Sveriges mest överskattade landskap.

#25 2020-04-12, 20:26
heavenorlasvegas
Sveriges mest underskattade landskap måste i alla fall Uppland(i skarp konkurrens med Hälsingland och Blekinge). Det är så självklart att folk inte ens tänker på det som ett landskap.

Vi har i stort sett allt etablissemang, glebygdsproblematik i de norra delarna som lika gärna skulle kunnat tillhöra Norrland, Nordens äldsta universitet(Uppsala), den största staden som inte räknas som "storstad"(Uppsala), Arlanda, Sveriges äldsta stad(Sigtuna), i stort sett allt av betydelse i huvudstaden(inklusive de rikaste stadsdelarna, de värsta gettona och de mest välmående kranskommunerna). Vi har tamejan antagligen till och med merparten av fritidshusen i landet.

Min mamma som kommer från ett annat landskap har alltid klagat på Upplands menlöshet. Nu är hon pensionär och kan flytta var hon vill, men är kvar. Min farfar kommer från ett annat land, och ser av olika anledningar Sörmland som "sitt landskap". Han har emellertid alltid varit pragmatisk och poängterat vikten av att äga mark i södra Uppland.

Jag tänkte göra en ojuste poäng av att människorna i Sveriges begynnelse flyttade från Birka, som jag trodde var Sörmland, till Sigtuna i Uppland. Sedan såg jag att även Birka ligger i Uppland.
#26 2020-04-13, 10:27
Dumhetsmuseet
Funderade på Ångermanland. Underskattat eller överskattat? Härnösand verkar många ha en positiv syn på. Höga kusten är ju känt men många har inte varit där eller åker bara igenom.
#27 2020-04-13, 16:52
Elross
Detta är ingen listtråd, att bara skriva ett landskap kommer raderas
#28 2020-04-18, 18:23
Ursprungligen postat av Dumhetsmuseet
Funderade på Ångermanland. Underskattat eller överskattat? Härnösand verkar många ha en positiv syn på. Höga kusten är ju känt men många har inte varit där eller åker bara igenom.Härnösand får mig att tänka på en sån där amerikansk delstatshuvudstad i Mellanvästern som uppstod "för att det låg rätt i geografin" utan att ta hänsyn till annat näringsliv på plats. Jag menar, Härnösand hade alla förutsättningar för att bli vad Umeå är i dagens Norrland i och med att staden var stiftsstad (= i stort sett all högre utbildning utom universiteten före mitten av 1900-talet), residensstad (= inslag av akademiskt utbildade människor på platsen) etc. Men av näringsgeografiska skäl blev Sundsvall den självklara metropolen från och med industrialiseringen på 1800-talet i Västernorrland och sen blev Umeå sekunderat av Luleå centralort för allt högre näringsliv i övre Norrland. Härnösand har haft sin chans och tåget har nog gått för att kunna bli nästa Umeå är jag rädd.

Ursprungligen postat av tobbemani
När du kommer in i Västergötland breder stora, närmast milslånga fält ut sig. Det är platt, platt, platt och det tar verkligen aldrig slut. Från Närke tills du passerat Alingsås är det samma meningslösa landskap. Sedan händer äntligen någonting när du klättrar uppför innan man åker nedåt igen mot Göteborg.
Där Västergötland gränsar mot andra landskap är det bättre men det är knappast Västergötlands förtjänst.


Västergötland är nog Sveriges mest brain-drainade landskap än varesig över- eller underskattat som landskap i sin helhet. Alla städer av betydelse ligger i utkanten av landskapet, och Göteborg liksom Stockholm kan knappt räknas in som en del av landskapet Västergötland utan snarare som något eget som står utanför landskapsidentiteten (liksom stockholmarna är det ingen göteborgare som definierar sig som bohuslänning eller västgöte, möjligen hallänning för att poängtera att de drar nytta av de lägre skattesatserna i Halland). För att nämna brain-draining, Skara kunde ha varit vad Lund är idag eller så men dagens Skara är mest... ett mäh.

Möjligen kan Västergötland i skogarna öster om Borås konkurrera med Gnosjö-Småland och göra Småland något överskattat i genren "härdiga skogsbönder på sandjord och morän som stekheta julidagar kan liknas vid ett USA vid High Chapparal". Men där får man ge smålänningarna att de har varit oändligt mycket bättre på att sälja in sig själva, det trots att avstånden i Småland i sig gör att Big Bengt, Pär Lagerkvist, Kamprad, Astrid Lindgren och Salve-Kalmar har ganska lite med varandra sinsemellan att göra.
#29 2020-04-18, 18:43
Passepartout
Ursprungligen postat av Bebbanburg
Dalarna, klart överskattat. Lever upp 1-2 dagar runt midsommar och kanske någon dag när det är raggarbilsträff i Rättvik. Samt Vasalopet. Inget fel,på landskapet i
sig, men all denna överskattning verkar göra Dalfolket väldigt kaxiga.

Ang Sörmland, som många nämnt. Vill bara påminna om Selma Lagerlöf och Nils Holgersson.


Nähä du, i Dalarna lever musiken. Spelmansstämmor och kulning.

Edit: Jag röstar på Gotland som mest överskattade landskap.
#30 2020-04-19, 11:02
Dumhetsmuseet
Ursprungligen postat av Hurrit
Härnösand får mig att tänka på en sån där amerikansk delstatshuvudstad i Mellanvästern som uppstod "för att det låg rätt i geografin" utan att ta hänsyn till annat näringsliv på plats. Jag menar, Härnösand hade alla förutsättningar för att bli vad Umeå är i dagens Norrland i och med att staden var stiftsstad (= i stort sett all högre utbildning utom universiteten före mitten av 1900-talet), residensstad (= inslag av akademiskt utbildade människor på platsen) etc. Men av näringsgeografiska skäl blev Sundsvall den självklara metropolen från och med industrialiseringen på 1800-talet i Västernorrland och sen blev Umeå sekunderat av Luleå centralort för allt högre näringsliv i övre Norrland. Härnösand har haft sin chans och tåget har nog gått för att kunna bli nästa Umeå är jag rädd.


Många jobb har försvunnit men frågan är hur väl man förvaltat det man har. Har du någon uppfattning om landskapets och stadens allmänna anseende?
#31 2020-04-19, 14:00
Ursprungligen postat av Dumhetsmuseet
Många jobb har försvunnit men frågan är hur väl man förvaltat det man har. Har du någon uppfattning om landskapets och stadens allmänna anseende?


Om man ser till landskapet Ångermanland så har landskapet i och med Höga Kusten ett rimligt gott rykte även om jag tror få tänker på att området ligger i just Ångermanland. Staden Härnösand som ligger i utkanten av H.K. har ju tappat en hel del jobb som du skriver men är i varje fall inte fullt så illa som längs med Ådalen, det är snarare en fråga om att Härnösand står stilla utan att befolkningen ökar eller minskar i någon utsträckning. Man åker till Ångermanland för det är där den mest dramatiska kustnaturen finns i Norrland (till skillnad från de nästan helt flacka norrlandsstränderna som det är söder om Hudiksvall och norr om Örnsköldsvik). Som en bonus kan man som turist även titta på det fina området med större äldre byggnader kring domkyrkan och gymnasiet i småstaden Härnösand om man är intresserad av sånt.


Härnösand i sig lider snarare av att man från början hade ambitionen att bli typ "Norrlands huvudstad" med domkyrkan, residensstaden och gymnasiet på 1600-talet vilket liksom knappt fanns någonannanstans då och var en garant för att få dit utbildade människor som varit och sett saker på annat håll. Men sen hamnade näringslivet i Sundsvall, universitetet i Umeå osv. Jag tror de flesta svenskar söder om Dalälven kan räkna upp norrlandsstäder som Sundsvall, Umeå, Luleå, Östersund, Kiruna och samhällen som Åre men att rätt många missar att Härnösand finns och har därför inga uppfattningar om stan.
#32 2020-04-22, 23:00
barfoholik
Jag röstar på Västerbotten. De har varken Norrbottens kvalitetsskogar eller Höga Kustens skönhet. Några halvtrista fjäll som inte står sig i konkurrensen med de i Jämtland. Skogarna är fulla av barr och sand. Städerna är själlösa, som Lycksele, Umeå och Skellefteå. All kultur och känsla de en gång haft har byggts bort och blivit tråkiga.
#33 2021-05-02, 00:34
flaes
Ursprungligen postat av flaes
Jag har aldrig begripit mig på Bohusläns dragningskraft. Ett kargt och stenigt landskap nästan helt utan charm vars "mysiga" skärgård översvämmas av dryga sommargäster en masse under sommaren.

Södermanland.... det är själva definitionen av ett intetsägande landskap. Rymmer dessutom i princip två residensstäder i vardera ände av provinsen, vilket endast förstärker känslan av slätstrukenhet

Och vad kännetecknar egentligen sörmlänningarna? Finns det ens ett svar på denna fråga?
Jaha, då fick man svart på vitt att Södermanland, trots alla slott och herrgårdar, och de "världsvana" sörmlänningarna i själva verket befinner sig på Sveriges yttersta gråskala. Det är snudd på att invånarna ber om ursäkt för att de existerar:

https://www.svt.se/nyheter/amne/Jakten_p%C3%A5_det_typiskt_s%C3%B6rml%C3%A4ndska
#34 2021-05-03, 13:15
OlleViero
Ursprungligen postat av Passepartout
Nähä du, i Dalarna lever musiken. Spelmansstämmor och kulning.

Edit: Jag röstar på Gotland som mest överskattade landskap.


Där är jag med. Dialekten har gjort mycket till det.

Visby är visserligen trevligt, men det är bara en blek kopia av exempelvis Tallin. I övrigt finns inte så mycket att yvas över. Stränder? Finns överallt.
#35 2021-05-03, 14:14
Craigg
Gästrikland känns väldigt identitetslöst. De två största städerna är Gävle och Sandviken, bara det väcker tristesskänslor.
#36 2021-05-09, 21:08
storkvitter
Ursprungligen postat av Craigg
Gästrikland känns väldigt identitetslöst. De två största städerna är Gävle och Sandviken, bara det väcker tristesskänslor.

Och överskattat?