En trevlig bilresa i Europa

#1 2016-01-02, 20:46
Ecration
Hej! Sitter och diskuterar sommarens resa med några vänner. Vi hade tänk hyra en bil och bila genom europa en sväng. Vi tänker oss denna sträckan: Västsverige > Berlin, Berlin > Wien, Wien > Monaco, Monaco > Paris, Paris > Amsterdam, Amsterdam > Köpenhamn, Köpenhamn > hem.

Vi har kollat pyttelite på att hyra bil och har tittat lite på en Audi A6.

Någon som har erfarenhet av att bila i Europa och som kan komma med lite tips/förslag/förbättringar på våra idéer.
#2 2016-01-02, 22:49
Kristofer00
Har gjort väldigt många eurotrips. Med risk för att låta dryg men det finns väldigt väldigt mycket info redan på nätet, bara att googla..

Denna sida tycker jag är grym: http://www.bilaieuropa.se
#3 2016-01-02, 23:03
Limma skinkbit
Hur många veckor tänkte ni vara ute?
Ska bilkörningen bara vara transport eller vill ni se nånting på vägen också? Dagsetapperna kommer att variera väldigt mycket beroende på om ni väljer motorväg eller småvägar samt planerar in lite sevärdheter eller längre lunchstopp.

Jag tog mig ner till Kroatien på fyra dagar i somras och etapperna låg på mellan 23 och 75 mil per dag. 75-milaetappen var 90 % motorväg i Tyskland och Österrike och 23-milaren var på mindre vägar i Slovenien och Kroatien. Då startade jag lite senare på förmiddagen också...

Har ni bara tänkt besöka storstäder? Ett tips är att stanna till ett par dar nånstans i Alperna mellan Wien och Monaco och sträcka lite på benen och slappna av. Att bara nöta motorväg mellan storstäder lär bli påfrestande.
#4 2016-01-02, 23:19
Limma skinkbit
För att få köra i bland annat Berlin så krävs dekal i framrutan. En sk Feinstubplakette eller Umweltplakette. Mer info här:
https://www.motormannen.se/resan/bila-i-europa/bilresfakta-land-for-land...
Ta upp detta med hyrbilsfirman. Kan dom inte hjälpa er med detta så finns det möjlighet att köpa på plats på den lokala bilprovningen. Det krävs att den blåa delen av registreringsbeviset kan visas upp, men det ska ändå vara med i bilen.

I Österrike krävs en annan dekal för att få nöjet att köra på deras motorvägar. Denna köper man enklast på en bensinstation före gränsen. Kallas vignette eller maut. Tunnlar och vissa andra sträckor i Österrike kostar extra utöver vignetten, betalas i betalstationer på vägen (som Öresundsbron). Tjeckien har också vignettesystem. I Frankrike betalar man längs med vägen.

Edit: Dekra i Sverige kan också utfärda tyska miljödekaler.