Hitta diskussioner med liknande innehåll

Äntligen börjar gymnasiet närma sig slutet! Flytt till Sydney.

#1 2016-09-11, 14:01
MikaelRu
Tjena, jag går tredje året på en teknisk gymnasielinje och jag har sedan nian längtat efter att kunna flytta till ett engelsktalande land. Jag har ställt in mig på Australien och lite mer specifikt, Sydney. Detta är tänkt att det ska vara ett sabbatsår tills jag börjar på en högskola så jag tänkte jobba för att samla ihop pengar till hyran. Jag ska bo med min kusin Sara så jag har någon att dela lägenhetskostnader med. :thumbsup:

Just nu svärmar jag med frågor och vet inte alls vart jag borde börja, det är typ ett år tills när jag har bestämt mig för att åka och jag ville vara ute i god tid. Jag har fattat att jag ska skaffa ett Working Holiday Visa för att få jobba men mycket mer än så vet jag inte.

Först och främst, är det lätt att få tag på jobb? Jag har egentligen inte några höga krav när det kommer till arbete, jag tar gärna vad som helst. Men om man hade alternativet att välja så skulle jag nog helst jobba med någonting inom butik eller café, gärna centralt. Annat som jag oroar mig över är lite mer specifika summor, hörde att en rimlig etta kostar runt 3000 i veckan i genomsnitt i staden, stämmer det? Eller är det billigare om man kanske kan hitta något i utkanten av staden? Jag vet att det är dyrt men jag vill helst ha ett eget ställe, gärna redan möblerat (hehe ), då jag inte har bott själv någon gång. Vad behöver man för budget innan man åker? Om jag ska kunna åka när jag tänkte åka så kommer jag ha runt 40000, klarar man sig tills första lönen på det? (med en säkerhetsfaktor inräknad), eller borde jag kanske skjuta upp resan några månader? Vad kostar kollektiv trafik, mat, alkohol, allt allmänt i förhållande till Sverige. Sen undrar jag också hur det är med skatter och sjukvård, hur mycket skattar man?

Och om man ska bo i en billig lägenhet (gärna en tvåa då jag reser med sällskap) med hyfsat levnadsförhållanden, är lönen tillräcklig för att komma runt / eventuellt spara lite? Är det ens möjligt med lönen man får att bo i en tvåa eller borde man dela en etta? :|

Vad är det för andra saker jag borde tänka på/oroa mig för? Jag kommer säkert missa en del saker ändå, men ju mer jag kan få reda på, ju bättre, så är definitivt tacksam för alla svar! Taggar!

Med vänlig hälsning, Micke
#2 2017-01-23, 22:44
Tore.Tallroth.
Med working holiday visa får du jobba 12 månader i Australien men bara 6 månader på samma arbetsplats. Vill du inte slösa på dagar så börja sök jobb redan från Sverige. Du kan få 13 månader till om du gör typ 3 månaders farmwork.

Caféjobb kan du få genom att gå runt och bara fråga på olika ställen. Boende är apdyrt i Sydneyoch för att söka en egen möblerad lägenhet så måste du gå igenom mäklare och söka lägenhet. Om du väl får den (du måste ha jobb för att få den) så måste du fylla i massa papper. Mycket lättare att bara söka nån som behöver rumskamrat vid Australiens Blocket som heter Gumtree. Joina svenskar i Sydney/Australien-grupper på Facebook. Där finns folk som utlyser jobb och boende.