Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bostad samt leva i Ungern

#1 2016-02-24, 02:53
Against-modernity
Jag och tjejen funderar på att flytta till Ungern.

Jag skulle i så fall vara skatteskriven i ett (annat än Ungern) lågskatteland i EU (jag jobbar hemifrån vid datorn), svensk medborgare, men bo i Ungern. Trött på PK-Sverige.

Jag kommer att tjäna ca 40 000 kr efter skatt. Tjejen (barn på G också kommer att vara hemmafru.

Vad behöver jag veta om Ungern? Om kulturen? Om språket (är det lika svårt som finska att lära sig?)?

VÄLDIGT VIKTIG FRÅGA ÄR: kan någon med kunskaper om Ungern tipsa om några hemsidor där man kan hyra villor eller lägenheter i andra hand (eller hur det nu fungerar i Ungern?)?

Vad kostar det att hyra en villa utanför Budapest? En sekelskifteslägenhet i Budapest?

Hur ser vapenlagarna ut i Ungern (för mig som svensk medborgare)? (Jag vill gärna kunna ha några revolvrar samt karbiner och jaktgevär i hemmet).

En annan fråga: vi är ev på väg mot WWIII, och jag har en politisk bakgrund som extremt anti-USA och anti-NATO, och är faktiskt lite orolig över att bli satt i koncentrationsläger/interneringsläger, eller skeppad iväg till något FEMA-läger som USA/NATO då skulle upprätta för alla sådana som mig (dom passar ju på då i o m att undantagslagar skulle gälla), och i o m att ca 25 procent dog av de 100 000 - 200 000 st USA-japanerna som internerades i USA under WWII, så vill man liksom inte ta chansen. Hur som helst: Ungern samarbetar väl med Ryssland numera? Först tänkte jag att bosätta mig i Polen, men Polen är väl extremt pro-USA och pro-NATO? Sedan tänkte jag istället på Ungern. Vad tror de mer insatta?
#2 2016-02-24, 03:21
Konspiratorisk
Well, visst är det oroliga tider men tror att du nojar över det där med läger. Men det hör inte hit.
Ungerska är ett av de svåraste språken i världen att lära sig, om inte det svåraste. Medellönen ligger på 3000:- SEK så du blir överklass ekonomiskt. Väldigt billigt med restaurang och så, en öl på krogen går väl på 15-20:-.
Kring övriga frågor vet jag inte så mycket, men Budapest är iaf en fantastiskt vacker stad. Kände mig väldigt trygg på gatorna där också.
#3 2016-02-24, 06:04
MasterShake
#4 2016-02-24, 06:36
vraalaak
Ursprungligen postat av Konspiratorisk

Ungerska är ett av de svåraste språken i världen att lära sig, om inte det svåraste.


En longshot men om TS pratar/kan finska/estniska, kan det underlätta då språken är (avlägset) besläktade.
#5 2016-02-24, 12:50
note-it
Hur kommer man fram till att man vill flytta till Ungern??? Vill man verkligen bo väster om Tyskland?
#6 2016-02-24, 18:03
Faszom
Spráket är bland de sváraste. Hjälper inte om du kan andra europeiska sprák, inkluderat finska..
Med det sagt, om du lär dig spráket kommer alla vara vänliga mot dig.
Ungersk kultur är gästvänlig, dem blir glada att du som utlänning vill bo bland dem. Däremot, kan inte mánga, främst äldre bra engelska, och handlar du i butiker mm, kan dem uppfattas som otrevliga.
Jag känner en person, holländare, som bodde här i 3-4 ár, och hade inte lärt sig ett piss (han försökte inte ens), och folk i butiker kunde vara otrevliga (pratade ungerska, förstod inte vad han försökte säga osv, dem kan vara lite petiga med uttalandet), dock var detta i en mindre stad.
Det jag vill säga med detta, är att tar ni át er den ungerska kulturen, kommer ni inte ha nágot problem att bo här, folk kommer hjälpa er, grannar mm kommer antagligen vara glada att hjälpa till om ni ber dem, eller erbjuda hjälp.

Ungern har nya familje-lagar, dem uppmuntrar familje bildande med skatte-avdrag, bostads stöd, dock gäller detta bara ungerska medborgare..
Dem har ändrat nágot om vapen lagar ocksá, men vet inte hur dem är. En sak är säker, vill ni seriöst bo i ungern, sá borde málet vara att bi ungersk medborgare, för dá gäller säkert alla lagar er, kan tänka mig att det är svárare att fá vapen tillstánd som utländsk medborgare.

Större skillnaderna mellan ungersk och svensk kultur är att man pratar artigt till äldre, och högutbildade personer (lärare, läkare mm).
Männen láter kvinnor gá före pá gatan (flyttar pá sig), háller uppe dörrar mm, jag säger detta pga att kompisar frán sverige blev förvánade att de var tvungna att flytta sig pá gatan ( kvinnan flyttade sig inte). Har själv blivit kallad svin när jag enstaka gánger (2 hittills) gick in genom dörren, när det kom en kvinna frán insidan, man ska släppa ut denne innan man själv gár in.

Folk blir inte aggresiva när de dricker, utan glada, vänliga.

Pá söndagar är alla butiker stängda. (kanske 1 ár gammal lag).

Just nato och usa, öst europa kommer alltid välja den sidan före ryssland, pga erfarenheter frán de senare.. Men i ungerns fall har man en känsla att vara alla mot en, usa och väst har svikit ungern flera gánger, franska tyska företag anses pumpa ut pengar..

Vad jag vet hyr du bara andra hand här, det finns inte hsb, eller andra föreningar.
DU kan nog köpa ett hus utanför budapest för nágra hundra tusen kr.
Hyra en lägenhet kan nog kosta runt 100 tusen ft, antar att du vill bo i en stor/ fin lägenhet.
Dvs, du kommer behöva förnya kontrakt hela tiden/ ägaren kan ändra sig och slänga ut dig, om du har otur. Har du svensk lön, nágot start kapital, är det nog bättre ide att köpa ett litet hus utanför budapest, kan nog hitta nágot för ett par hundra tusen kr.
#7 2016-02-24, 18:04
tastas
Ursprungligen postat av note-it
Hur kommer man fram till att man vill flytta till Ungern??? Vill man verkligen bo väster om Tyskland?


Ungern ligger öster om Tyskland
#8 2016-02-24, 18:10
Daniel501
Som redan sagts, språket är det svåraste, jag har själv gått i tankarna att flytta dit då det ägs en villa i familjen i södra Ungern men är kluven p.g.a språket, det är alla möjliga sorters böjningar, man benämner t ex en läkare som "Herr Läkare" osv osv men jag tror att om man verkligen vill lära sig språket och bor där så tar det inte många månader att göra sig förstådd.
#9 2016-02-25, 08:51
tobes
Arbetsliv och arbetsmarknad --> Long Stay - långtidsvistelser
/Moderator
#10 2016-03-16, 19:25
Ursprungligen postat av tastas
Ungern ligger öster om Tyskland


Det beror på vad du värderar. Önskas en snabb resa mellan Tyskland och Ungern tas förslagsvis en östlig riktning. Är tidsaspekten av klart underordnad betydelse till förmån för upplevelsen under transportsträckan till Ungern är det väst som gäller
#11 2016-03-16, 21:24
Med tanke på vad som sker politiskt i Ungern kan det väl vara få svenskar som inte sympatiserar med SD som vill flytta dit?
#12 2020-06-25, 13:12
Evilius
Ungern har 15% platt inkomstskatt oavsett vad du tjänar. Bolagsskatten är 9%

Konsumentprisindex 2019 är 65 (EU-snittet är 100) Sverige ligger på 121 så allt är halva priset.

Bostadsindex ligger på 47

https://www.expatistan.com/cost-of-living/budapest
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/WDN-20200619-... välj sedan Ungern och klicka på mynten i stapeln

http://abouthungary.hu/ allmänt om Ungern

https://tradingeconomics.com/hungary/personal-income-tax-rate