Hitta diskussioner med liknande innehåll

Kan du ge mig en bild av Kenya? (Mombasa) Seriösa svar!

#1 2016-11-15, 23:05
Greenshadow
Hej folket!

Det var galet länge sedan jag skrev på flashback. Så pass länge sedan att jag hunnit glömma vilken mail jag använde då och dessutom att jag faktiskt nästan glömt att jag startade detta konto för ett tag sedan. Jag vet inte om folk på flashback mognat eller inte, men jag passar på att skriva:

Uttråkade ungtuppar är inte önskade i denna tråd!

Jag har sökt runt lite här om Kenya och ser att det är många äventyrslystna samt nyfikna turister som ställer frågor. Backpacking verkar inte vara ovanligt i Afrika då jag senast idag var och vaccinerade mig, och utöver de "normala" vaccinen så frågade de om jag ska på backpacking, men tyvärr så ska jag inte ut och vandra i skogen eller ligga på en sandstrand hela dagarna. Jag ska åka dit i jobbets vägnar i ett par veckor. Vilket i och för sig medför ledig tid

Det vore intressant att höra era erfarenheter av landet. Alltså av er som varit där eller har en bra insyn. Inte för att ni läser dagstidningen, för det gör jag också.


Jag ska berätta om mitt ärende i landet och hoppas på att det kan ge lite svar

Jag kommer ha en "Guide Security Escort" med mig så fort jag lämnar hotellet. Dessutom kommer det att stå en annan vakt utanför mitt hotellrum när jag är där. Visst låter det som om jag är någon kunglighet? Ja, det gör det faktiskt. Men riktigt så är det inte!

Det är absolut en trygghet att ha en vakt med mig vart jag än går. Just denna typ av vakt går inte runt och ser ut som säpo. Han kommer att vara där för att vara som en högra hand. Vid eventuella situationer såsom tiggare, påtryckningar om handling och konstiga mutor. En tolk, guide och en trygg säkerhet i uniform helt enkelt (Detta är alltså ingen livvakt).

Nu har jag fördelen att åka ned till Kenya och se hur chefen där leder arbetet. Anledningen till "särbehandlingen" är att det är ett Kenyanskt säkerhetsföretag.

Jag har givetvis fått ganska klara uppfattningar om hur det fungerar där nere, ur företagets synvinkel. Jag vill höra från utomstående:

Hur uppfattas man av befolkningen?
Att korruption är utbredd finns ganska solklart, men hur handskas man med den?
Hur reagerar man på västerlänningar?

Berätta gärna en egen historia om hur du upplevde stadsmiljön. Inte bara Mombasa, men tala gärna om vart i Kenya du du var. Jag vill få in så mycket som möjligt innan jag åker ner om ett par månader.

Må bäst!:thumbsup:
#2 2016-11-15, 23:29
Iclypso
Det är väl mutor och korruption som är anledningen till att du har en "vakt". Dvs, han ska hjälpa till med poliskontroller, betala rimliga summor osv. I regel är det väl så att vita människor strålar pengar och där med förväntar sig folk mer i mutor av dig. Du kan räkna med regelbundna poliskontroller då lokal polis vill ha mutor.

Vakten kommer väl också hjälpa till med vilka områden du ska vara i, när du ska låsa alla dörrar, vilja områden du inte ens kan vara i på dagtid eller nattetid osv.

Beter du dig som en turist och knappt lämnar sevärdheter och vita hotell, så kommer det vara i princip som vilket land som helst i Europa. Fast med riktigt bra service.

Jag var i Kenya några veckor som barn, hälsade på vänner och turistade. Nairobi, Mombasa samt två safariparker.
#3 2016-12-02, 21:50
Jag har varit två gånger i Kenya fast nu är det flera år sedan, men hade aldrig något problem med poliser eller behöva muta dem osv. Det var kanske då det, ganska lugnt och skönt, man kunde gå vart man ville utan att känna sig förföljd av människor eller då poliser. Bara på stranden var det folk som försökte sälja varor, men det blev bytesaffärer, penna mot ett halsband t.ex.
Vi har en gång också hyrt en bil och rest lite runt och det var trevligt. Folk antingen försvann i hyddor och gömde sig, eller också vinkade de av oss glada att se oss, utan at tigga något. Så var vi också båda gånger på safari och "jagat" dvs leta efter lejon bl a.
I Mombasa var vi flera gånger, trevlig stan, intressant och fin portugisisk fästning. Hamnen var väldigt intressant.
Jag har därför bara fina minnen utav de båda gånger jag var där. Men som sagt, det är nog 10 år sedan eller så.
#4 2016-12-08, 11:13
siddharaapocalypse
Hur man uppfattas och hur man reagerar på västerlänningar ju samma fråga ställt av dig?

Är man vit i Afrika då har man pengar den saken är klar. Oavsett hur fattig och belånad man är.

backpackade genom uganda, kenya och tanzania 3 månader i våras och givetvis hade jag ingen aning om vad jag givit mig in på. Kollade inte upp speciellt mycket innan, tror inte det hade gjort någon skillnad till det bättre heller ärligt talat.

Kenya var betydligt mycket aggressivare stämning än de andra länderna...det märktes direkt. Men också en otrolig vänlighet och hjälpsamhet från lokala människor.
Försäljare i kenya är otroligt tjatiga och svåra att bli av med lika så självutnämnda guider.
Kan vara värt att lära sig lite om Islam om man planerar åka dit.
Aldrig sett så många otroligt vackra kvinnor dessutom med självrespekt och vänlighet till skillnad från kvinnor här hemma... goodbye!
nairobi var intressant men farligt
mombasa var också intressant men befinn dig inte på fel ställe..
Om du inte varit i Afrika förut så var beredd på att trafiken är något annat än här hemma
något man kanske inte heller tänker på är hur många människor som är i rörelse såväl dagtid som kväll, stora folkmassor. Är du vit kommer du sticka ut som en på miljarden

korruptionen är förresten lysande! Den enda anledningen varför Afrika kommer vara friare än den hjärntvättade västvärlden..i huvudsak eftersom korruptionen är uppenbar och alla vet att allt är korrupt, det är ingenting man behöver handskas med eller fundera över.

Va kul förresten att du ska ha någon att hålla dig i handen
Men det kan vara bra där, första gången, jag tror du kommer vilja åka tillbaka
#5 2016-12-14, 11:34
Goldmann
Har jobbat i Kenya några tillfällen. Det har blivit allt sämre i landet allt eftersom. Mkt mer osäkert. Ffa efter bombningen av Westgate. Man kan numera inte känna sig säkert någonstans. Du kan nästan inet gå runt i Nairobi ens på dagtid utanför absoluta centrum. Mombasa samma sak. Aggressiva försäljare o tjatiga överallt. Att ha med sig en vakt hjälper inte mkt och är faktiskt inget att ha. En chaufför är bättre. Taxi överallt. Landsbygden är bättre. Men överallt vänliga människor som bara skrattar åt allt. Hjälpsamma. Männen jobbar inte någonstans. Det är kvinnorna som jobbar. Klaga inte på religionen o säg att du är troende annars tycker de att du är mkt konstig. Alla kvinnor är i princip till salu på ett eller annat sätt.
Såg en intressant händelse i Nairobi. En svart kvinna slängde ett relativt nyfött barn mot ett par turister som naturligtvis fångade barnet. Då hoppade det fram två negrer som rånade de på väskor klockor allt och började springa därifrån. Då blev de förföljda av en hop förbipasserande som fångade killarna och slog ihjäl dem med träpåkar, sparkar och slag. Polisen som kollade bara skrattade.
#6 2016-12-25, 11:32
Fredas
Kom just hem från en resa genom landet (Etiopien - Kenya - Uganda) och besökte större delen av landet bortsett från Nairobi. Blev mycket positivt överraskad av folkets vänlighet och hur tillmötesgående de var. De är bra på engelska och måna om att hjälpa förvirrade turister. Enda gången vi råkade ut för korruption/mutor var innan gränsövergången till Uganda, då en polis ville ha bidrag, men då ska även tilläggas att kenyanska militären räddade oss från att bli nedslagna och rånade vid gränsövergången från Etiopien. (Gränsövergångar är ju allmänt kända i de flesta länder som tillhåll för diverse bus av olika slag).

Likt man påpekar ovan är trafiken något av en utmaning,men man vänjer sig efter hand
#7 2016-12-29, 20:38
Jag har varit i Kenya en gång och då var jag där i två månader. Min uppfattning är att det är ett trevligt folk som vill en väl. Visst finns det personer som vill lura dig men jag umgicks mycket med personer som bodde där och det kan ha bidragit till att jag slapp sådant.

Ska du ut och åka buss (mutatu) får du vara beredd på att de kan ge dig ett annat pris. Det hände mig endast en gång men jag vägrade att betala mer än någon annan på bussen. Det blev lite bråkigt men det var enda gången.

Att det är korrupt fick jag erfara en gång. När jag skulle ta mig hem till mitt boende en sen kväll var jag tvungen att byta buss vid ett ställe och för att komma över till de andra bussarna var jag tvungen att gå över en tågräls. Vanligtvis står där inget tåg men just den gången gjorde de det. Eftersom att man inte kunde komma över till bussarna på något annat sätt än att gå igenom tåget så fick det bli så att jag försökte gå igenom tåget. Väl inne i det mörka och nedsläckta tåget möts jag av militär som kommer fram med vapen och ber mig att sätta mig ner. Runt mig sitter folk med i handbojor. De vill att jag ska betala för att få gå igen. Militären sitter säkert i 20 minuter och talar om att jag brutit mot regler och att jag riskerar straff i Kenya. De säger till sist att det finns en lösning och det är såklart pengar. Till en början vill han ha orimligt mycket pengar och även om jag har så mycket pengar i min plånbok säger jag att jag inte har det. Jag säger att jag har 2000 shilling (har jag för mig) vilket motsvarar lite mindre än 200 kr. Det räcker för att jag får gå. Där och då fick jag en uppfattning om hur det fungerar i resterande världen.
#8 2016-12-30, 22:03
Greenshadow
Tack för alla svar. Vet inte om jag ska tro på det där med att någon blev ihjälslagen, men i övrigt så verkar bilden stämma med den jag har.

Jag åker i övermorgon. Om någon annan i framtiden söker på detta ämne så kan jag göra så att jag talar om hur det var, när jag väl är hemma igen.

Gott nytt år!!