Transibiriska Järnvägen

#13 2006-03-17, 20:59
le_saboteur
inga som helst erfarenheter, men läste nyss artikel på DN som du kanske finner lite intressant.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=136&a=383649&previousRe...

Även ett till företag som erbjuder resor på järnvägen.

http://www.basinternational.nu/transsibiriska.htm
#14 2006-03-17, 21:08
Rasch
Jag har åkt Transibiriska Järnvägen.

Det var dock ett antal år sedan (94) och jag var bara 11 då, så man minns ju inte allt. Men jag kan ju skriva ett par grejer iaf;

Tåget går inte speciellt fort och stannar på ett stort antal stationer, så man har mycket tid att kolla miljön, ta foton osv..

Minns inte direkt att det var någon rånrisk, dock kom det lite skumt folk i Mongoliet och började banka/skaka på tåget och försökte ta sig in, det var ganska obehagligt. Dessutom väckte snuten oss mitt i natten och skulle kolla pass + kolla om vi smugglade någonting.

Gjorde ett stopp på 3 dygn i mongoliet och bodde i jurtor (en slags träförstärkta tält ute i vildmarken). Det var väldigt lyckat, fin natur osv.. men en jäkla massa stora bromsar och blinningar!

Risk för att bli magsjuk då hygienen på tåget inte är den bästa. Hela mitt ressällskap blev sjuka sista dagen innan vi kom fram till Kina.. mådde så dåligt så jag bokstavligt talat kravlade på golvet och spydde..

Bokade genom Svensk-Kinesiska Resebyrån, eftersom jag var såpass liten så vet jag inte om det var bra eller dåligt när det gäller priser osv.. men det var trots allt en resa man aldrig glömmer, härliga minnen när man tittar tillbaks på alla fotografier man tog.

Sedan tillbringade vi en vecka i Beijing och tog därefter flyget hem till Sthlm..Fråga gärna mer om det gäller något specifikt..
#15 2006-03-17, 21:11
Oscar111
Du ska absolut åka stanna gärna ett par dagar på vägen. Se upp för mongolerna de stjäl som korpar. Man kan välja ryska eller kinesiska tåg. Ryska är ganska skitiga och de kinesiska rena och fina.
Att gilla vodka och shack gör resan trevligare. Passa på medan resorna finns kvar!
#16 2006-03-18, 11:06
Kimmerien
tackar så mycket för svaren ,

Ursprungligen postat av Rasch
Fråga gärna mer om det gäller något specifikt..


vi hade tänkt stanna några dagar i mongoliet, hur klarar man sig fram där rent språkmässigt sett? dvs är det lätt att hyra bil, handla mat, skaffa guide osv.

Ursprungligen postat av le_saboteur
inga som helst erfarenheter, men läste nyss artikel på DN som du kanske finner lite intressant.


yes, det var intressant.

Ursprungligen postat av Oscar111
Man kan välja ryska eller kinesiska tåg. Ryska är ganska skitiga och de kinesiska rena och fina.


får välja de kinesiska då, vilken valuta är det på tågen? vad ska man ha med sig för olika valutor?
#17 2006-03-18, 13:14
Bagronk
Jag åkte sommaren 05, fast åt andra hållet. Peking - Ulan - Moskva.

I Ryssland kan man kolla nuffrorna på tåget. Desto lägre desto snabbare. Vi åkte tåget Baikal mellan Irkutsk och Moskva på tre dagar. Det var fräscht som f-n. Ett av de finare tågen som traffikerar den linjen tydligen. Så mitt första tips är att kolla upp vilket tåg ni ska åka med, eftersom det är klasskillnader på dem.

Sen, lås dörrjäveln till kupén ordentligt på natten. Helst bör ni vara fyra pers som åker så ni tar upp en hel kupé. I alla fall om man inte vill umgås med fulla mongoler och gud vet vad. Vi använde ett bälte att knyta fast dörren på natten. Alla möjliga jävla poliser/folk som låtsades vara poliser som strök omkring i korridoren. Värt att poängtera var att det inte hände något, men det var stundtals inte så kul att visa sitt pass för en beväpnad snubbe i t-shirt o jeans

Ta med våtservetter att tvätta händerna med. Handduk också. Å dasspapper. Mat är ingen större fara, man kan få tag på det mesta på stationerna längs vägen. Restaurangvagnen var ingen hit o de gjorde sitt bästa för att blåsa oss.

När ni pratar med poliser och sånt, var vänlig men ge inte efter för mycket för snabbt. Låtsas som om ni har total kontroll över situationen även om allting känns kaotiskt. Det är enklare att ge räddhågsna typer böter för ingenting än några som ser lite mer världsvana ut.

Sen vet jag inte om jag skulle rekommendera några stop i ryssland. Vi tyckte allihopa att det sög något ofantligt och längtade tillbaka till Peking Men baikalsjön och Irkutsk kan vara värt 1-2 dagar, beroende på hur tågen går. Om inte annat för att se på hur lokalbefolkningen super ihjäl sig. Och om ni ska åker ut till Baikalsjön så se för fan till att eran chaffis inte är bakis. Höll seriöst på att dö när vi åkte med vår 20-åriga guide som körde i 170 i fel fil med mötande trafik.

Ja... nu ska jag nog inte skriva så mycket mer

Men resan var cool som fan. Tufft att ha gjort. Och tåget var stundtals jäkligt soft. Bara cruisa, dricka öl och käka snickers å nudlar
#18 2006-03-18, 13:16
Bagronk
Och åk inte med STA Travel... för de är då bland de jävligare.

Och om ni ska bo billigt, boka inget i förväg. Det står _alltid_ folk vid stationerna i de större städerna och vill att folk ska komma och bo hos dem.
#19 2006-03-18, 15:24
Kimmerien
Ursprungligen postat av Bagronk
...


oj, blev nästan lite rädd nu:o
men bra med tips, hade tänkt boka en flygbiljett hem genom STA, varför är de så kassa?

är det inte lite halvsvårt att få ryskt visum om man inte kan specifiera boendet?

//
#20 2006-03-18, 17:24
le_saboteur
Är bokning via svenskt ombud enda lösningen? Finns det inte något sätt att köpa biljetten själv? Borde ju bli billigare tycker man..
#21 2006-03-18, 17:52
Oscar111
Ursprungligen postat av Kimmerien
får välja de kinesiska då, vilken valuta är det på tågen? vad ska man ha med sig för olika valutor?

Rubel gick bra i tåget hela tiden.
#22 2006-03-18, 18:10
Bagronk
Ursprungligen postat av Kimmerien
oj, blev nästan lite rädd nu:o
men bra med tips, hade tänkt boka en flygbiljett hem genom STA, varför är de så kassa?

är det inte lite halvsvårt att få ryskt visum om man inte kan specifiera boendet?

//


Det är lite vilda västern, men absolut inte livsfarligt på något sätt

Det räcker med att ni har ett hotell i Moskva för att få visum, så resten av vägen är rätt lugnt.

Köpa tågbiljetter själv kan nog vara lite problematiskt pga språket. Sen kan de ta slut också. Vilket våra gjorde när vi bokade via STA, bara att de inte berättade det för oss förens vi var i Irkutsk :|
#23 2006-03-21, 01:07
bengtssson
har en polare ifrån samara, som åkt några gånger, tipset ifrån honom är att du köper biljetterna själv i s:t petersburg, eftersom det då ska vara asbilligt. alltså båt till kelsingfors, och sen buss till s:t petersburg. resan dit bör gå på runt två hundra för båt och ett/två hundra för bussen. sen beställer du tågbiljett som tydligen ska kosta runt tusen spänn för hela vägen bort till vladivastok, alltså den destination som är längst bort på hela rälsen.

dom svenska byråerna lägger till asmycket på biljettpriset..

så kirra det själv..

det balla med detta är att man nästan rest halva jorden, för runt tvåtusen spänn (om man äter halvdyrt) eftersom resan ändå tar typ åtta dagar.
#24 2006-05-31, 10:27
Kimmerien
sitter i mongoliet nu, bokade tagbiljetter samt boende langs vagen anda fram till beijing. har en natt bokad dar innan vi reser runt sjalva i ca 14 dagar.

flyg hem fran beijing den 22:a gick pa typ 4 000:-.

ryssarna var forovrigt ett sallsynt otrevligt slakte, traffade nagra trevliga men majoriteten var tamligen ohjalpsamma och otrevliga sa angrar inte att vi tog biljetter genom resebyran. det funkar att fixa det sjalv men ar javligt meckigt.

moskva var for ovrigt ungefar lika dyrt som hemma medan har i mongoliet ar det billigt.

en maltid pa en ordentlig restaurang gar pa typ 25:- och en halvliter ol ca 15:- varierar saklart mellan markena...