Hitta diskussioner med liknande innehåll

Serbien - en dålig upplevelse

#1 2017-04-02, 02:57
JonssonOchGaenget
Jag såg tråden om Japan och bestämde mig för att skapa ett konto och dela med mig av mina erfarenheter av Serbien. Har bott och jobbat i Novi Sad, Nis och Belgrad (i den ordningen) sedan 2008. Arbetar inom IT på ett företag som varit på framfart väldigt länge, och har stannat längre än vad jag planerat eftersom en tjänst på Skype är möjlig för mig när de öppnar företag i Serbien. De är på väg hit med bl.a. Microsoft och min plan är att stanna och arbeta av ett år på Skype här och sedan söka en tjänst inom Skype i andra länder; detta skriver jag för er som ser min titel och genast tänker skriva "men flytta därifrån då."

2008 sökte jag jobb utomlands via vissa sidor och fick erbjudanden från ett flertal städer, men då Novi Sad var det minst västerländska så valde jag det, för att uppleva något nytt. Särskilt då de andra städerna var t.ex. Cork och Birmingham, inga drömstäder direkt. Novi Sad är däremot väldigt vackert. Bodde inte där särskilt länge innan jag blev förflyttad till Nis som jag inte alls trivdes i och hade turen att få en tjänst i Belgrad sent 2010.

Då var jag 22 och allt var helt enastående. Lätta, otroligt snygga tjejer, billig och bra öl, galet bra nattliv som rankas bland Europas allra bästa och fruktansvärd god mat (deras hamburgare heter pljeskavica, Googla bilder, mycket gott). Jag trivdes väldigt bra med att arbeta stenhårt och festa på helgerna, men jag blev aldrig riktigt vän med någon trots att många försökte. Detta för att jag alltid har varit något av en ensamvarg, men också för att jag kände mig som DiCaprio i The Beach när jag gick ut och festade och ville inte ha ett gäng folk att följa. Sånt tröttnade jag på i Sverige när man går ut ett gäng, 4-5, killar och så står man och snackar skit hela natten. Efter ungefär ett halvår i Belgrad så sökte jag mig till närmare vänskaper och det är då jag lärde känna serben.

Träffar du en serb i Serbien och inte tycker att Serbien är världens mest oskyldiga kanariefågel som allt och alla konspirerar och konspirerat emot så blir det långa samtal där du blir lärd saker som går tvärtemot vad de lärde dig i svenska (eller ja, västerländska) skolan. Serbien startade inga krig, Serbien har inte begått krigsbrott, Serbien har aldrig avfyrat en kula som dödat en civil. Det är bara konspirationer. Jag hamnade i en sådan diskussion med en arbetskollega i fyrtioårsåldern, han tog upp Kosovo som jag kunde väldigt lite om och helt ärligt talat fullkomligt sket i. Det var en incident där en serb i Kosovo hade misshandlats av ett gäng albaner och min arbetskollega började predika om vad Kosovo betyder för Serbien osv. Detta var kort efter att Kosovo hade blivit självständigt så naturligtvis fanns där spänning i luften varje gång någon nämnde det nyblivna landet men detta är något jag märkte av först i efterhand eftersom jag, som sagt, struntade i Kosovo. Jag påpekade för min arbetskollega att det för mig verkade som att de förtjänade ett eget land med tanke på att det inte alltid varit serbiskt och ombads då att sticka till min mammas fitta (en vanlig förolämpning på Balkan, eller ja, forna Jugoslavien). Ärligt talat så visste jag inte ens vem som hade Kosovo först just då, jag ville ha en diskussion och antog att det skulle bli som när jag pratar med svenska kristna och säger att det inte finnas historiska bevis för Jesus existens. Det blir en diskussion, en debatt, men ingen svär, skriker och lämnar rummet i frustration.

Kriget är en sak du alltid måste hålla med en serb om. Homosexualitet är en annan. Belgrads Prideparader är ökända. Det finns mängder av YouTubevideos som visar vilken brutalitet paraderna möts av. 2010 var det rena upplopp i staden och det blev världsnyheter av det. De senaste paraderna har gått bra, eftersom borgmästare Mali står på LGBT-sidan och vill att paraden ska genomföras oavsett om den kostar multum då man drar poliser från hela landet. Man stänger även av stora gator så att paraddeltagarna kan tåga genom, men de paraderar inte för någon 90% av tiden då trottoarerna är tomma. Dagen innan och dagen efter är det anti-LGBTs som protesterar, det har definitivt blivit lugnare på senare år men det känns som att det enda som krävs är att en polis och en huligan ryker samman för att hela skiten ska braka loss. De hatar homosexuella här, men till skillnad från krigsfrågan så är serben villig att möta dig halvvägs: du behöver inte hålla med honom om att homosexuella är avskum som hör hemma på havsbotten, men du får inte säga något positivt om dem. Eller rättare sagt, om deras rörelse och deras krav.

Är du ateist? Nämn inte det. En enda gång. Ateister är djävulen i serbens ögon. Man blir bjuden på en jävla massa "slava". Likt afrikanen i bushen som tillber sin familjs eller klans helgon så gör serberna samma sak: varje familj har valt ut ett av flera tillgängliga helgon som ska bli deras särskilda helgon. Då samlas man hos denna familj och äter ett dekorerat äckligt bröd och annan mat. Det anses mycket oartigt att tacka nej till en slava för att gå på en annan, och serbiska män är lättkränkta som in i helvete. Under min första slava som en arbetskollega drog mig till så träffade jag en lagerarbetare på en toalettfabrik som, efter att sällskapet blivit tillsagda att jag var svensk varpå de hade en inbördes diskussion om hur involverat Sverige var under FNs bombning och huruvida de skulle godkänna en eller inte baserades på det (OBS: detta sker varje gång man träffar nya människor i grupp), började prata med mig om hur överskattad Volvon är. Serber tar det nämligen personligt när man kritiserar ett serbiskt märke så han förväntade sig att jag skulle vilja inleda en diskussion vilket jag inte gjorde och han blev så pass upprörd att han resten av kvällen pekade på mig då och då och pratade serbiska med mannen bredvid honom, som om de snackade skit om mig. Dessa serbiska män tror sig kunna allt. Rade från bilverkstaden är politisk expert på fritiden och pratar som någon som har examen från Infowars University. Konspirationsteorier om hur NATO styrs av, bokstavligt talat, djävulen är vanliga.

Serbien har en befolkningskris. Serbiskorna föder alldeles för få barn och jag tror att jag vet varför. Serbiska unga killar är riktiga avskum som är svåra att attraheras av. Jag ska vara ärlig och säga att det aldrig är någon som gjort något mot mig personligen. Jag väljer att tro att de som vanligtvis är benägna att misshandla folk (gangstrar, fotbollshuliganer) ser på mig att jag kommer ifrån en helt annan miljö och att jag inte hade haft en chans mot någon som slåss mot polisen och rivaliserande huligangäng varje gång Partizan och Röda Stjärnan spelar. Men de ger ett fruktansvärt dåligt intryck. De går klädda i sina Air Max (som är en gigantisk statussko här, skriver mer om det i ett separat inlägg) och träningskläder oavsett hur gamla de är, såväl 14 som 40, och bara hänger. När jag bodde i Zemun som är något av en förort till Belgrad, väldigt fint, så hade jag utsikt från balkongen över ett torg där jag varje morgon kunde se ett gäng 40-åringar när jag gick till jobbet och när jag kom hem så satt de kvar på samma plats. De hade antagligen endast rest sig för att lägga nya spel, vilket är den serbiska mannens största passion. Han tror att han när som helst kommer få in en tioling till 500000 i odds och sedan leva livet. Inom serbisk kultur är det djupt rotat att det är kvinnorna i familjen som sköter tvätt, matlagning, städning och andra sysslor vilket gör att sönerna växer upp till helt värdelösa individer.

Jag ska skriva mer snart igen, vill gärna först få ut detta och se om det godkänns som tråd. Känns som jag hade kunnat skriva i timmar men vill inte göra det förrän jag vet att detta räcker som trådunderlag. Svarar självklart på frågor om allting relaterat till Serbien.

Edit: jag ersatte Serbien - helvetet på jorden med Serbien - en dålig upplevelse. Inser nu i efterhand att Serbien så klart inte är helvetet på jorden, skrev det i stundens hetta bara.
#2 2017-04-02, 04:48
Ekonomista
Du fick en dålig upplevelse eftersom du ingick i diskussioner om saker som kan enkelt reta upp en serb.

Kriget
NATO
Religion

Att folk hänger ute på gatorna och gör inget är pga av att utbildning leder ingenstans i serbien, jag menar varför ska du plugga på högskolan/universitet när du endast kommer tjäna 300 euro/mån. Många serber och framför allt unga söker sig utomlands.

Serber bildar inte stor familj eftersom det kostar att ha barn, det är inte Sverige där du kan leva i lyx på social bidrag och barnbidrag.
Att folk bjuder dig in i deras hem, och du tackar nej är i serbernas ögon väldigt oartigt, men det förstår inte svenskar då deras kultur är annorlunda, jag menar kolla bara närmaste busshållplats det är 20m mellan resenärerna.

Serbien har dessutom en dålig ekonomi på grund av kriget och andra ekonomiska faktorer, serbien var ett fint land på 70-80 och ända fram tills kriget börja. Men idag är serbien fortfarande ett bra land dock inte ett paradis.
#3 2017-04-02, 05:08
Raven2.0
Jättebra skrivet & intressant då många forna bekanta är serber. Intrycket är väl inte altid det bästa.
#4 2017-04-02, 06:47
JonssonOchGaenget
Ursprungligen postat av Ekonomista
Du fick en dålig upplevelse eftersom du ingick i diskussioner om saker som kan enkelt reta upp en serb.

Kriget
NATO
Religion


Ja, och det är inte jag som inleder sådana diskussioner utan dem. Jag vet liksom bättre vid det här laget, men de ska fortfarande läxa upp en så fort de får chansen (när något politiskt kommer upp)

-

Skriver vidare en stund till. Serber älskar myter. I sin bok Med ryggen mot världen träffar Åsne Seierstad en man i Serbien, där hon befinner sig för att göra ett reportage om Serbien efter Milosevic och träffar många olika människor, allt från kända musiker till medlemmar ur motståndsrörelsen. Denna man tar henne in till ett rum där Da Vincis målning av Jesus och apostlarna vid den sista måltiden hänger på väggen. Åsne pekar på tavlan och frågar om Jesus, varpå mannen säger att det inte är Jesus utan serbiske Lazar (https://en.wikipedia.org/wiki/Lazar_of_Serbia). Nu tror inte de flesta serber att det är Lazar på den målningen men denna anekdot beskriver serben rätt bra. Han älskar historia, falsk som sann. Han har liknande mindset som araben; nästa gång ni ser en arabrelateradvideo från AJ++ eller något bli viral på Facebook så skriv i kommentarsfältet "the Islamic world is not civilized" och du kommer snabbt få svar på tal från araber som tar dig tillbaka hundratals år i tiden när Islam var det ena och det andra. Serben är likadan: om du har en diskussion där du och en serb jämför Sverige och Serbien och diskuterar t.ex. mänskliga rättigheter, sjukvård eller andra områden där Sverige är ljusår före Serbien så kommer du få höra att när dina förfäder slaskade runt i isen så åt deras med guldskedar. (De hävdar att besticken uppfanns i det serbiska hovet, men det kommer egentligen från Iran) Det gäller dock inte bara stora saker, det gäller allt. Det finns t.ex. inte en enda serbisk livsmedelsaffär/kedja som har ett bra urval av chips. Det finns liksom paprika och pizza smak. Dippa är det inte att tala om. Men när någon frågar mig vilka vardagliga saker jag saknar med Sverige och jag säger att jag saknar att kunna välja mellan olika chipssmakar så tar dem det som en förolämpning och ska berätta om alla underbara chipssorter som finns i Serbien.

En annan grej vars syfte jag absolut inte förstår är att det vanligaste i serbiska hem är att ljuset inne på toa tänds utifrån. Har frågat om det några gånger men aldrig fått konkreta svar. Däremot ser deras toaletter ut såhär https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/31/4e/c1/novi-pazar-s... och de förklarar ofta stolt att det där röret är så långt för att vattentrycket ska bli kraftigare. Detta sägs med en underton av "vi är så långt före er".

Ett annat element som jag skrev lite tidigare om som dyker upp då och då är de serbiska fotbollshuliganerna. Det ska naturligtvis sägas att dessa bestar inte representerar det serbiska folket som helhet, för herregud vilka vildar de är. Detta är alltså vuxna män, ofta med familjer, som går på fotboll för att få adrenalinkickar under matchen medan de sjunger låtar om sin klubb för att sedan slåss mot motståndarnas fans eller bara göra upplopp. Det är tradition att när serbiska ligan släpper sitt schema så markerar normala människor mötena mellan Röda Stjärnan och Partizan i kalendern för att se till och stanna hemma dessa dagar.
#5 2017-04-02, 08:00
borriz
Ursprungligen postat av JonssonOchGaenget
Ja, och det är inte jag som inleder sådana diskussioner utan dem. Jag vet liksom bättre vid det här laget, men de ska fortfarande läxa upp en så fort de får chansen (när något politiskt kommer upp)

-

Skriver vidare en stund till. Serber älskar myter. I sin bok Med ryggen mot världen träffar Åsne Seierstad en man i Serbien, där hon befinner sig för att göra ett reportage om Serbien efter Milosevic och träffar många olika människor, allt från kända musiker till medlemmar ur motståndsrörelsen. Denna man tar henne in till ett rum där Da Vincis målning av Jesus och apostlarna vid den sista måltiden hänger på väggen. Åsne pekar på tavlan och frågar om Jesus, varpå mannen säger att det inte är Jesus utan serbiske Lazar (https://en.wikipedia.org/wiki/Lazar_of_Serbia). Nu tror inte de flesta serber att det är Lazar på den målningen men denna anekdot beskriver serben rätt bra. Han älskar historia, falsk som sann. Han har liknande mindset som araben; nästa gång ni ser en arabrelateradvideo från AJ++ eller något bli viral på Facebook så skriv i kommentarsfältet "the Islamic world is not civilized" och du kommer snabbt få svar på tal från araber som tar dig tillbaka hundratals år i tiden när Islam var det ena och det andra. Serben är likadan: om du har en diskussion där du och en serb jämför Sverige och Serbien och diskuterar t.ex. mänskliga rättigheter, sjukvård eller andra områden där Sverige är ljusår före Serbien så kommer du få höra att när dina förfäder slaskade runt i isen så åt deras med guldskedar. (De hävdar att besticken uppfanns i det serbiska hovet, men det kommer egentligen från Iran) Det gäller dock inte bara stora saker, det gäller allt. Det finns t.ex. inte en enda serbisk livsmedelsaffär/kedja som har ett bra urval av chips. Det finns liksom paprika och pizza smak. Dippa är det inte att tala om. Men när någon frågar mig vilka vardagliga saker jag saknar med Sverige och jag säger att jag saknar att kunna välja mellan olika chipssmakar så tar dem det som en förolämpning och ska berätta om alla underbara chipssorter som finns i Serbien.

En annan grej vars syfte jag absolut inte förstår är att det vanligaste i serbiska hem är att ljuset inne på toa tänds utifrån. Har frågat om det några gånger men aldrig fått konkreta svar. Däremot ser deras toaletter ut såhär https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/31/4e/c1/novi-pazar-s... och de förklarar ofta stolt att det där röret är så långt för att vattentrycket ska bli kraftigare. Detta sägs med en underton av "vi är så långt före er".

Ett annat element som jag skrev lite tidigare om som dyker upp då och då är de serbiska fotbollshuliganerna. Det ska naturligtvis sägas att dessa bestar inte representerar det serbiska folket som helhet, för herregud vilka vildar de är. Detta är alltså vuxna män, ofta med familjer, som går på fotboll för att få adrenalinkickar under matchen medan de sjunger låtar om sin klubb för att sedan slåss mot motståndarnas fans eller bara göra upplopp. Det är tradition att när serbiska ligan släpper sitt schema så markerar normala människor mötena mellan Röda Stjärnan och Partizan i kalendern för att se till och stanna hemma dessa dagar.


Först och främst vill jag tacka för ett spännande reportage, det skall bli kul att följa denna tråd.

En liten följdfråga angående toaletterna:
Fungerar toaletten som i väst, där man spolar ned pappret, eller det typiskt öststats-stuk?
(man lägger det använda pappret i en separat hink, som sedan töms i soptunnan+
#6 2017-04-02, 09:29
ozznujen
Det där du nämner om att strömbrytaren sitter på utsidan av toaletter kan bottna i att, kanske serberna, likt albanerna har 230 V IT-system, och inte 400 V TN-system som vi har i Sverige. Jag är inte säker på om detta system används i Serbien, men jag vet att det används i Albanen. Praktiskt sett så medför det inte så mycket, men skillnaden är att det används 2 faser, istället för 1 fas och nolla som vi har i Sverige och resten av Europa (undantaget är Norge och Albanien), och kanske då Serbien, eller delar av det. I Norge så sitter strømbrytarna väldigt ofta utanför toaletterna (med dusch), och då med brytare som har 2-polig brytning, pga säkerhet, då toaletter med dusch har en stor fuktighetsgrad.

Edit:
Väldigt rolig TS. Nice.

Jag upplever att man skulle kunna byta ut ordet serber, med ordet albaner, så hade texten stämt lika bra. Jag trodde att serber var lite mer verklighetsförankrade än albaner, men kanske inte då?
#7 2017-04-02, 11:59
Campion
Jag jobbade med en serb en gång. Han var "allvetande" och skulle alltid förklara hur allting "egentligen" låg till. Oavsett ämne. Sen var han besatt av fitta och knulla. Enligt honom var serberna givetvis världens bästa "knullare"..
#8 2017-04-02, 12:54
As-33-15-4-p
Hur lätt var det att ragga upp serbiskorna?
#9 2017-04-02, 12:57
OsundLivsstil
Kul initiativ TS, kommer absolut att följa tråden.

Jag har tidigare arbetat med en serb under några år, och blev även under tiden ganska så bra bekant med personen i fråga. Minns väl att jag redan under tidigt skede av dessa år nämnde att jag var ateist, vilket gav ungefär den reaktion som du beskriver. Helt enkelt otänkbart.. Och då skulle jag läras upp att det var väldigt viktigt att bry sig om och veta sina rötter osv osv..

Hans sätt att säga att det var en vacker tjej i närheten, var att lite diskret komma och säga åt mig att "attackera", vilket var ett lite intressant sätt att se det på.


Fick någon gång under denna tid ett tips på en "bra film" som jag även kikade på (minns ej namnet tyvärr), vilken handlade om 2 personer från motsatta sidor i ett krig, som hamnar i samma skyttegrav. Helt otroligt långdragen och intresselös film vill jag minnas. Och såklart, de stridande länderna var förstås Serbien-Bosnien.
Du skriver än del angående huliganerna för framförallt Röda Stjärnan, vilket jag finner väldigt intressant och läst en del om.

Har du under din tid i Serbien sett den ökände Ivan "Den förskräcklige" Bognanov? Han har dels gjort sig känd genom att försöka trycka ner en bengal i halsen på en polis samt hans vilja att hämnas den tidigare målvaken Vladimir Stojkovic. Han blev även avlönad utav Serbisk Maffia.

Finns mycket att läsa om karln, dessa bravader är endast ett urval.
#10 2017-04-02, 13:04
Devilapa
Har själv varit i Serbien och bott i en mindre ort under några veckor.
Men även spenderat tid i Belgrad..
Måste säga att jag håller med dig till 100% på ALLT.

Det är ett riktigt helvete att få något gjort i det skitlandet.
Jag kommer alltid att stå för det, inget fungerar fan i Serbien.

Och deras sätt att diskutera är helt med brist på självdistans att man inte ens orkar försöka

Hoppas på mer ifrån dig!

*Edit*
Va fan är grejen med att man inte kan få en enda jävla sås eller dipp?!
#11 2017-04-02, 13:16
GemytligGentleman
Tack för rolig läsning, TS. Det här bekräftar min bild av serben som en ryssturk av absolut sämsta slag. Lättkränkt, inskränkt och ett flockdjur.

Antar att tråden kommer att sänkas av bråkande balkanblattar inom ett par dagar.

Hur är det att bli vän med en serb? Är de lätta att komma nära? Och när man väl har blivit vän med en serb, hur är vänskapen?
#12 2017-04-02, 13:34
Finisterre
Så du är en utlänning som pratar öppet om att du är ateist och kanske homosexuell och så blir du förvånad när det inte tas emot med stora leenden. Du klagar på chipsutbudet men bryr dig inte om nutidshistorian i landet du bosatt dig i. Kanske skulle du kunna redogöra för hur Sverige ligger ljusår före vad gäller sjukvård och mänskliga rättigheter, men det blir väl också en chipsanalys.