Reseskilldring - Jordanien, en plats DU bör besöka.

#1 2020-01-25, 11:30
saltopih
Om någon mod tycker att den här tråden är överflödig får denne ta bort eller baka in den på lämplig plats. Jag skapar den här tråden för att jag är uttråkad och att jag tidigare sökt på FB efter "recensioner" på resmål.

Jag har för avsikt att berätta lite om min senaste resa. Jag är en relativt normal vit man med intresse för politik, gott käk, fruntimmer osv osv. Har rest en hel del tidigare. Aldrig lockats av storstäder utan föredrar " det riktiga". Det här kommer inte vara en guide till hur man hittar horor, hasch eller något sånt. Kort och gott en recap på en ensamresa jag gjorde för ganska exakt en månad sedan.

I december 2019 så var jag i Jordanien. Jag valde att resa över jul för att slippa julstök och påtvingat häng med familj. Inför den annalkande julledigheten hade jag strukit omkring på youtube och kollat en massa matvideos, attraktioner av historisk betydelse och naturmonument. När det väl var dags att boka resa så stod valet mellan Kenya, Rwanda, Israel och Jordanien. Har alltid varit skeptisk till Afrika och att det vankades översvämningar gjorde inte saken bättre. Enligt väderleksrapporten skulle det regna i Israel och Jordanien lovade sol och 18-22 grader under dagstid. Valet var således enkelt. En tur och retur-resa till Amman från Köpenhamn bokades. Jag hade inga större förväntningar mer än att jag skulle få äta bra falafel och se lite öken.

Det enda jag bokade innan jag åkte hemifrån var ett airbnb-boende för mina första två nätter. Jag skulle landa sent och hade inga avsikter att spendera mycket tid på ett hotellrum eller liknande. Då jag bokade resan samma vecka som jag skulle åka så var det lite problem att hitta få tag i rätt valörer på lokala växlingskontor (bor för tillfället i en mindre stad). På flygplatsen (och i resten av landet) fanns det dock ATMs men överallt var det avgifter på 50-150 SEK för att ta ut pengar.

Boendet var beläget väldigt nära det man kallar Down town. Tänk er Drottninggatan i Stockholm, dvs en hel del butiker och restauranger som skulle kunna ses som turistfällor. Finns ett känt 24/7 falafel-ställe som heter Hasheems vilket Kungen av Jordanien besöker varje fredag för frukost. Finns även en känd marknadsplats som är allt vad man tror att ett marknadsstråk i mellanöstern ska vara. Tyger, grönsaker, bakverk och styckade getter.

https://ibb.co/PjDt9t2

Jag anlände till mitt boende runt 2130 och gav mig ut i ovannämnda område för att käka och titta runt lite. Vad som slog mig direkt var hur mycket folk det var. Nästan hälften av Jordaniens befolkning bor i Amman med omnejd så gatorna var packade med folk och trafiken helt sinnessjuk. Jag kände mig dock väldigt säker. Det fanns poliser i varje gatuhörn, folk hälsade och var glada för att se en västerlänning. Jag känner mig mer osäker runt TC i Stockholm eller runt centralstationen i Göteborg än vad jag gjorde i Amman. Då jag var trött och jävlig så käkade jag en gudomlig falafelrulle på Hasheems (ca 9 kronor), gick vilse och kollade butiker till midnatt innan jag väl hittade hem. Dom flesta butikerna stänger runt 2300.

https://ibb.co/RhYT05Z

Dag två startade tidigare än jag kanske hade hoppats på. Mitt boende var omringat av moskéer och när fredagsbönen drog igång vid 0500 så var det svårt att somna om. Mina planer för den här dagen var att besöka amfiteatern och citadelet. Här bör det tilläggas att innan jag åkte iväg hade skaffat ett "Jordan Pass". Det kostade $90 och fungerar som en biljett till alla monument som staten förvaltar. Vissa platser har en avgift på 20:- medans andra kostar upp mot 300:-.

Tog en promenad i morgonsolen där jag käkade en mellanöstern-frulle (hummus, bröd och sallad) för fem spänn och anlände till amfiteatern. I stort sett tomt när jag var där så hade en fin morgon. Nästa stopp var Amman Citadel.

https://ibb.co/ZHcm1Tv

Då allt ser likadant ut i Amman valde jag att ta en taxi från Amfiteatern till Citadelet. Här drog jag resans största vinstlott. Taxichauffören (Nadil) jag kom i kontakt med var grundaren i vad som närmast kan likna en taxi-kartell som kallas tourist taxi. Det är ett gäng veteraner som kan alla genvägar, bakgator, restauranger och som även talar bra engelska. Till en början var jag skeptisk men under trippen till citadelet var jag såld. För 500:- skulle Nadil köra mig till Aljoun Castle, ett slott på en höjd där man kan se döda havet, Syrien, Libanon, Jerusalem och ett berg som kallades vitskägg då det alltid är snöbelagt. I priset ingick även en tripp till Jerash vilket är en otroligt välbehållen romersk stad.

https://ibb.co/FhkW2dz

https://ibb.co/t2HmvZD

https://ibb.co/xGSsB9W


Kvällen innan hade jag bokat ett inrikes flyg från Amman till Aqaba. Aqaba är en ganska turistig ort vid röda havet men ligger nära Wadi Rum som vi kommer till senare. När jag nämnde det för Nadil så erbjöd han sig att fixa ett bra camp i Wadi Rum, skjuts från Wadi Rum till Petra och skjuts från Petra till Amman. Allt detta skulle kosta mig ca 2500;-. Jag behövde alltså inte lyfta ett finger för att hela resan skulle vara klar.

Jag spenderade två nätter i Aqaba vilket kan liknas som vilken charterort som helst. Bra käk, turistfällor, sol och bad. Vad som var anmärkningsvärt var att dom loggade hur mycket alkohol man tog in på hotellrummet.

Efter två nätter på finhotell hämtade Nadils polare upp mig utanför hotellet och körde mig till Wadi Rum där jag blev mottagen av en beduin i en ISIS-pick up. Lägret var beläget mitt i öknen, tälten hade toalett och dusch och alla var jävligt trevliga. För 400:- så fick jag och tre kineser en riktigt bra tur i öknen. Mäktigt som fan. Bjöds även på en buffé i lägret som tillagades på traditionellt vis. Jävligt pajigt och turistigt men gott. Dagen efter blev jag skjutsad av en av beduinerna till en mötesplats där Nadils kollega tog över och körde mig till ett hotell jag bokat i närheten av Petra.

https://ibb.co/yWj17JV

https://ibb.co/rQNCpkw

Både Wadi Rum och Petra var fantastiskt. Tänker inte bemöda mig med att försöka beskriva det.

Efter natten i närheten av Petra blev jag återigen upplockad och körd till Amman. Sista kvällen bestod i stort sett av öl och återhämtning.

Varför skall du besöka Jordanien?


Folket är fantastiskt trevliga. Dom talar om "jordan hospitality" och det är verkligen sant. Maten är fantastisk, priserna låga och dom flesta talar engelska tillräckligt bra. Det är ett relativt sekulärt land. Jag lämnade min tjej hemma men skulle inte ha haft några problem med att låta henne stryka omkring utan slöja etc. Folket respekterar västerlänningar.

Det negativa?

Trafiken och nedskräpning. Som att vi är på en annan planet. Sinnessjukt.

Är du fotointresserad eller reser med någon som gillar att fota så kommer det kräva mer tid.

Övriga kommentarer


Min första resa till mellanöstern. Det är tyvärr en shithole region och man kan se hur etablerat inavel är. Jag kände mig dock aldrig osäker och har aldrig blivit så positivt motbevisad när det kommer till ett resmål.
#2 2020-01-27, 20:08
mohnomishe
Tack för rapporten, kul att läsa! Jag och frugan har varit sugna på Jordanien, och intresset minskade inte direkt efter denna läsning.
#3 2020-01-28, 13:08
Redoxreaktion
Det är 34 år sedan jag var i Jordanien, men trevligt att det verkar vara sig likt
#4 2020-01-30, 14:43
saltopih
Ursprungligen postat av mohnomishe
Tack för rapporten, kul att läsa! Jag och frugan har varit sugna på Jordanien, och intresset minskade inte direkt efter denna läsning.


Åk säger jag. Människorna jag träffade rekommenderade mars-maj eller september till början av november.

Att besöka turistmonument skulle jag säga blir alldeles för varmt under sommaren. Det är ganska mycket promenerande. Att nå "toppen" av Petra är ca 90 minuter av trappor.

Har kvar Nadils nummer om så önskas.