
- Besök Luang Prabang i norra laos o se på munkarna som går igenom stan på morgonen å samlar in gåvor från invånarna.
- Kolla in något av alla magiska vattenfall (de flesta försvinner helt i slutet av torrperiod, så detta är inte alltid möjligt så värt att kolla upp före hur det ser ut när du är där!)
- Betala löjligt lite pengar o spendera en hel dag med elefanter i någon by. En mäktig upplevelse som är allt annat än kolmården eller en ridtur i thailand. De flesta gårdar med elefanter är välskötta o elefanterna är välmående utan sår m.m. från någon misshandel. Passa på att umgås med djuren, gör tricks, ta hand om dem, rida i naturen, o det bästa av allt; bada med dem!
- Ät god franskinspirerad mat på någon av alla mysiga restauranger i huvudstaden
- Besök lite tempel för skojs skull, men glöm inte att alltid ta av dig skorna. Dessutom finns det ibland fler regler för besökare att följa, så ta reda på innan du klampar in. Att noteras bör även att turister inte är välkomna i alla tempel.
- ta en sväng på natt-marknaden i luang prabang o fynda billiga souvenirer, praktiska saker, annorlunda mat o häftiga prylar.

I norra laos hittar du allt från adrenalinfylld färd med zipline genom djungeln till en opiumpipa för 5kr.
Härligaste stället?
VANG VIENG! - behöver knappast säga mer eller googla!
Några tips om du befinner dig i vang vieng är iallafall;
- va försiktig om du brukar droger utanför restaurangerna, restaurang-ägarna har mutat polisen att inte gripa folk som tar droger på deras hak - men inte när du går därifrån. droger är olagligt i laos.
- ta en eftermiddag o svalka dig från solen med en god milkshake o family guy-maraton på någon av alla mysiga serveringar.
- köp några av dina mål på gatustånden. Otroligt vällagat, gott och billigt! Kan varmt rekommendera nutella o banan pannkaka)
- åk floden m. traktordäck så många gånger du hinner! glöm ej att ta med pengar så du kan inhandla diverse alkohol o mat samt en vattentät påse att förvara personliga tillhörigheter i
- söker du billigt boende? leta dig ner mot floden, gå över den provisoriskt byggda bron o fynda en bungalow inkl toalett, dusch, dubbelsäng, altan å hängmatta för endast 50 kr natten/ 2 pers. totalt.
- Avnjut solnedgången över limestones-bergen.
- Hyr en moppe för ett dygn eller mer, väldigt prisvärt! Ca 50 kr för en heldag o besök närliggande vattenfall, laguner o grottor. Det blir sällan mer spännande än såhär att utforska laos djungel o natur på egen hand! Kom ihåg vattenflaskan.

Njut av landet och lär dig några enkla fraser på laotiska, det kommer bli uppskattat!
Ta aldrig första bästa hotellrum, det lönar sig att gå runt o leta efter ett bra för du kommer att hitta det och det kommer att va prisvärt!
åk längre buss-sträckor dagen, ta gärna en tidig fm-avgång. vägarna i laos är dåliga, kurviga, trasiga, skumpiga o framförallt långa! dåligt vägunderlag, dålig sikt, djur på vägen, höga höjder att åka över o ofta en inte alltför ansvarsfull chaufför gör att resor på dagen är mer säkra då det ofta är olyckor i trafiken. Även kriminella gäng håller till längs vissa sträckor, beväpnade med automatvapen och kapar tyvärr bussar ibland.

PMa mig gärna för vidare svar på funderingar.
#8 2015-08-11, 17:38
DrGreenthumb
Varför sån hype på Vang Vieng?
Otroligt sorglig stad där invånarna gör allt för att mota bort diverse knarkare som springer runt.
Turister kallas för Zombies i Vang Vang, för det är precis vad alla är när man är där. Är man 19 år och nyligen upptäckt droger kan det vara ganska kul annars ör det hela bara en stor huvudvärkande cirkus.
Däremot erbjuder den här lilla staden mycket mer.
För den grottintresserade finns det ganska fina grottor och det finns möjlighet för riktigt grottkrypning.
Trekking är väldigt fint i regionen också.

Åkte den för floden i gummidäcken, stannade dock inte i barerna då dem var fulla med 18 åringar från England som ska bli stupfulla, däremot är omgivningen ganska fin och några gåsar så blir det en fin åktur.

Kanske låter som en gubbe men man är ju gammal.
Jag var där också när jag var 22 år och måste instämma att då var det kul.
#9 2015-08-16, 21:49
GWilliker
Ursprungligen postat av DrGreenthumb
Tyvärr är det nästan alltid så i Laos, men inte alltid.
Det kan man ju förstå när tiden går långsamt där och det kanske känns som om det inte var allt för längesedan västvärlden var där och bombade sönder landet för ingen anledning alls.

Det har du nog rätt i men jag upplevde Cambodia inte så.
#10 2015-08-16, 21:53
GWilliker
Ursprungligen postat av postkran
Den känslan fick jag i Vietnam, kändes många gånger som att folk föraktade en och att dom sveper alla västlänningar över samma kant som jänkare

Som om man är jänkare ..... eller som jänkarna gör?
#11 2015-08-17, 21:25
megasinned1
Låter som en intressant spännande resa Är sugen på den där magic pizzan dom har att erbjuda.
#12 2015-09-24, 19:50
megasinned1
Ursprungligen postat av atripintrance
Laos är ett underbart land som jag besökt flera gånger!
Otroligt gästvänlig befolkning, storslagen natur o sjukt billigt. Laos tempo är riktigt lugnt och skiljer sig från många andra länder i asien, även grannländerna. Ingen stressar, t.o.m. trafiken är lugn i laos. Allt saktas ner några tempo när man landar i laos, så ha tålamod o njut av lugnet.

Sevärdheter;
- Besök Luang Prabang i norra laos o se på munkarna som går igenom stan på morgonen å samlar in gåvor från invånarna.
- Kolla in något av alla magiska vattenfall (de flesta försvinner helt i slutet av torrperiod, så detta är inte alltid möjligt så värt att kolla upp före hur det ser ut när du är där!)
- Betala löjligt lite pengar o spendera en hel dag med elefanter i någon by. En mäktig upplevelse som är allt annat än kolmården eller en ridtur i thailand. De flesta gårdar med elefanter är välskötta o elefanterna är välmående utan sår m.m. från någon misshandel. Passa på att umgås med djuren, gör tricks, ta hand om dem, rida i naturen, o det bästa av allt; bada med dem!
- Ät god franskinspirerad mat på någon av alla mysiga restauranger i huvudstaden
- Besök lite tempel för skojs skull, men glöm inte att alltid ta av dig skorna. Dessutom finns det ibland fler regler för besökare att följa, så ta reda på innan du klampar in. Att noteras bör även att turister inte är välkomna i alla tempel.
- ta en sväng på natt-marknaden i luang prabang o fynda billiga souvenirer, praktiska saker, annorlunda mat o häftiga prylar.

I norra laos hittar du allt från adrenalinfylld färd med zipline genom djungeln till en opiumpipa för 5kr.
Härligaste stället?
VANG VIENG! - behöver knappast säga mer eller googla!
Några tips om du befinner dig i vang vieng är iallafall;
- va försiktig om du brukar droger utanför restaurangerna, restaurang-ägarna har mutat polisen att inte gripa folk som tar droger på deras hak - men inte när du går därifrån. droger är olagligt i laos.
- ta en eftermiddag o svalka dig från solen med en god milkshake o family guy-maraton på någon av alla mysiga serveringar.
- köp några av dina mål på gatustånden. Otroligt vällagat, gott och billigt! Kan varmt rekommendera nutella o banan pannkaka)
- åk floden m. traktordäck så många gånger du hinner! glöm ej att ta med pengar så du kan inhandla diverse alkohol o mat samt en vattentät påse att förvara personliga tillhörigheter i
- söker du billigt boende? leta dig ner mot floden, gå över den provisoriskt byggda bron o fynda en bungalow inkl toalett, dusch, dubbelsäng, altan å hängmatta för endast 50 kr natten/ 2 pers. totalt.
- Avnjut solnedgången över limestones-bergen.
- Hyr en moppe för ett dygn eller mer, väldigt prisvärt! Ca 50 kr för en heldag o besök närliggande vattenfall, laguner o grottor. Det blir sällan mer spännande än såhär att utforska laos djungel o natur på egen hand! Kom ihåg vattenflaskan.

Njut av https://www.flashback.org/ads/click/33?from=187landet och lär dig några enkla fraser på laotiska, det kommer bli uppskattat!
Ta aldrig första bästa hotellrum, det lönar sig att gå runt o leta efter ett bra för du kommer att hitta det och det kommer att va prisvärt!
åk längre buss-sträckor dagen, ta gärna en tidig fm-avgång. vägarna i laos är dåliga, kurviga, trasiga, skumpiga o framförallt långa! dåligt vägunderlag, dålig sikt, djur på vägen, höga höjder att åka över o ofta en inte alltför ansvarsfull chaufför gör att resor på dagen är mer säkra då det ofta är olyckor i trafiken. Även kriminella gäng håller till längs vissa sträckor, beväpnade med automatvapen och kapar tyvärr bussar ibland.

PMa mig gärna för vidare svar på funderingar.Kan man hitta bra röka typ hasch för en billig peng där?