Får svensk flyga/resa från Polen till Ukraina nu?

#1 2020-06-23, 10:12
Hegamon
Jag ser svenska ambassaden skriver om två veckors karantän och reseförsäkring som täcker smittan, för krav att resa in i Ukraina.

Kan någon bekräfta eller dementera? Skulle behöva åka dit nu..
#2 2020-06-23, 10:24
Skate.4.life
Intressant tråd. Jag själv vill resa till Kiev, och jag tror att det är OK nu. Ska kika mer på saken. Vart vill du åka och vad ska du göra där?
#3 2020-06-23, 10:46
Truchanov
Du kan åka till Ukraina, men Sverige är svartlistat, vilket innebär 2 veckors karantän vid ankomst.
Det funkar som så att du på flygplatsen måste installera en app och uppge en adress i landet.
Sedan får du ca 10 gånger om dagen en notis i appen, och då har du 15 minuter på dig att ta och ladda upp en selfie med geo-taggning, och då måste du befinna dig på angiven adress.

Angående försäkring som täcker Covid-19, så är du skyldig att ha det. Dock hörde jag om ett par turister som kom häromdagen från ett icke svartlistat EU-land, och inte hade försäkring.
För dem räckte det visst att skriva under en försäkran att de själva står för sin egen sjukvård och omkostnader, ifall de skulle åka på Covid-19, under deras vistelse i landet.
Men, jag skulle inte rekommendera att ta den chansen.

För att summera, så skulle jag nog avvakta och se vad som händer. Det är nya bud varje dag, och det är inte omöjligt att restriktionerna skärps, då antalet nya smittade nästan tredubblats senaste veckorna, sedan lokaltrafik osv öppnade.

En annan sak att ha i åtanke är att det är långt ifrån enkelt att resa inom landet nu.

Hoppas detta hjälper er. Jag bor i Kiev, och skulle säga att ovan är en hyfsat korrekt bild av läget.

Lycka till!

Edit: Såg nu att rubriken gäller från Polen. I praktiken ska det vara ok, även för svenskar att resa till Ukraina från Polen. Och om du kan bevisa att du inte befunnit dig i ett högriskland (t ex Sverige) de senaste två veckorna, så ska du slippa karantän. Men har inget konkret exempel på någon som lyckats med detta.
#4 2020-06-23, 14:14
Tarrou
Svenskar ligger tyvärr illa till på de listor Ukraina går efter (antal aktiva fall per 100K invånare tror jag) - gränsen går vid <40 och Sverige ligger knappt en 10 faktor upp.

Polen borde dock vara OK.
#5 2020-06-23, 16:46
Airwave92
Polen öppnade gränserna 13 juni för samtliga länder i EU. även karantän togs bort av det jag vet