Hitta diskussioner med liknande innehåll

Beirut

#1 2006-01-03, 15:27
Siden-Carlsson
Istället för att möta våren i Rom eller Paris sitter jag och leker med tanken på att åka till Libanon och framförallt Beirut i början av april. Har bara hört gott om det stället (efter kriget såklart). Verkar hur coolt som helst. Någon som varit där?
#2 2006-01-06, 12:56
gren
Du har tur! Sitter faktiskt i Beirut just nu, da min syster bor har.

Staden ar ungefar vad jag forvantade mig. Rorig trafik, manga byggnader vittnar om kriget, men samtidigt sa har detta forsta besok i ett arabiskt land krossat en del fordomar jag haft innerst inne. Exempelvis sa ar manga valdigt modemedvetna och svarta slojor och sant forkommer ytterst sallan. Lite da och da ser man kvinnor med sloja, men det ar absolut inte sa vanligt som man kan forestalla sig. I de lite striktare omradena sa saljs rejala raffset i skyltfonstren - klart ett snapp obscenare an jag sag i Amsterdam i somras.

Aker man till statyn Harrissa sa far man en enormt fin utsikt over Beirut och kringliggande stader. Ar du hojdradd sa ak inte linbanan upp (det var en mardrom for mig, medan min sambo skrattade ihjal sig at mig).

I de armenska omradena hittar du god korv, bastrama och soujouk. Kop hos Bedos (ligger centralt i Bourj-Hammoud *bushhamod*) som sags vara bast.

Folket ar otroligt trevligt. Inte pa det dar forsaljarsliskiga sattet, utan mer genuint. Det ar lite tiggare har och var (som man som vanligt maste ignorera) men efter en vecka har jag fortfarande inte stott pa nagra "special price for you", forutom i en sportaffar dar jag fick kopa vad jag ville for halva priset mot vad prislappen sa. Kvinnor behandlas mycket val och min sambo far inte lyfta en vaska utan att det springer fram nagon for att hjalpa henne. Detsamma galler for de libanesiska kvinnorna.

Inom Beirut ska du inte betala mer an 5000 LL for att aka sjalv i taxi. Gor upp om priset innan. Till Bourj-Hammoud gar det pa 10000 LL.

Dollar ar mycket gangbart och ska du ha det, sa lar dig 15-tabellen. De skiter namligen i hur kurserna star gentemot varandra, utan raknar alltid med att 1500 LL = 10 dollar. Saledes ar t ex 400 dollar 600000 LL.

Min syster sager att det finns gott om nattklubbar, dock inte just nu under vintern. Det har varit 25 grader och sol, vilket uppenbarligen ar riktigt kallt har, eftersom alla gar omkring med tjocka trojor, medan de stirrar pa oss som gar omkring med jeans och t-shirt.

Imorgon ska vi till bergen och kolla laget i Byblos och i Baalbeck.

Ar man intresserad av apoteksvaror kan man prova olika apotek. Tramal (tramadol) 30 x 50 mg gar pa 10000 L.L. pa vart lokala apotek. Mycket overkomligt med andra ord.

Glom for guds skull inte att satta dig pa en restaurant dar det ar gott om folk, be om hjalp, eftersom det ofta ar valdigt manga smaratter man ater. Ta och bestall in en narghile (vattenpipa, n-et uttalas inte) till maten och rok samtidigt som du ater. Man far i stort sett alltid ett plastmunstycke till sa att man slipper dela slangen med nagon annan. Prova pa Arak, som paminner mycket om Ouzo. Arak serveras normalt iskallt.

Tjanster ar ganska billigt. Fixa haret, naglarna, massage (legitim) osv ar mycket billigt.

Om du vill ha numret till en bra taxichaffis (som dock ofta har en del att gora) sa PMa mig. Vi aker hem pa mandag och skickar garna lite icke-personliga bilder om du ar intresserad.

Har har du en sida som min syster knapat ihop lite snabbt. http://www.sourze.se/default.asp?itemId=10479852

Om det ar nagot specifikt du undrar over, som inte ar olagligt, sa kan jag fraga henne at dig.
#3 2006-01-06, 13:01
Siden-Carlsson
Tack som satan för ett mycket bra och informativt inlägg. Det bekräftar vad jag hade hoppats, nämligen att Beirut är en mycket trevlig stad och libaneserna sköna människor! Stort, stort tack.

Hur länge ska du vara där?
#4 2006-01-06, 13:02
Makehaste
Bra tips! Har själv funderat på att åka dit. Är det vacker arkitektur, mycket moskéer och liknande? Många bazarer?
#5 2006-01-06, 17:47
gren
Ursprungligen postat av Siden-Carlsson
Tack som satan för ett mycket bra och informativt inlägg. Det bekräftar vad jag hade hoppats, nämligen att Beirut är en mycket trevlig stad och libaneserna sköna människor! Stort, stort tack.

Hur länge ska du vara där?


Vi är har sedan 30 december och fram till 9 januari, så tiden börjar sina lite. Det har varit en härlig vinter för en som jag, som lätt blir vinterdeppig. Precis lagom varmt faktiskt med sina 25 grader och sol. Under januari, februari och mars lär det regna som mest här nere, så tänk på det.

Det verkar tyvärr som om det snöat på tok för mycket på vägen till Baalbeck, så vi får nog skippa det i helgen, men ut och köra ska vi ändå. Vi får se vart det bär av.

Ursprungligen postat av Makehaste
Bra tips! Har själv funderat på att åka dit. Är det vacker arkitektur, mycket moskéer och liknande? Många bazarer?


Rafiq Hariri, som dog i ett attentat förra våren, påbörjade en moské som är jättevacker. http://imageserver0.textamerica.com/user.images.x/90/IMG_29890/Big/_0219...
Den ser naturligtvis bättre ut utan byggnadsställningarna och sitt numera blå tak.

En ganska typisk gata i Beirut ser ut på följande sätt.
http://people.bu.edu/akaterji/index_files/image553.jpg
Nya hus varvas med skott- och bombskadade hus.

Om man däremot åker downtown, så hittar man flera vackra byggnader som restaurerats. Det finns en "före och efter bok" att köpa här nere. Det är bilder på byggnader innan de restaurerats och sedan efter. Mycket intressant, imponerande och rolig. Bazaarer tror jag inte existerar. Några enstaka loppmarknader finns dock.

Just det. Man måste som svensk ha visum här nere. Det går på 18 dollar för 15 dagar. Gå inte till skylten där det står "visum" utan till luckan där det står något i stil med "Banque du Liban" eller liknande. Där ber du att få köpa "a 15 day visum stamp". Där efter går du till visumbåset mitt emot, så sätter tjänstemannen på frimärket och stämplar efter lite frågor.

Har man kvinnligt kön och kommer från någon öststat är man oftast inte välkommen in i landet, då många blir horor.
#6 2006-01-06, 17:50
scar
Libanesisk mat är det godaste som finns.

Siden-Carlsson: Har du sett resereportaget om Beirut i discovery? Den var väldigt bra..
#7 2006-01-06, 18:07
Mitmarred
En nackdel med Beirut är ju annars prisläget. Det är så pass mycket dyrare än Syrien, Jordanien och även Egypten att det inte alltid känns som det bästa alternativet. Har du pengar är det dock ett helt ok alternativ. För den inte lika väl bemedlade resenären är nog ändå Syrien att föredra. Både Damascus och Aleppo är riktigt trevliga städer och man kan alltid åka till Lattakia för ett dopp i havet. Att Syrien också är ett betydligt säkrare land än Libanon är inte heller helt irrelevant för de flesta.
#8 2006-01-06, 18:17
gren
Glömde det där med moskéerna. Böneutroparna låter inte så farligt som jag trott (hade tankar på Midnight Express) utan mer sångaktigt. Religion är en stor bit i detta landet och vad man än tycker om religion (oavsett vilken) så bör det vara snälla ord som kommer ur munnen.

40 % av befolkningen är maroniter, alltså någon form av avart till katolska kyrkan. Därmed finns det ganska många kyrkor också, varav en del är lika pampiga som moskéerna. Kyrkorna är oftast i sina speciella områden (där kristna bor) och moskéerna i sina områden (gissa vilka som bor där). I bl a downtown ligger dock kyrkor och moskéer intill varandra, med mening så att säga.

Man bör inte heller vara rädd för det senaste årets bombningar. Bomberna har än så länge varit riktade mot Syrienkritiska politiker och journarlister. De inträffar sällan där det är mycket folk. Dessutom är det säkert 10000 ggr större risk att man dör i trafiken här, än av en bomb.

Det kan kännas ovant att det springer runt militärer med AK47 och M16 överallt, men om man tänker om, så känns det istället säkert. Jag skulle lugnt låta min sambo gå ut ensam en kväll i downtown utan att oroa mig.

Priserna ligger ungefär lika som de svenska priserna. Går man omkring i förorterna så är priserna något lägre, framför allt på kläder. Elektronik är ungefär lika dyrt som hemma.

Syrien ska jag besöka nästa gång jag åker hit. Många utav de som gör skitjobben (städar, fabriksarbete och byggarbete) här är syrier. Att Syrien skulle vara säkrare än Libanon tror jag inte på. Syrien har länge varit ett problem för USA och många tippar på att Syrien är nästa land som USA kommer invadera.
#9 2006-01-07, 03:03
Princan
Väldigt intressant gren, man tackar!

Vad gör din syster i Libanon? Tjänsteresa åt UD eller liknande? Har för mig att många åker till Libanon i form av affärsresor.

Hur är det med kvinnorna i Libanon? De brukar vara väldigt estetiskt tilldragande då de är blåögda/grönögda och ljushåriga fastän de är från Mellanöstern. Sedan att de är väldigt västinfluerade (KFC finns där, men inte i Sverige! Vero Moda finns där också!) är ju inget negativt, som jag ser det.

Maten ska vara väldigt bra också. Har testat på lite libanesisk konfektyr samt smårätter och det var inte illa alls.

Medelhavsstränderna är väl väldigt fina och inte så "nersmutsade"?

Har du besökt Bekaadalen med sina vinkällor? Smakat på libanesisk vin?

Och slutligen: Bekantat dig med någon Hizbollah medlem eller kanske t.o.m. ledaren Hassan Nasrullah?


MVH

Princan
#10 2006-01-07, 07:32
gren
Ursprungligen postat av Princan
Väldigt intressant gren, man tackar!


Tackar själv för att du läste. Det är ju sådana här tips man vill se när man ska åka någonstans. Själv hade jag svårt att hitta någonting.

Ursprungligen postat av Princan
Vad gör din syster i Libanon? Tjänsteresa åt UD eller liknande? Har för mig att många åker till Libanon i form av affärsresor.


Hennes man kommer härifrån.

Ursprungligen postat av Princan
Hur är det med kvinnorna i Libanon? De brukar vara väldigt estetiskt tilldragande då de är blåögda/grönögda och ljushåriga fastän de är från Mellanöstern.


Vackra kvinnor här - yes! Tyvärr försvinner några bakom slöjorna, men det är väl just det som är meningen. Tror att många tjejer här satsar många timmar framför spegeln innan de går ut.

Ursprungligen postat av Princan
Sedan att de är väldigt västinfluerade (KFC finns där, men inte i Sverige! Vero Moda finns där också!) är ju inget negativt, som jag ser det.


Om man går till de stora shoppingcentran som finns, så finns det mesta som hemma i Sverige. I min smak är det inte alls intressant i shoppingsyfte, eftersom det kostar samma som hemma. Jag gillar saker som jag inte kan få tag på hemma. En KFC big bucket är redan uppäten. Nästan allt kan man få hemlevererat gratis, eftersom det finns så billig arbetskraft. Lyxigt som fanken om man jämnför med Sverige.

Ursprungligen postat av Princan
Medelhavsstränderna är väl väldigt fina och inte så "nersmutsade"?


Det finns privata stränder och publika stränder. Min systers man säger att de publika stränderna ofta är smutsiga, eftersom många utav "tjänarna" använder de stränderna som bostad och badstrand. De privata ska naturligtvis vara bättre. Det sägs vara "varmt" som i svenskt badvatten just nu, så vi har inte tagit oss tid att bada, eftersom vi är badkrukor både jag och min sambo.

Ursprungligen postat av Princan
Har du besökt Bekaadalen med sina vinkällor? Smakat på libanesisk vin?


Vi ska mot Bekaadalen idag. Jag har druckit lite rött vin från Ksara och ska dessutom ha med mig några pavor hem, eftersom jag har en mini-vinkällare. Vi ska besöka en vingård idag eller imorgon. Vinet var klart dugligt att dricka, men jag är heller ingen vin-kännare, även om jag så skulle önska.

Ursprungligen postat av Princan
Och slutligen: Bekantat dig med någon Hizbollah medlem eller kanske t.o.m. ledaren Hassan Nasrullah?


Jag har ordnat dig en älskare i Hizbollah åt dig om du kommer ner.
#11 2006-01-07, 11:55
Mitmarred
Att Syrien kanske någon gång i framtiden blir invaderat av USA gör inte landet osäkrare idag. Syrien är garanterat regionens säkraste land. Det viktigaste är ju dock att det är så sjukt billigt Men Libanon har ju många fördelar över Syrien. En av dem är ju att det är så mycket mer likt Europa. För många är ju sånt viktigt.

Angående till exempel snabbmat så finns varken Coca cola eller någon av de stora hamburgerkedjorna i Syrien.
#12 2006-01-07, 19:15
gren
Sant att Libanon verkar vara lite mer västerländskt och Syrien verkar lite mer som norra Afrika. Om jag förstått det hela rätt så hittar man gott om "märkesvaror" i Syrien till billiga priser, medan man betalar "svenska priser" i Libanon för de riktiga varorna. Mat och sånt ska vara billigt i Syrien också, men $15-20 för ett stort mål mat, öl och arghile i downtown är inte särskilt mycket det heller. Snåla kan jag göra hemma. När jag är ute och reser vill jag inte snåla.

Idag fick vi en "Hezbollah-experience". Vi åkte upp till Baalbeck. 0 grader där uppe. Jäkligt imponerande, men jäkla dryga försäljare. De kastade praktiskt taget in saker i bilen för att vi skulle köpa. Första gången jag stöter på sådana försäljare här. Syrrans karl var skogstokig på dem. Där såg jag också resans enda kamel. Den såg ganska bister ut och svårt hållen. Ingenting jag stödjer som djurvän.

Iallafall... på vägen upp så stod Hezbollah-anhängare och samlade in pengar. Fritt översatt stod det på skyltarna "Sponsra en kula".