Hitta diskussioner med liknande innehåll

Working holiday, hur gör man?

#1 2018-07-10, 19:57
Throwaway0115
Har bestämt mig lämna Sverige ett tag efter sommaren och är väldigt intresserad av att åka till Australien eller Nya Zeeland och jobba ett tag men har ingen aning hur jag ska göra. Är runt 20 år och jag kommer ha ca 40kkr när jag åker men målet att hitta jobb så fort som möjligt.

När är det lättast att få jobb och vad för jobb kan man få? Har inte speciellt imponerande cv men har jobbat inom restaurang i några månader och inom byggbranschen i några månader. Har hört att det är lätt att få jobb på fruktfarmer när det är säsong men att det också är lätt att bli lurad. Är det för tidigt att åka i början på September?

Vart ska man åka och hur ska man bo för att inte slösa för mycket pengar? Förstår att det blir väldigt dyrt att bo i huvudstäder och andra större städer. Vill gärna bo någonstans där det är hyfsat billigt men vill också kunna festa och göra andra aktiviteter så vill inte bo för långt ute på landet.

Hur fungerar ett working hostel?

Ska man börja leta jobb och boende innan man åker eller fixar man det när man landat?

Vad finns det mer som jag ska tänka på och hur ska jag göra för att vara så förberedd som möjligt?
#2 2018-07-10, 20:30
Elross
Du ansöker om ett working holiday visa, får du det beviljat är det bara att åka. Vissa kräver dock att att du ex har en bank i deras land och kanske måste registrera så du får ett id-kort i det landet (vet inte riktigt hur det är nu för tiden).

Jobb är enkelt att få under fruktsäsongen, då vill de flesta ställena ha arbeten, om du kan tänka dig att vara på ett ställe någon/några månader är det många som erbjuder boende på fruktodlingen och det brukar vara rätt billigt. Annars är väl hostels överkomligt men kostar trots allt endel. Du träffar nog en hel del folk på hostels som gillar att festa men brukar inte vara några problem att hitta sådana på en fruktodling heller.Lite länkar


https://jobsearch.gov.au/harvest/towns-and-crops/map

http://www.jordenrunt.nu/resa/oceanien/2016/08/12/australien-visum-worki...
#3 2018-07-17, 13:14
Briaq
Som jag har förstått det så är i alla fall priserna längs hela östkusten ganska så säsongsberoende, så har du tänkt vara där ett tag så bör du se över när det är högsäsong.

Utöver det så kan jag väl inte riktigt rekommendera något då jag endast varit i Melbourne (vilket iofs är en häftig stad men dyr). Har dock hört att längs med västkusten/nord västra kusten ska det vara aningen billigare.

Jobbmässigt tror jag inte det blir några som helst problem även om du har ett tunt CV. Det finns alltid jobb på restauranger, caféer osv och borde rimligtvis gå att hitta relativt snabbt på plats.
Vad gäller att arbeta på farms så är det ett krav att du skall arbeta minst 88 dagar på en gård ditt första år för att du över huvud taget skall få söka ett andra års working visa.
Det finns gårdar där du kan tjäna riktigt bra med pengar när man jobbar på ackord men även de ställen som lärt sig utnyttja den arbetskraft som kommer med så många arbetande turister. Mitt tips är att vänta med farm tills du hört dig för på plats. Du kommer garanterat träffa andra turister som redan gjort sina 88 dagar och som kan tipsa dig om vad du skall leta efter och vad du skall undvika.
#4 2018-07-23, 13:28
Elross
En annan bra anledning att höra sig för på plats är att du får en uppfattning om vilka ställen som är bättre än andra att jobba på, nu har det säkert stramats åt men det finns säkert fortfarande lite oärliga personer som gärna försöker blåsa folk om än de inte borde bli långlivade.