Hitta diskussioner med liknande innehåll

Ta med katana hem från HongKong

#1 2006-01-16, 16:56
UrbanKid
Jag skall snart resa till HongKong och där funderar jag på att köpa mig ett Katana( Samurajsvärd) att ha som en väggprydnad. Kommer det bli stora problem i tullen?

ps, Jag skall inte ha det i handbagaget.

Sedan undrar jag om hur man gör för att inte fastna i tullen? skall man ta med sig kvitto, Har för mig att sålänge grejorna man köpte var begagnade så skulle det inte vara något problem att ta med dem hem till sverige.

Har nämligen hört att tullen inte gillar att man tar med sig för mycket prylar hem. En jag kände fick lämna kvar sitt nyköpta set med golfklubbor för att han inte fick ta in et isverige, hade det varit begagnat eller haft kvitto skulle han inte ha behövt det. Någon so mkan ge mig lite fakta ang detta?
#2 2006-01-16, 18:11
Mister Mustard
Om du plockar med dig saker för över n kronor från en plats utanför EU:s skatteområde måste du betala tull för det. Nytt eller begagnat borde inte spela någon roll.
#3 2006-01-16, 22:31
UrbanKid
Ursprungligen postat av Mister Mustard
Om du plockar med dig saker för över n kronor från en plats utanför EU:s skatteområde måste du betala tull för det. Nytt eller begagnat borde inte spela någon roll.Och skatten är 25% av vad det står på kvittot va?

Då borde man väll kunna be dem skriva ett kvitta med ett mycket lågt pris vilket betyder att det inte blir någon större tull på det.


Någon so mvet något om katanat eller kaststjärnor, blir det verkligen problem i tullen?
#4 2006-01-17, 12:37
boogey
Kaststjärnor behöver man tillstånd för. Tveksamt om man får det.

Skarpslipad katana är nog bäst att ringa och fråga om.
#5 2006-01-17, 12:48
kokaloo
kom hem precis från hong kong (itorsdags för att vara mer exakt )...ang skatter mm så kan man alltid fråga om "fake kvitto" ..vet att det gäller eletronik prylar ...köpte kameror å mobiler å fick ett riktigt kvitto samt ett fake kvitto som man kunde visa upp i tullen om det skulle behövas...
#6 2006-01-17, 13:29
CurryCurre
En gunto-klinga (samurajsvärd från WW2) inköpt på basar i Thailand kom smidigt med hem utan problem från tullen. Så länge det är tryggt paketerat i ditt vanliga bagage är det inget att oroa sig för. Vad gäller skatt kan jag dock inte svära på vad som gäller. Men om du köper en turist-klinga kan det väl knappast landa på mer än 2,5Kkr? Ett sprillans golfset ligger ju i en helt annan prisklass.

Vill du köpa ett riktigt katana för 10Kkr+ så finns det duktiga återförsäljare i Sverige. Tror inte att du sparar många kronor på att köpa sånt utomlands.
#7 2006-01-17, 14:13
ncognito
Ursprungligen postat av CurryCurre

Vill du köpa ett riktigt katana för 10Kkr+ så finns det duktiga återförsäljare i Sverige. Tror inte att du sparar många kronor på att köpa sånt utomlands.


att köpa via återförsäljare är troligtvis mkt dyrare, med tanke på hur mkt skatt, och försäljningsavgifter som läggs till, att de ska köpa och frakta ett svärd från japan utan att gå med stor vinst på varje svärd (inte en av de största varorna på marknaden direkt) har jag vldigt svårt att tro på. Kan då snarare räkna med minst det dubbla orginalpriset, om inte mer.
#8 2006-01-18, 00:57
CurryCurre
Råkar hysa ett vardagligt intresse för historisk japanologi och vågar påstå att om en svensk samlare/förmedlare skulle beställa ett svärd från japan, som du föreslog, skulle prislappen bli åtskilligt mycket dyrare än om man köpte ett svärd från säg Paul Chen i Kina, som masstillverkar goda bruksklingor.

För det första är katana en japansk kulturskatt och det finns kvoter på hur många som får smidas av certifierade smeder. De säljer heller inte gärna till utlänningar, varför priset skulle öka ytterligare. Somliga av dessa uppgifter tar jag dock från muntlig utsago av en initierad bekant i ämnet. Om någon vill veta mer hänvisar jag till nätet.

Föreställer mig att prisbilden på svärd i Hong Kong inte är särskilt annorlunda från den svenska, eller till och med dyrare. Dock baserar jag det på gissningar emedan jag aldrig inhandlat vapen i Hong Kong förut. Katanasamlande är en komplicerad bransch med många fallgropar.

Ursäkta OT, kände att ett klargörande var på sin plats.
#9 2006-01-18, 22:21
Vs the world
kaststjärnor och fejksamurai svärd går helt ok att ta genom tullen från thailand. Tror inte de kan bestämma värdet och kvaliten på svärdet genom din resväska. Hong kongs flygtplats är iofs väldigt hightech så det skulle inte förvåna mig om de kunde det. Den är dock väldigt traffikerad så tror inte de öppnar din väska för att kontrollera ( tänk på alla barn som åker dit och köper all möjlig skit)
#10 2006-01-19, 14:06
bee
Bör väl inte bli något problem, när du åker hk - swe kollar dem ju inte din resväska. Hemma i sverige kollar dem ju inte din väska heller, du bara glider ju in =) bör inte vara något problem alls. Jag har aldrig råkat ut för något iaf.

Släng orginalkartonger och kvitton, frågar dem något mot förmodan så uppskattar du ju ett värde isf.
#11 2006-01-19, 19:31
CurryCurre
Kan passa på att nämna, om du nu vill köpa ett katana, att det i princip finns två prisklasser på de lite "snyggare" vapnen, alltså som är dekorativa att hänga på väggen eller, om jag fick välja, sätta i korrekta svärdsställ. Den ena prisklassen är skräpsvärd, stansade i sydostasien och behängda med allehanda attiraljer för att se finare ut. Stålet är fullständigt obrukbart och fastän saian är handgjord så är ändå hela stycket av undermålig brukskvalitet. Priset torde ligga på runt 1000 pix och mer än så är ordentligt överpris, i Hong Kong såväl som i Sverige.

Sedan finns det kvalitetssvärd, som dessutom är stiliga att titta på. Dessa ligger på 50Kkr+ och är gjorda av duktiga japanska smeder. Att få tag på sådana i Hong Kong är säkert ingen omöjlighet men det gör du bäst i att forska reda på redan hemma i Sverige eftersom det inte finns någon "business" som säljer såna här vapen på reguljär basis. Däremot kan du kanske nosa rätt på en samlare.

Sedan finns det den tredje kategorin, bruksvapnen. De är ofta gunto-klingor, som finns spridda i hela sydost-asien. Vapnen är ofta i mycket dåligt skick rent estetiskt, och kan tarva en ordentlig restauration innan de går att använda. Annars finns flera nyligen gjorda katana i varierande prisklasser, mellan 3-10,000:- som samtliga är fullt godtagbara. Kolla in http://www.gavelins.com bland annat.
#12 2008-12-25, 21:20
GaGG3
Kan någon svara på frågan istället?

Han frågade om han får problem med tullen genom att köpa en katana utomlands och ta med den till Sverige i bagage.

Så antigen svara på frågan eller bara skit i det.

Ingen bryr sig om historian bakom Katanan och andra klingor, så håll er till topic.